Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ВОЙНАТА ЗАПОЧНА

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Originally posted by "Parabellum"

Вече и аз не знам колко ще продължи това нещо наречено ВОЙНА.Едно е сигурно Ирак не оказва съпротива
    Луд ли си. Коалиционните сили срещат сериозна съпротива от страна на иракската армия, да не говорим за Гвардията. Те не са хавзели още нито един населен пункт! :roll:
    Спасибо Вам, Георгий Константинович, за то, что спасли Россию! Вечная вам память!

Comment

Пак опираме до спора за революцията и еволюцията. Казваш - десетилетия кръв и сълзи. То без кръв и сълзи нищо не става.При този вариант десетилетията кръв и сълзи ще са след това, когато се окаже, че човекът, заемащ мястото на Саддам няма никаква подкрепа сред народа и може да се задържи само с терор. Арабите нямат традиции в демокрацията, самата им народопсихология не е пригодена към това - там все ще има тоталитаризъм в по-груба или по-мека форма, това, което американците се опитват да направят е просто износ на демокрация, както руснаците изнасяха революция. След време Саддам сам щеше да се задуши икономически и да се появи някаква що-годе прилична опозиция. Ако ли не - значи просто така е трябвало да стане. Спомняш ли си как руснаците се опитваха да прескачат разни обществени строеве, а все си стояха на феодализъм....Нищо не може да се постигне насила. Те, иракчаните, ако много искаха, да са организирали барем един революционен комитет , да покажат на света, че искат свобода.
      И защо сега трябва да умират американци някъде на майната си.......
      Гледа ли по Всяка неделя репортаж от лагерите за камикадзета. Видя ли колко са безумни и с промити мозъци иракчаните ? Е, ти щеше ли да отидеш там да се биеш и вероятно да умреш за нещо, което е толкова далеч от теб и от твоя начин на живот, че няма накъде повече.
      "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Originally posted by "Сержант Уханов"

Parabellum написа
        Вече и аз не знам колко ще продължи това нещо наречено ВОЙНА.Едно е сигурно Ирак не оказва съпротива
        Луд ли си. Коалиционните сили срещат сериозна съпротива от страна на иракската армия, да не говорим за Гвардията. Те не са хавзели още нито един населен пункт! :roll:
        Че аз това го писах преди няколко дена.Оттогава ситуацията се е променила доста.
        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Боевете продължават, а реално войната за Багдад още не е започнала...ето последното по Ройтерс:

Насирия, Американски морски пехотинци водят тежки боеве с иракски
          военни части в град Насирия, предаде Ройтерс. В американските операции са
          използвани хеликоптери Кобра и артилерия. Престрелките продължават и в момента.
          От 2 дни съюзническите сили правят безуспешни опити да преодолеят съпротивата в
          града и да овладеят 2 ключови моста по пътя на настъплението към Багдад.

Въпреки цялата си военна мощ американските хеликоптери ги свалят селяни с пушки. това ми напомня за италианската офанзива в Абисиния, когато етиопците се бият успешно със стрели и лъкове...не ме разбирайте погрешно, загиват 17 годишни американски войничета и това е ужасно, умират обаче и стотици иракски мирни граждани...чудя се при цялата американска военна мощ защо става така...според агенция ИРНА (иранска) са загинали 59 съюзнически войници и това без да са стигнали до Багдад. Тази война май ще бъде касапница, която ще продължи най-малко месец :evil: :evil: :evil: дано да бъркаме. :o
          Ти си това,което е твоето най-голямо желание,
          каквото е желанието ти,такива са и мислите ти,
          каквито са мислите ти,такива са делата ти,
          каквито са делата ти, такава е и съдбата ти.

Comment

А по другия спор...да, американците са империалисти, гадни културни експанзионисти и арогантни копелета...те обаче са страна хегемон и според мен въпреки това остават направо "добър хегемон," на фона на останалите страни постигнали хегемония.....а за Саддам няма две мнения...той трябва да бъде свален и колкото и да съм против войната, трябва да призная, че май друг начин няма...Рамблър, иракчаните си имат революционен комитет, просто действа извън страната и реално нищо не правят, но при този режим и с републиканската армия на Саддам нищо не могат да направят...Това което ме дразни в тази война е идеалистичния патос на американците и опита им да представят всичко като една война за освобождаването на Ирак, а не като война за петрол...не съм чувал в Ирак да има представители на Ал Кайда, както твърдят американците, все още не е известно и дали има оръжия за масово поразяване.....
            а турците са гадни копеленца, които се опитват да изкрънкат пари и ако може петрол....
            Ти си това,което е твоето най-голямо желание,
            каквото е желанието ти,такива са и мислите ти,
            каквито са мислите ти,такива са делата ти,
            каквито са делата ти, такава е и съдбата ти.

Comment

Хей, ама какви са тия приказки като че ли цялата военна кампания на амитата е пълен провал. Аз такова нещо не виждам, даже точно обратното - успешен поход към Багдат. Май в следствие на ефекта на "Ерата след героите" както я наричат, почвате да смятате всеки мъртъв войник за основание да викнете "поражение!". Ако погледнете обективно амитата засега са завзели половин Ирак, отрязали са му достъпа до морето, канят се да обградят столицата и са нанесли при всички случаи големи поражения на командната система на иракската армия. И това за 5 дена. Също така Садам няма никакъв шанс да отблъсне инвазията и дори шансът му за по-продължителна съпротива все още е въпросителен. Естествено, че тук и там ще има забавяния, естествено че градските боеве ще се проточат, естествено че ще падне някой и друг хеликоптер, но това не означава, че сумарно резултата не е пълна и абсолютна победа за американците (от военна гледна точка).
              Създава се впечатление на лек провал единствено, защото иракчаните оказват по-голяма съпротива от очакваното, но това е война и на война трябва да се очакват такива работи.
              XV mile the sea brode is
              From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Много добре Sir,
                наистина много добре изпълнен до сега класически блицкрик.Механизираните части заобикалят огнищата на съпротива и вървят към главната цел,а пехотата,в случая морската и британците,държат противника затворен в чувала.Разбира се трабва да добавим и превъзходството във въздуха.
                В резултат на това имаме поне 4 иракски корпуса без никаква мобилност и американски части край Багдат.
                Остават обаче няколко важни и неизяснени момента.:

1,Какво става на север?Извършва ли се наистина десант или това е партенка?Какво пречи тогава на иракските части от Киркук и Мосул да се придвижат към Багдат?Само авиацията ли?
                2,Имат ли американците планове за западен Ирак,където завладяха плацдарм или това е за отвличане на вниманието?
                3,С какви сили все пак разполагат американците срещу Нац.гвардия край Багдат?Прави ми впечатление че почти не се споменават части освен 3 мех.дивизия.В медиите вървят мнения,че САЩ нямат необходимото превъзходство в сухопътни войски за атака на Багдат,макар че никой не говори с числа.

Наистина интересното предстои.Ще се щурмува ли Багдат и ще могат ли американците да избегнат уличните боеве в Багдат?Това май е основният въпрос.

Comment

Американците са
                  То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Да, наистина са такива.
                    Но мисля, че тук (в тази тема) малко избързваме. Реално разполагаме само с медийна информация за това, което се случва в Ирак, а подобна информираност страда от толкова много недостатъци, че спокойно бихме могли да смятаме, че нищо не ин е известно. Има някакъв мизерен шанс известно време след като войната е приключила да се появи някаква относително обективна информация (макар и да е малък, поне според мен).
                    Не можем да се съмняваме кой ще спечели войната, все пак и едва ли иракчаните могат да окажат много сериозна съпротива (за тяхно нещастие релефът на страната им не е толкова подходящ за това).
                    Колкото до придвижването на иракски части - има достатъчно примери, показващи, че в условията на пълно въздушно господство на едната страна военните части на другата губят напълно оперативната си подвижност (иначе се губят и самите части). Да не говорим, че това превъзходство е абсолютно и е съчетано с почти абсолютно технологично и организационно превъзходство.
                    Вероятно канците и техните съюзници се опитват да направят някакъв компромисен вариант между светкавична война и безкръвна война (защото както е известно те под категорията "жертви на конфликта" разглеждат единствено собствените си военнослужещи) - което означава, че хем бързат, хем са много предпазливи (и вероятно на всякъде където срещнат съпротива чакат авиацията и артилерията, за да я неутрализират). При такъв сценарии едва ли могат да дадат много жертви (освен ако компромисно не се подхлъзнат някъде).

Comment

Парабелум написа:

Американците са

Скъпи ми Парабелум, защо след като толкова ги ненавиждаш си именно там а не някъде, където ще се чувстваш добре, ще си спокоен и изпълнен с вяра в бъдния ден.

Comment

Като например в братските нам Корейска народно-демократична република или Острова на "Свободата" :lol: :lol:
                        Si vis pacem - para bellum!

Comment

НАШИТЕ храбри войски превзеха Насирия и Ум Каср В Басра многострадалният иракски Народ се надига срещу Сатрапа и очаква помощта на Освободителите :lol:
                          Настъплението продължава, Нашето дело е Право и Свято, ПОБЕДА БУДЕТ ЗА НАМИ :tup:
                          Едно пояснение за неразбиращите какво се случва: казвам НАШИТЕ, защото англо-американските храбреци са бронираният юмрук на съвременната Цивилизация, който ще смаже последните останки от кървавото Средновековие, загнездили се в Междуречието. Така величественото минало и бляскавото бъдеще ще се срещнат и обединят в една величава Цялост, съчетаваща неразривно петте хилядолетия на Вавилон и Шумерия със софтуерните чудеса на Силиконовата долина!!!
                          П.С. Братята поляци вече воюват срещу Злото, дори румънците тръгнаха към фронта, само нашичките продължават да се услушват :? Питам се: Ние достойни ли сме за Прекрасния нов свят или нямаме място в него
                          Si vis pacem - para bellum!

Comment

Голум пак каза всичко точно както трябваше да се каже. Почвам да получавам комплекс на малоценност от неговото умение да се изразява
                            XV mile the sea brode is
                            From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Originally posted by "rambler"

Парабелум написа:

Американците са

Скъпи ми Парабелум, защо след като толкова ги ненавиждаш си именно там а не някъде, където ще се чувстваш добре, ще си спокоен и изпълнен с вяра в бъдния ден.
                              значи капитан Драго си замина защото всеки негов пост се свеждаше до това същото. Аз лично го считам за твърде еффтино заяждане
                              albireo написа
                              ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Не става въпрос за заяждане, а за нещо съвсем друго - мисля, че след като толкова ненавиждаш една държава, за да сложиш , би трябвало да се отвращаваш от всичко в нея, затова ми е чудно

Хммм, тезата ми обаче не издържа сериозна критика, защото и аз съм слагал за положението в България , пък съм си тук

Comment

Working...
                                X