Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Бъдещето на Европейският съюз

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Бъдещето на Европейският съюз

    Искам да отворя тема за видиние от България бъдещето на ЕС в дългосрочен план за 10 години. Разбира се през 2010 в ЕС влиза България, Румыния и Хърватия (вероятно и Македония). След того най-важен процесс для ЕС става не разширяване на границите, а культурна и экономическа интеграция на нови членове. За мен то ще бъде неосъществимо, заради голяма культурна пропаст в
    съзнание на населението Источна и Западната Европа. Населението на източната Европа ще се стреми към западно европейските стойности, но аз не съм уверен, че западната Европа остава съща като сега. Има заплаха, че след 5-10 години в БеНиЛюкс може да бъде основан островът на не европейска култура. Сигурно, европейските комиссари не признава този факт бързо и ще опита реши проблема за сметка на други членове на ЕС и разговори о мультикультурно общество и политическа коректност. Но това да не е решението на проблема. Аз сметам че не съм вероятно образованието едина культурна общност составена от френските араби, поляци, немци, турци и българските цыгани. След 10-15 години ЕС влиза в системен кризис и ще бъде существова само как малоэфективен и декоративен элемент, разтърсвам от вътрешни безредия (по скоро на Западните страни). В това положение Британия (главните европейски сепаратисти ) може да излезе от ЕС и се става началото на край на Обединената Европа. Какво се шегувам от Русия "У нас богатый опыт построения мультикультурного общества под руководством комиссаров, и мы знаем чем это оканчивается "
    Извенявам за грешки кога пишу на български. Български не е роден език.

    #2
    Като се стигне до криза ще му мислим. Засега нещата не изглеждат зле.
    Евросъюза тепърва прохожда политически. Основната му функция е икономическа. Такава и ще си остане за дълго време. Има голяма разлика между европейците, особено нас на Изток. Но не мисля, че ЕС цели да преобрази ценностите на останалите европейци, макар и интеграцията да има такъв страничен ефект. Ако гледаш отношението ЕС-България днес, то е такова на учител и ученик. България се поучава във всичко, Западна Европа за всичко знае поо-добре. Но поне за в момента, както се казва на български "в тях е ножа, в тях е хляба". Има повече нужда да се съобразяваме. Поне докато влезем. ЕС може да се промени само отвътре. И мисля, че колкото повече не-западни страни влязат, толкова повече баланс ще има, а и натиск за реформи.

    Ние в България до някяква степен споделяме европейските ценности, без тва да ни прави западно-еропейци. Лично винаги съм се смятал за европеец, но не и за западняк. И често се питам, ако толкова много критика отправят към нас, ако толкова голяма е културната бездна, за какво искат да ни приемат в ЕС? Ако ЕС не мисли, че България няма културен (не само икономически) принос, то интеграцията би била едно нелепо начинание, което цели само експанзия на пазара и постепенна асимилация. В ЕС би трябвало да се набляга на културно разнообразие под знаменателя на някои общоевропейски ценности и идеали.

    И още нещо. На Федерация като САЩ и трябваха няколко стотин години и кървава гражданска война за да се преобрази в тва което е днес. В началото започваше дори по-зле и от ЕС само като слаба конфедерация.
    Та, както вече казах, търпение, има време. ЕС е супра-национален експеримент какъвто досега не е имало. Това му е голямото предимство и големия недостатък, но в никакъв случай причина за песимизъм.
    Last edited by Batko Charly; 28-11-2005, 07:21.
    Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

    Злобата крепи човека, а мързела го грози!
    (собствен патент)

    Comment

    Working...
    X