Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Да бъдеш войник, това въпрос на чест ли е или глупост?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

off

нали :cry:

ето с това не мога да се примиря - убийството на истинските мечти на човечеството; не за "повече" а за "по-високо", "по-далече".... :cry:
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Да, така е.
      Но все пак можем да се надяваме, че това "затваряне" е временно. Може отново да обърнем поглед към звездите (първо към планетите, а след това... ).

Comment

Е, то за това в БГ си има и други причини...преди тук всички искахме да ставаме космонавти (аз още искам, де), лекари или полицаи...а сега всички искат да бъдат бизнесмени и да правят пари. капитализъм :twisted:
        а за човечеството, хм, според мен цивилизацията е в застой и това си е...и ни трябва някакъв "evolutionary breaktrough" (както се казва в Ice age)
        Ти си това,което е твоето най-голямо желание,
        каквото е желанието ти,такива са и мислите ти,
        каквито са мислите ти,такива са делата ти,
        каквито са делата ти, такава е и съдбата ти.

Comment

Доста се поотклонихме от темата но ще се опитам да ви върна
          За мен тази тема е адски важна - може би дори една от най-важните въобще във форума и искам да си кажа мнението дори и да не съм прав.

Може и да съм луд и глупав или адски наивен? но искам да отида в казармата - мислил съм си - добре ако не дай си боже избухне война аз трябва (хммм а и искам) да защитя България и казармата трябва да играе ролята на мястото където ще се обучавам при условия максимално близки до военните. На война няма тоалетни чинии и прочие ами клекалници - на война няма легла и спални и не е хотел а има поле землянки и прочие "неудобни" места. На война няма спагети пици кока кола и т.н. и качеството на храна е ужасно а понякога няма да има дори храна. В казармата се учим да приемаме нещата така че ако не дай си боже стане нещо на нас да ни е по-лесно защото това вече ще ни се е случило макар и в по-лека версия.

Не знам какво си мислят сегашните гащници за които от първа ръка знам че спят по 9-10 души в стая имат "тоалетни на пет крачки" и ядат "руло Стефани" сирене кашкавали и т.н. неща за които и дума не е можело да става преди тридесетина години (и това го знам от първа ръка). Не знам какво ще стане с армията ни, въобще нещо ще стане и и по дяволите какво остана от армията ни???

Аз казах това което мисля че трябва да бъде казармата но съвсем друг е въпросът какво всъщност е тя в момента. А тя е наистина загубено време защото войниците на практика напълно бездействат и мързелуват ако мога така да се изразя. Напълно пропиляно време... Знам че много неща са се променили и повечето към лошо. Доста пъти съм слушал баща ми (той е служил в алпийска рота през 1968) за изключително тежка казарма десетки километри преходи много як чанч от старите спене по землянки копаене до безпаметност спане с 40-50 човека в една стая и той ми е казвал (а аз му вярвам на 100 %) че тези две пълни! години са го направили от мамино синче в самостоятелен човек, били са важни години за него и не би се отказал от нито един ден.
          Готвели са ги за война (1968...) и са им набивали в главите че ако стане нещо те ще са първите които ще се сблъскат с гръцката армия (гара Пирин, Кресненското дефиле) Въобще това което знам от баща ми сравнено с това което научавам за състоянието на казармата в момента е страшно различно

Някой каза че казармата е пълна с идиоти и ограничени хора. А някой чул ли е обкръжените от 6та армия на -15/-20 градуса през декември 1942 или януари 1943 да са си говорили какво мисли Фройд, Юнг или Хайдегер по еди кой си въпрос???!!! Армията не е място за интелектуални словоизляяния както много добре знаете и няма смисъл да търсите ум там където трябват сили и издръжливост били те духовни или физически.

Може и да греша дълбоко но това в общи линии са нещата които мисля. И все пак запазвам правото си на лично мнение.

Comment

Манщайн, съгласен съм по принцип с част от написаното от теб и съвсем не е безсмилено . Но една забележка - дали един човек е интелигентен или не съвсем не се познава по това дали може да говори за Юнг или Хусерл. А по-скоро по това как мисли и какво точно говори. Пълни идоти се срещат във всяка среда - включително в академичната. Съответно, има много хора, коитоможе и да не са чели книги или пък културата им да не е на нужното ниво, но това съвсем не означава, че не са много интелигентни. Всичко това по повод на абзаца, с който завършваш поста си.

Comment

gollum прав си - един човек не се измерва с това какво знае за Юнг но не може да не се съгласиш че идиотизмът също е хммм разтегливо понятие - едно 700-800 страници доказателство е "Швейк" - една от най-великите книги според мен

Не знам дали в армията на всяка държава е така, но в България определено тя е синоним на безмозъчност (за най-голямо съжаление). Един приятел казваше: "Човек на когото можеш да очертаеш шапката с пергел не блести с особен интелект" (а баща му беше военен не помня какъв... май беше полковник. )

Много ми е неприятно, че ги казвам тези работи, но по-добре истината...

Comment

И на мен тази тема ми и крайно интересна. Намирам се пред една дилема: да уча нещо, което както казва Голъм, в модерния свят няма полза; да работя у нас нискоквалифициран труд; да работя същото, но в странсво, където за възнаграждение ще получавам минимум по 5 евро на час или да загубя още една година от и без това безсмисленото ми съществувание в казармата... Докато в първото откривам смисъла на Живота, Вселената и Всичко останало, във второто удоволетворение от дейността ми (визирам следното: по-миналото лято, пак изпаднал в депресия най-сетне се взех в ръце. Засъкръщавах полуатрофиралите си мускули и мозък в следните три дисциплини: сутрин баскетбол с братлето, след обяд почивка чрез литературни и философски дирения, а следобед и предивечер тежък физически труд в лицето на дървосекачество, транспортиране на материала и обработването в годна за употреба суровина); за третото трябва да си задам въпроса: "Какво е за мен армията?". Е, за мен това е мястото, където момчето става мъж, но същевременно е и мястото от което не се ли стегнеш, цял живот пропадаш на долу; тя е институцията, чрез която (както преди около година (по-нагоре) някой написа) се отблагодарявам на Родината, макар че тя едва ли има нужда от подобна благодарност... Много се двуумя относно този проблем, в една друга тема Парабелум беше преписал една реч на полковник Йотов, ами как да се разкъсам между тази фикция наречена Родина и моите егоистични желания?!?
                "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
                нека четат пред вратите
                нашата памет остъклена
                с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

излишно се мъчиш. Днес армията ни няма нищо общо с каквито и да било идеали и въобще няма да нарушиш никакви "дългове" ако не се занимаваш с казармата, още повече че скоро тя ще си отпадне съвсем.
                  albireo написа
                  ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

загуба на време и др. за човек ( верваите му ) :!:

Comment

Гудериан, наистина това беше съветът ми, но ако си наясно с нещата, все пак ученето на философия е нещо, което си заслужава, особено ако те влече . Пък и можеш да го съчетаеш с нещо, което осигурява и препитание. За казармата няма смисъл да се двоумиш - чрез четене и мислене върху философски трудове можеш да станеш много повече човек (т.е., самостоятелно мислещо същество, сопособно само да се грижи за себе си), отколкото чрез отдаване на 9 месеца от живота си на родната казарма. Поне аз така виждам нещата.

Comment

Много благодаря за напътствието... защото моето безпътие е много по-опасно и от най-голямата грешка.
                        "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
                        нека четат пред вратите
                        нашата памет остъклена
                        с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

КОНСТИТУЦИЯ на Република България

Чл. 59. (1) Защитата на Отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към Отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона

gollum написа
                          Аз не бих разглеждал казармата като "Дълг към Родината"
                          изтрито от модератор

gollum написа
                          Аз не бих разглеждал казармата като "Дълг към Родината", но няма да задълбавам много, че ще изпаднем в безкраен спор за етични категории и какво всъщност е това нещо "Родина". Казармата (в този й вид) е една безсмислена институция, която обаче съществува, така да се каже, по традиционни съображения. Хората, който са й "посветили" живота си (или по-скоро, които с това си изкарват хляба) едва ли, за разлика от някои от нас, се залъгват наистина с глупости от рода на дълг към Родината (или че се подготвят да защитават родината или нещо друго от сорта). Най-често това са хора, които не са имали друг по-лесен като осъществяване или реализиране път да се социализират и да получават някакво възнаграждение. От тези, които поне аз съм виждал много малко не само си разбираха от работа, ами въобще имаха някакъв интерес към нея (а те все пак би трябвало да са професионални военни). Колкото до придобиването на "военни навици" за вслучай, че стане някоя война - това са глупости. Навиците придобити в казармата се забравят бързо (т.е., не става за високо технологични военни професии, а все повече от военните професии стават такива) и освен това войник с подобни знания си е потенциален труп на бойното поле. Така че - престоят в казармата няма да ви помогне по-добре да защитите Родината си, ако се наложи (най-много да ви помогне да умрете за нея, но мисля че всеки би се справил и без специална подготовка с тая задача). Виж ако казармата ни беше по друго яче организирана...

Колкото до "извращенията" - и аз не съм срещал подобно нещо (не че хич ги няма, но вероятно са голяма рядкост). Така или иначе, основното "извращение" си остава самата ралност там - фактът, че трябва да се подчинявате на хора, които трудно биха се оправили със смисъла на елементарен текст или с каквото и да е нормално действие. Въобще на хора, които най-често не си разбират от работата (нямат и такова желание), да не говорим, че често кубинките, които ще носите са по-интелигентни от командирите, на които ще се подчинявате.
                          Само по най тъпите екшани има такива армии които се занимават само с подготовката на войници за една бъдеща война..Функциите на една съвременна армия не се изразяват само в обучение на войници които да могат да стрелят.Те подготвят и дяржът в готовност кадри за всякакви извънредни ситуации при които е необходимо мащабни организирани действия(гасенето на горски пожари, оказване на помощ при наводнения ,земетресения(както скоро се наложи)и каквито и да е
                          бедствия С такива мащабни задачи може да се справи само само АРМИЯТА .Това да вдигнеш по тревога във всеки един момен 100-200 при необходимост и повече хора и да ги пратиш на мястото на бедствието в най-кратки срокове с необходимата техника,хора които няма да се разпръснат насам натам, че да настане още по-голямо объркване и паника и всеки да први каквото си знае.
                          Каквто би се получило при липсата на армия и мобилизиране на цивилни за подпомагане на наводнените райони с извозването на пострадалите и построяването на диги в един такъв момент като скорошните наводнения- само си представете колко време ще отнеме докато се отзоват. Ами ако се наложи да се поостане за ден два и повече на мястотото на инцидента 99% няма да са готови за такава нощувка.Как ще се организират тези цивилни МИ ПРОСТО НЕВЪЗМОЖНО ДА СИ ПРЕДСТАВЯ, ЩЕ СЕ ИЗДЪНАТ ОЩЕ С СРОКОВЕТЕ ЗА ПРИСТИГАНЕ НА МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА И ЩЕ ОСЕРАТ ПОЛОЖЕНИЕТО БЕЗ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПОЧИСТВАНЕ.Само Военната институция е способна да осигурят на секундата количеството хора което е необходимо и ако се наложи и техните условя за живот под открито небе за нужното време.Да спасяваш и помагаш на Българи в беда не е загубена кауза.(а това, че по време когато сте били на служба не се е случило такова нещо може само да ви радва)Времето в редиците на БА не е загубено.
                          Момчета, бъдещи войници!
                          България има нужда от вашта сила.И тя не ще бъде пропиляна. Времето прекарано в редиците на Великата Българска Армия е неповторимо, изпълнено е с трудности но те ще ти се струват смешни когато до теб са застанали бойните ти другари и виждаш погледа на който е изписано"Аз съм с тебе брат".Няма да имате по-велико време от това докато сте под бойните ни знамена непознаващи поражение.
                          Еуфорията която ще почуствате когато сте сред редиците строени мъже,поздравяването на командира звучащ като артилерийски залп "ЗДРАВЕ ЖЕЛАЕМ" и още по могъщото "СЛУЖИМ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ" са неповторима гледка.
                          Пееки бойния марш заглушаващ всичко наоколо, маршируването което се чува в такт с него неповторимото усещане как земята трепери под вас ви качва адреналина до такава степен че ви кара да настръхнете, да набивате крака и да крещите с пълна сила.
                          Просто бледи слова от това което съм изпитал.Не може да се опише с думи поне не аз.
                          Ако има някакъв патриотизъм в сърцата ви ако имате поне капка чест то вие не ще избегнете дългът си към Родината.
                          Last edited by модератор; 04-09-2005, 15:39.

Comment

Политкомиссар написа
                            Да спасяваш и помагаш на Българи в беда не е загубена кауза.(а това, че по време когато сте били на служба не се е случило такова нещо може само да ви радва)
                            ЗАКОН
                            за отбраната и въоръжените сили на Република България
                            ....
                            Чл. 6. Основните дейности в областта на отбраната включват:
                            1. (доп., ДВ, бр. 122 от 1997 г.; изм., бр. 49 от 2000 г.) планиране на отбраната;
                            2. (отм., ДВ, бр. 49 от 2000 г.);
                            3. разработване на стратегически, оперативни, мобилизационни и други мирновременни и военновременни планове;
                            4. разработване и изпълнение на научно-технически програми и планове;
                            5. изграждане и поддържане на система за управление на страната и въоръжените сили за работа във време на война;
                            6. изграждане, подготовка и всестранно осигуряване на въоръжените сили и поддържането им в бойна и мобилизационна готовност;
                            7. водене на разузнаване и контраразузнаване;
                            8. охрана на държавната граница на Република България;
                            9. подготовка и поддържане на националното стопанство в готовност за работа във време на война;
                            10. изграждане на необходимите отбранителни и защитни съоръжения за войските и населението;
                            11. оперативна подготовка на територията на страната;
                            12. подготовка и осъществяване на териториалната отбрана;
                            13. подготовка на населението за действие при извънредни обстоятелства и във време на война;
                            14. (изм., ДВ, бр. 49 от 2000 г.) използване на въоръжените сили съгласно Конституцията и законите на страната;
                            15. защита на населението и националното стопанство при извънредни обстоятелства и във време на война;

Както виждаш, това, за което говориш ти, е едва 15 алинея от 18 общо. Въпреки патоса ти, основната цел на армията някак ти убягва.

Comment

Чл. 3. (3)

Не съм гледал по закон как са подрдрни нещата.А това на теб какво може да ти се наложи в действителност да правиш.
                              А и една беза справка в google за "ЗАКОН за отбраната и въоръжените сили на Република България "
                              ЧАСТ ПЪРВА
                              ОСНОВИ НА ОТБРАНАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
                              Глава първа
                              ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Този закон урежда обществените отношения, свързани с отбраната и с въоръжените сили на Република България.
                              Не съм гледал по закон как са подрдрни нещата.А това на теб какво може да ти се наложи в действителност да правиш.
                              А и една беза справка в google за "ЗАКОН за отбраната и въоръжените сили на Република България "
                              ЧАСТ ПЪРВА
                              ОСНОВИ НА ОТБРАНАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
                              Глава първа
                              ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Този закон урежда обществените отношения, свързани с отбраната и с въоръжените сили на Република България.
                              Чл. 2. (1) Защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин.
                              (2) Гражданите на Република България са длъжни да вземат участие в отбраната на страната.
                              (3) Държавата се грижи за гражданите, военноинвалиди и военнопострадали.
                              Чл. 3. (1) (Изм., ДВ, бр. 49 от 2000 г.) Отбраната е част от националната сигурност и представлява система от дейности за укрепване на мира и сигурността, за запазване на националните ценности и за поддържане на въоръжените сили, икономиката и населението в готовност за действия, както и за действия в условия на кризи и във време на война.
                              (2) (Изм., ДВ, бр. 49 от 2000 г.) Отбраната има за цел:
                              1. защитата и запазването на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната;
                              2. създаването на вътрешно- и външнополитически условия за гарантиране на националната сигурност;
                              3. защитата на населението от природни бедствия, промишлени аварии, катастрофи и опасни замърсявания в страната и в чужбина.
                              (3) (Доп., ДВ, бр. 40 от 2002 г.) Отбраната на Република България се осъществява от въоръжените сили, държавните органи, специализираните служби, органите на местното самоуправление и местната администрация, организациите и гражданите.
                              Чл. 4. Дейностите, свързани с отбраната и с въоръжените сили, се осъществяват в съответствие с Конституцията, със законите и с международните договори, по които Република България е страна.
                              Чл. 5. (Изм., ДВ, бр. 45 от 2002 г.) Дейностите в областта на отбраната се осъществяват при съчетаване на публичността и изискванията за опазването на класифицирана информация, представляваща държавна и служебна тайна.
                              Защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин.
                              (2) Гражданите на Република България са длъжни да вземат участие в отбраната на страната.
                              (3) Държавата се грижи за гражданите, военноинвалиди и военнопострадали.
                              Чл. 3. (1) (Изм., ДВ, бр. 49 от 2000 г.) Отбраната е част от националната сигурност и представлява система от дейности за укрепване на мира и сигурността, за запазване на националните ценности и за поддържане на въоръжените сили, икономиката и населението в готовност за действия, както и за действия в условия на кризи и във време на война.
                              (2) (Изм., ДВ, бр. 49 от 2000 г.) Отбраната има за цел:
                              1. защитата и запазването на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната;
                              2. създаването на вътрешно- и външнополитически условия за гарантиране на националната сигурност;
                              3. защитата на населението от природни бедствия, промишлени аварии, катастрофи и опасни замърсявания в страната и в чужбина.
                              (3) (Доп., ДВ, бр. 40 от 2002 г.) Отбраната на Република България се осъществява от въоръжените сили, държавните органи, специализираните служби, органите на местното самоуправление и местната администрация, организациите и гражданите.
                              Чл. 4. Дейностите, свързани с отбраната и с въоръжените сили, се осъществяват в съответствие с Конституцията, със законите и с международните договори, по които Република България е страна.
                              Чл. 5. (Изм., ДВ, бр. 45 от 2002 г.) Дейностите в областта на отбраната се осъществяват при съчетаване на публичността и изискванията за опазването на класифицирана информация, представляваща държавна и служебна тайна.

Та незнам каде си се зачела но тук го има споменато 3 члена по-напред и по-точно Чл. 3. (3)
                              Attached Files
                              Last edited by Политкомиссар; 04-09-2005, 17:13.

Comment

Абе да - в казармата правят от момчетата мъже, служи за гасене на пожари и т.н., ама я да си го кажем право - армията не е за нещо си, а за друго . Не тъй виждат положението офицерите обаче :sm186:
                                От лични впечатления мога да кажа, че войската у нас съществува, за да имат работа (като служба имам предвид) офицерите и сержантите. Основни занимания в армията са чистене, чистене, понякога лъскане, бране на тикви, картофи, строене на кенефи и т.н. Айде аз съм бил в ракетни войски, може при кашиците да е по-друго... :nut:
                                За ставането мъж... не знам, аз я изкарах след университета на 25 г. и служих само 9 месеца, две години на 18г. по границата може би е по-друго. Но в казармата човек се научава на мързел - целта е да станеш стар и да се скатаваш някъде... Впрочем в цивилния живот има къде-къде по-тежки ситуации...
                                А на какви изпълнения съм се нагледал, ако направя филм по тях ще се разболеете. Простотия, простотия, простотия сред едните и другите, но хубавото е, че човек осъзнава, че фантазията му не е била чак толкоз напред. Пребиваването в казармата е забулено с големи лъжи. Впрочем в нашата батарея имаше един циганин (той не се водеше такъв, пък и не беше единственият), син на някаква богаташка (...), расъл сред проститутки с манталитет точно на циганска курва, нахален и малоумен, ама точно циганка :x Толкоз отвратителен, че не можеш да повярваш като го гледаш. И офицерите уж го натискаха, но и той, както и други кръшкачи, си изкяриха. Гонят тез, на които им пука (не е за вярване, като се имат предвид разказите за казармата, ама е точно така). Моралният упадък е неописуем и е в състояние да отблъсне и най-големият мераклия и патриот. Остават някои невероятно тъпи селяни, които са свикнали на простотията. Изкарва майорът един циганин пред строя и крещи "Два дни арест на Николов, че се опитва да ме подкупва с жълти стотинки!". Ама той се усети - за една година имаше 2 месеца служба и два караула, подари телевизор на поделението, а старият майорът си го прибра... и изкара 2 месеца домашна отпуска Дежурният по кухня се оплаква, че дежурният по поделение му искал ключовете за кухнята (за кво му са?), той му дал други, а полковникът реве в 11 вечерта: тоя ключ не ставааа! Отишъл да папка нашият... същият дежурен една сутрин го виждаш с филе, добре загънато да излиза от поделението. Друг дежурен го изнасят в един сутринта от една стая мъртвопиян... Един-два пъти ме нацепиха да нося свинските бутове в хладилника - ей тъй, направо с униформата, станах на свиня, а в хладилника каква воня на гнила мърша.
                                Старшият матрос написал в книжката за отпуски "м-с Въсилев" , а гледам в тетрадката на един "ръчна краната" и то не на едно място.
                                Ще кажете - туй са трудности, свиква се... за да не ти се случват, трябва да крадеш, да се подмазваш и да гледаш невероятни изпълнения - в поделението ехти чалга, петима цигани хванали по една пръчка и барабанят по масата, а ст. матросите се радват - Българска армия... Идва минутата за изпита в новобранския и ст. матросът мрънка: аве мое да се наложи да слагате противогаз на изпита... глейте как става (противогаз от ПСВ някъде).
                                Бойни умения - кръгла нула. Човек си мисли: ако стане война, зарад тия ли да воювам? Звучи химна и знамето се вдига - гледаш над сто офицери и сержанти, нито един не козирува нормално, само дето не са си пъхнали ръката в ухото и си бъбрят. Откраднаха една камуфлажна мрежа посред бял ден с камион (струвала 8х дойче марки) и айде ние да плащаме... размина се на косъм, че полицията я намери на едно кафене. Един намира докато се разхожда на поста сандък с дебели кабели, приготвен за изнасяне, но толкоз тежък, че не могат го вдигна трима души... браво, три дни домашна отпуска... след два дни десет дни арест :o Давате кръв - пет дни, от които един-два веднага... кво?! Кви дни?
                                Ква армия... Едно време исках да ставам военен... да знаете как бързо ми мина :evil:
                                То всъщност не е казарма, а нещо като трудова повинност, ангария, наказание, имате си униформа (то една униформа, а пък и в затвора има униформа) и носите оръжие (в ужасно състояние) чат-пат.

Comment

Working...
                                X