Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Изборите в Чили

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Изборите в Чили

Мишел Бачелет спечели изборите в Чили с 53.5%.

BBC, News, BBC News, news online, world, uk, international, foreign, british, online, service

Тя е първата жена избрана за президент в историята на Чили. Нейната победа утвърди нова политическа вълна от леви правителства, която заля Южна Америка. Щатските политици вероятно гледат с ужас тези развития в техния собствен заден двор, но ресурсите им са прекалено вързани с операции в Афганистан, Ирак и други тревожни места като Иран и Северна Корея. Същевременно, Венецуела обяви, че гради социализма на 21 век, като инвестира масово в социални програми, черпейки знания от кубинската експертиза по медицина и образование, купувайки военно обурудване от Русия и Испания и апелирайки към всички съседи за солидарност. Боливия е поела по същия път като за първи път избраха Ево Моралес - индианец и представител на най-слабата социална група за президент. Аржентина и Бразилия решиха да изплатят всички дългове към МВФ от раз тази година за да в състояние да водят самостоятелна финансова и икономическа политика. Китай - новата световна икономическа мощ - започна да сътрудничи с няколко от гореспоменатите държави и се очаква да се превърне в един от големите регионлани инвеститори.

Това е неочаквана (а за някои дългоочаквана) смяна на политическия климат в Латинска Америка, след дълги години несполуки в икономическото развитие на този регион следвайки указанията на МВФ и Световната Банка. Очаква се да се види, дали тези промени ще имат "заразителен ефект" в останалите части на региона, както и в други
    части на света.

Ето карта на новата политическа обстановка на континента.
    Visit BBC News for up-to-the-minute news, breaking news, video, audio and feature stories. BBC News provides trusted World and UK news as well as local and regional perspectives. Also entertainment, business, science, technology and health news.
    Last edited by модератор; 16-01-2006, 13:00.
    Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
    (собствен патент)

При Чили, която е една процъфтяваща от всички гледни точки държава, нещата с левия завой стоят много по-чисто, отколкото в другите две бедни и опърпани държави, които наскооро "олевяха".
    В Чили има истинска, работеща и резултатна демокрация и тази страна показа, че и бедните държави могат да достигнат до прогрес, ако знаят как.

След режима на Пиночет, за икономическата политика на който на последния трябва паметник да му вдигнат насред Сантяго, на демокрацията не й остана нищо друго освен да дойде и да заработи.

От сърце ви препоръчвам да отидете там и да видите за какво става дума ... По-добре е даже от някои западни държави.

Та левите правителства на такива места като Чили идват за да може да настъпи известно отпускане - не може все работа и развиващ се капитализъм, трябва малко и плодовете да се берат. В такъв аспект ми се виждат изборите в Чили, приемлив е левия завой, стига да не вземе да върши глупости като Чавес или оня индианец.

Comment

Ето малко повече информация за новата президентка

KG125 написа
      След режима на Пиночет, за икономическата политика на който на последния трябва паметник да му вдигнат насред Сантяго, на демокрацията не й остана нищо друго освен да дойде и да заработи.
      :stupid: Тоя изтрепа милиони негови санародници къв паметник бе...
      Que lo sepan los nacidos y los que estan por nacer, nacimos para vencer y no para ser vencidos...

Ernesto "Che" Guevara

Comment

KG125 написа
        Та левите правителства на такива места като Чили идват за да може да настъпи известно отпускане - не може все работа и развиващ се капитализъм, трябва малко и плодовете да се берат. В такъв аспект ми се виждат изборите в Чили, приемлив е левия завой, стига да не вземе да върши глупости като Чавес или оня индианец.
        Точно за тва идват левите правителства ... Благодаря за пояснението! Само дето ако беше чел цялата статия, щеше да видиш, че център-леви правителства управляват Чиле откак свърши режима на Пиночет. А и щом
        централна част от реториката и е "социална справедливост" и запълване на бездната между богати и бедни, явно има защо и има на кого да апелира.

(собствен патент)

Comment

Bulgarinho написа
          Ето малко повече информация за новата президентка

:stupid: Тоя изтрепа милиони негови санародници къв паметник бе...
          Не е изтрепал милиони. Всички изчезнали по негово време за обшо около 3000 човека. Това вклюва криминални престъпления и т.н. и т.н. - всички. Чили беше в граждамска война - при победа на комунистите сега щяха да са втора мизерна Куба, а не процъвтяваща държава от западен тип, демократична, забележи.

Паметник за икономическата политика. Това, което прави е да въведе ред в държавата. След около година от преврата се приема конституция, канят се "Чикагските момчета", които вдигат икономиката на западно ниво, и всъщност диктатурата стъпка по стъпка минава в демокрация.
          "Плавен преход", един вид

Batko Charly написа
          Точно за тва идват левите правителства ... Благодаря за пояснението! Само дето ако беше чел цялата статия, щеше да видиш, че център-леви правителства управляват Чиле откак свърши режима на Пиночет. А и щом
          централна част от реториката и е "социална справедливост" и запълване на бездната между богати и бедни, явно има защо и има на кого да апелира.
          Стига си чел статии, давай свои мнения :p
          Явно има защо, или явно няма, иди до Чили и виж какво става там, от сърце ти препоръчвам. Тя вече е нормална западна държава. Ще има и леви, и центристи, и десни, ще се сменят и така ще има онази относителна хармония в развитието, която виждаме в напредналите страни.

Освен ако не почне някой с радикалните "социални справедливости", защото трудно се създава нещо, ама лесно се събаря ...
          Last edited by ; 17-01-2006, 12:24. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Не ми са измъквай когат си сгазил лъка за пореден път с \ъцитирай себе си\'. Говорим за факти които ти грубо пропускаш и насмотваш някво нескопосано обяснение за кое как било и що. Поне чети внимателно преди да са дъниш така явно.

В Чили не знам дали си ходил за да ми го препоръчваш така горещо, но не ми влиза в плановете нито в желанията. Имам богат опит с чилийци, толкова богат, че пари трябва да ми даваш за да ида там и пак ще се замисля. Края на тази година почвам с Мексико, а за Коледа смятам да съм в Хавана. Ако всичко върви по вода ще видя и Лима някъде януари-февруари.

Изобщо не смятам, че Чили щеше да се затрие при лявото правителство на Салвадор Аженде. По-скоро ми се струва, че някои хора ги беше страх да не вземе да успее ... Вий ги само днеска, ляво правителство с десни икономически идеи... Парадокс нали? Парадокс само за тия дето гледат света в два цвята, а ла Bush. Същото можеше да се случи в Чиле и преди, ама съвсем спокойно. Виж Венецуела днес, икономиката и цъфти последните 2 години и то най-вече секторите извън петролния.

Знаем си много добре становищата за политическа икономика, та не смятам те да стават предмет на нов спор. Тука темата е за нова мащабна политическа тенденция в Латинска Америка, която лично следя с голям интерес. Тя се случва напък всички прогнози за края на социализма и т.н.

А тая нелепост за Пиночет ти е поредния бисер гледам. Ще проверя аз тая цифра, но то не е то най-важното. Да тероризираш и избиваш народа си в името на анти-комунизма и анти-социализма та прави не по малък изрод от Сталин. Пиночет, Франко, Перон и всички останали подобни диктатори са пример само за едно нещо - че крайно десни виждания и политика водят до фашизъм и терор, и се различващ много малко от червения терор.

И мога ли да ти напомня, че Аиенде беше избран най-демократично?

(собствен патент)

Comment

Аре, аре, споко, брато, нито се дъня, нито пък следва да се впрегаш толкоз :p

Batko Charly написа
              ...тази година почвам с Мексико, а за Коледа смятам да съм в Хавана. Ак
              Пред Хавано горещо препоръчвам Сантяго. Trust me.

Batko Charly написа
              Изобщо не смятам, че Чили щеше да се затрие при лявото правителство на Салвадор Аженде. По-скоро ми се струва, че някои хора ги беше страх да не вземе да успее ... Вий ги само днеска, ляво правителство с десни икономически идеи... Парадокс нали? Парадокс само за тия дето гледат света в два цвята, а ла Bush. Същото можеше да се случи в Чиле и преди, ама съвсем спокойно. Виж Венецуела днес, икономиката и цъфти последните 2 години и то най-вече секторите извън петролния.
              .. и бъркаш. Лявото правителство беше опит за трамплин към червено, което и предизвиква преврата. Закъснял обаче. Има един чичо на име Освалдо Дортикос, ако не го бъркам. Никой не го помни днес, но е бил президент на Куба между Батиста и Кастро. С Алиенде щеше да стане точно това, независимо, че е демократично избран.

Леви правителства с десни практики има само днес, защото няма мърдане от дясното. Тогава в тия радикални времена, малко след Виетнамската обеда на соцлагера и т.н. .... няма как да не се отиде още наляво.

То точно това е причината за преврата. Пиночет си е един абсолютно неполитизиран офицер, преподавател по геополитика във чилийската военна академия. Назначават го за шеф на генщаба точно заради пълната му аполитичност.

А фактите на тежката криза, предизвикана от правителството на Алиенде, подобна на нашата през 1990-1991г., с опашки и т.н. също се изтърва. Ккато и това, че все повече комунисти влизат в правителството му, та накрая Пиночет с думите "това променя всичко", нечути на едно заседание или неразбрани от никой, минава в десния лагер.

Така че, не възлагай днешни надежди на тогавашните леви правителства, те днешните са други.

Batko Charly написа

Да тероризираш и избиваш народа си в името на анти-комунизма и анти-социализма та прави не по малък изрод от Сталин.
              Така е. Само че в сравнения със сталиновия терор това е детска градина. А пък и се оказва, че държавата процъвтява .....

Чили е единствената латиноамериканска държава с ИСТИНСКИ просперираща икономика. Някои от останалите се доближават до нея, но някои. Това е, защото в един критичен исторически период тя успява да се отърве от ултралевите тенденции.

ПП

А за мащабната лява тенденция, която се вижда днеска в Лат. Америка. Тано е още да се каже "мащабна", но е налице. Ще се прояви според мене в две насоки - модерна лява, която по същество ще прави дясна или центристка политика и така ще печели и

ултралява, която /в Боливия ли избраха тоя индианец, дето щял да легализира производството на дрога?/ до нищо добро няма да ги докара. (Макар че това не е ляво, а по-скоро популизъм тип Жириновски).

Да видим, да видим...
              Last edited by ; 17-01-2006, 19:15. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Малко снимки от Сантяго- http://www.interhabit.com/interhabit/index.asp?id=272
                И малко от протестите там през 19/11/2004

KG125 написа
                Чили беше в граждамска война
                Кога Чили е билa в гражданска война?
                Last edited by Bulgarinho; 17-01-2006, 22:24.
                Que lo sepan los nacidos y los que estan por nacer, nacimos para vencer y no para ser vencidos...

Ernesto "Che" Guevara

Comment

Официално не, но навсякъде в 20 век, където комунистическите партии са били толкова близо до вземането на властта, обществото влиза във фактическа гражданска война.

Снимките са хубави - показват ни типичен западен град, даже и типични антиглобалисти си имат - носят лозунги, че Маркс не е мъртъв.
                  Те не знаят какво точно значи "Маркс", обаче за тяхно нещастие е много мъртъв и изглежда точно както разните екстравагантности на една от снимките.....

Comment

Абе няма нищо задължително в случая. Най-голямото нещастие за всякви леви идеи беше свързването им с Съюза и тоталитарни режими и пр. Въпреки всичко, континенталлна Европа си остана социалистиески бастион. Не виждам защо латино-американски демокрации да не са в състояние да създадат свой социалистиески вариант, ако народа тва иска. Според мен те точно тва правят. И Съюза вее го няма ... Демек, няма страшно )) (за тез дет са страхуват де)

А тва за което говориш, че десните правителства и идеи ала-бала, ами те са постигнали човешки облик само щото е имало лява противотежест и обратното. Тия две сили много ясно, че се допълват и така се създава баланса. Нали помниш, че от повече от година ти говоря за баланса? о

Чиле обаче си остава доста нежелана дестинация за мене. Не ми е интересна нито културата им, нито хората, нито историята им. Бих казал дори обратното, че от контактуването ми с тях, чилийците доста ми станаха неприятни. Но ти пак иди. Сигурен съм, че ща изкефи още повече.

(собствен патент)

Comment

Batko Charly написа
                      Не ми е интересна нито културата им, нито хората, нито историята им.
                      Що бе, много яка военна история имат. Я как добре са се представили в Тихоокеанската война (втората половина на 19век)!
                      Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Batko Charly написа

А тва за което говориш, че десните правителства и идеи ала-бала, ами те са постигнали човешки облик само щото е имало лява противотежест и обратното. Тия две сили много ясно, че се допълват и така се създава баланса. Нали помниш, че от повече от година ти говоря за баланса? о
                        Ей тук съм много съгласен с тебе. Баланса, а не крайностите са му майката.

Comment

Working...
                        X