Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Да бъдеш войник, това въпрос на чест ли е или глупост?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Хм, абе малко е странно в сайт Boinaslava всички(включително и аз) да обясняват как не им се ходи в казармата...може би според някои причината за това е, че ни е гадна казармата. но дори да не беше, дори стандартът в нея да беще по-висок и да нямаше извращения, аз лично пак бих я смятал за загуба на време...не е съвсе вярно това, че пацифизмът е просто оправдание. според някои религии или по-точно секти, насилието се забранява - примерно Свидетели на Йехова или както там се казваше...А и Ганди наистина е добър пример (въпреки че според по-старите индийски доктрини войната наистина е последното средство, но ако бъде нападната индийска територия, войната се води до пълното унищожаване на противника :0)...но на мен въпросът ми е защо алтернативната служба е по-дълга при положение, че на практика е по-обществено-полезна???
    Ти си това,което е твоето най-голямо желание,
    каквото е желанието ти,такива са и мислите ти,
    каквито са мислите ти,такива са делата ти,
    каквито са делата ти, такава е и съдбата ти.

Comment

Ако всички разглеждаха казармата като едно необходимо зло, мисля, че абсолютно никой нямаше да има проблем с нея. Просто в България имамме кофти навика да правим от мухата - слон. Другият проблем е, че обиковено хората изпадат в крайности при своите настроения - или напълно я отричат и заклеймяват като нещо отвратително, ненужно, загуба на време и т.н. , или пъ дотолкова се вманиачават на тема войниклък, че това става цел, начин на живот. Точно при сблъсъка на тези две антагонистични групи се формира и тази едновременно неясна но и отрицателна представа за военната служба.
      Аз лично смятам, че казармата е нещо нужно за един млад човек по принцип. Вярно е, че сегашния й вариант не е много лицеприятен, но пък на човек му се случват и много по-гадни неща в живота. След като това е един вид дълг към Родината - изпълняваш го без да мрънкаш и си гледаш кефа. Това е!!!
      Нека Всевишний укрепи десницата на народа и войската, за да запази честта, правата и славата на Отечеството и на избраний от народа монарх. Да живее България!!!

Comment

Стига s tea izwra[teniq be pochti njama takiva raboti weche tam...
        Състраданието е слабост...

Comment

Към Деймос - извинявай, не съм те разбрал (важното е, че се разбрахме, все пак. Btw, той Литън Стрейчи точно това е имал предвид да му се случи).

Аз не бих разглеждал казармата като "Дълг към Родината", но няма да задълбавам много, че ще изпаднем в безкраен спор за етични категории и какво всъщност е това нещо "Родина". Казармата (в този й вид) е една безсмислена институция, която обаче съществува, така да се каже, по традиционни съображения. Хората, който са й "посветили" живота си (или по-скоро, които с това си изкарват хляба) едва ли, за разлика от някои от нас, се залъгват наистина с глупости от рода на дълг към Родината (или че се подготвят да защитават родината или нещо друго от сорта). Най-често това са хора, които не са имали друг по-лесен като осъществяване или реализиране път да се социализират и да получават някакво възнаграждение. От тези, които поне аз съм виждал много малко не само си разбираха от работа, ами въобще имаха някакъв интерес към нея (а те все пак би трябвало да са професионални военни). Колкото до придобиването на "военни навици" за вслучай, че стане някоя война - това са глупости. Навиците придобити в казармата се забравят бързо (т.е., не става за високо технологични военни професии, а все повече от военните професии стават такива) и освен това войник с подобни знания си е потенциален труп на бойното поле. Така че - престоят в казармата няма да ви помогне по-добре да защитите Родината си, ако се наложи (най-много да ви помогне да умрете за нея, но мисля че всеки би се справил и без специална подготовка с тая задача). Виж ако казармата ни беше по друго яче организирана...

Колкото до "извращенията" - и аз не съм срещал подобно нещо (не че хич ги няма, но вероятно са голяма рядкост). Така или иначе, основното "извращение" си остава самата ралност там - фактът, че трябва да се подчинявате на хора, които трудно биха се оправили със смисъла на елементарен текст или с каквото и да е нормално действие. Въобще на хора, които най-често не си разбират от работата (нямат и такова желание), да не говорим, че често кубинките, които ще носите са по-интелигентни от командирите, на които ще се подчинявате.

Comment

"Единственото не загубено време в казармата е сънят" (цитат...брат ми) на мен най-много не ми харесва идеята, че няма да се виждам с роднини, приятелка, приятели, а в замяна на това ще се срещам най-вероятно с куп тъпаци, които никога не са виждали книга и единственият им досег с хартия е когато си бършат гъзаретката (това също било казармен лаф) е, едва ли наистина всички в казармата са такива, сигурен съм, че има и свестни хора там. въпросът е, че човек не знае нито къде ще го пратят, нито в крайна смекта защо изобщо трябва да го пращат някъде...
            Ти си това,което е твоето най-голямо желание,
            каквото е желанието ти,такива са и мислите ти,
            каквито са мислите ти,такива са делата ти,
            каквито са делата ти, такава е и съдбата ти.

Comment

май само аз не съм негативно настроен към казармата(може би защото не съм служил). вече много мои познати се уволниха от различни места и за никакви "извращения" не са говорили. (аз и за комисиите едни работи бях чевал, пък то какво излезе )
              проблемът с времето мисля ,че засяга само завършилите ВУЗ, тогава повечето вече са с уредена работа, квалификация...
              "Лейкауф, один из высших командиров вермахта, с полным основанием употреблял местоимение «мы»: «мы», немецкие оккупанты; «мы», вермахт и СС, несем полную ответственность за убийства евреев и военнопленных, за голодную смерть многих жителей Украины. " Wolfram
              Wette

Comment

Извинявай, Анти, но няма да се съглася с теб за "проблема с времето". Този проблем е всеобщ (като се има предвид, че ограничената продължителност на живота сполита всички ни) и не си струва да се губи каквато и да е част от него за глупости (или поне ако ще я губя, предпочитам сам да го решавам, а не някой да ми го налага отвън).
                Иначе си прав - вече няма такива извращения и други подобни "неприятности". Разбира се, има чисто битови проблеми - мръсотия и т.н. (въобще - антихигиеничност), но те се преодоляват (пък и спомагат да се повиши прага на личната гнусливост).

Comment

да, наистина 9 месеца са си 9 месеца, но закъде бърза средния 18 годишен младеж, непостъпил във ВУЗ, че е такава трагедия?
                  "Лейкауф, один из высших командиров вермахта, с полным основанием употреблял местоимение «мы»: «мы», немецкие оккупанты; «мы», вермахт и СС, несем полную ответственность за убийства евреев и военнопленных, за голодную смерть многих жителей Украины. " Wolfram
                  Wette

Comment

Махадева знам че хората в казармата не са титани на мисълта,но на моменти е за предпочитане пред реалния живот-знаеш ли там всичко е точно и ясно-това ти казват-това праиш.
                    Я си представи ситуацията-шефа ти е цървул с главно Ц,окло себе си виждаш една камара нагаждачи,приятелката ти мрънка зя какво ли не...
                    Не съм убеден че в казармата е супер гадно и ако някой се плаши от извращения там явно си търси повод да мрънка.
                    Колкото до загубата на време -така е,именно затова аз влязох веднага след като завърших училище и никога не съм мислилче съм преебан от това че съм бил там

А и храната не е толко лоша :twisted:

Comment

Да, фон Цеков, "там4 наистина е много по-лесно да се живее - не трябва да взимаш решения, нищо реално не зависи от теб, и мислите ти се въртят около няколко прости физиологични функции и задоволяването им.
                      Но има и една голяма разлика - ако "навън" някой ме дразни или не ми харесва съществуващото положение на нещата (примерно, шефът ми е цървул) аз мога когато си реша да го променя. Вярно на определена цена, но именно тази цена е свободата, възможността да избираш. В казармата нямаш това право и ако командирът ти е цървул просто трябва да се примириш и да се нагодиш към него. А за тази разлика си струва да се "плати" ъсответната цена...
                      А колкото до времето - всеки сам си определя колко струва за него си. Аз съм си го загубил и смятам тази загуба за напразна (и пак щеше да е загуба, ако бях влязъл веднага след училище, само дето щях да служа година и половина, а не 9 месеца).

Comment

Да Голум за това си прав,обацхе с един приятел спорехме какво ти е дала държавата та да си и длъжен да ходиш в казармат-моят довод беше следния-тази държава ти е дала образование-12 години си получавал сравнително добро образование,осигурила ти е медицински грижи,така че 1 година не е чак толко фатално/аз поне служих 1 година/да и "върнеш жеста "така да се каже...Но всеки сам си решава.А аз така или иначе нямах друга алтернатива така че приех нещата такива каквито са-обух си кубинките и си пазих посолствата 1 година.Винаги е по-добре първо да минеш казармата а после да учиш-така отпада момента откровено да ти губят времето/особено ако си си намерил хубава работа да речем/.
                        А на какво може да се научиш там-според мен по-добре да се справяш с педерстиите на живота,а колкото до практическите знания и умения придобити там-по-добре да не ти се налага да ги прилагаш в реалния живот.../например от мен можеше да стане добър снайперист например-имам една награда за отлична стрелба със СВД-то.../ :twisted:

Comment

За мен би било наистина огромна загуба на време. В момента сменям работата с по-сериозна и мисля че ще трябва да се превключа на по-високи предавки; не ми се мисли за по-нататък...

но 6 месеца пълно бездействие (от гледна точка на хм, професионалната реализация), си е нещо убийствено
                          albireo написа
                          ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

от гледна точка на мързела обаче супер яко на мен би ми харесало, аз се понасям добре с простаците, не го взимам присърце, и по цял ден размотаване ми звучи прекрасно само да не бяха мизерните условия на живот....
                            XV mile the sea brode is
                            From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Въпреки, че нямам нищо особено против казармата по начало, съм склонен на този етап да се съглася напълно с Империал. На мен определено не ми е сега времето да се занимавам с това. След още някоя годинка съвсем няма да ми се ходи и наистина времето прекарано там ще бъде О(ГРОМНА загуба на време за мен. Най-добре е да се направи една професионална армия. Тъй като ние, повечето тук, все пак сме т.нар. "мозъци" на България, на този етап тези година и половина или 9 месеца ще ни попречат на бъдещето по един или друг начин.
                              Нека Всевишний укрепи десницата на народа и войската, за да запази честта, правата и славата на Отечеството и на избраний от народа монарх. Да живее България!!!

Comment

Казармата / Българската, защото само там съм бил и за нея мога да говоря, макар че едва ли има големи различия в подобниге институции в различните държави/ е царство на посредствеността и бездарието. За времето прекарано там видях един единствен офицер, който имаше поне малко мозък. Лошото е, че човек като прекара повече време в подобна среда, лека-полека започва да си приспособява към нея/ хайде, пак Дарвин /, с други думи- ще не ще , изпростява до известна степен
                                и, фон Цеков, стига с тези приказки стил късен соц, че сме длъжни за държавата за това, че ни е дала образование, как си я представяш ти тая държава, нали майка ти и баща ти са плащали данъци, за да можеш да учиш
                                Никъде не съм виждал повече безмозъчни човешки същества, събрани на едно място, отколкото в Българската армия, няма никакъв смисъл да губите години от живота си за нещо, от което няма получите никаква полза.
                                Поне да имаше някакво що-годе прилично военно обучение, а то всичко е един цирк. Лошото е, че ние сме клоуните
                                "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Working...
                                X