Има едно австралийско предаване "Late Line" 2 пъти в седмица с един надъхан австралийски водещ, който много ми напомня на Тим Себастиян от ББС от програмата "Hard Talk". Днеска интервюира Джон Пилгрим, писател и журналист, предполагам знаете за него. Ставаше въпрос за нови анти-терористични закони, колко са демкоратични и за тероризма като цяло. Освен, че набързо обясни колко жалка е австралийската преса (те май сал тва не очакваха), той им повдигна доста интересен въпрос - защо в публичния дебат за тия закони (който е доста плачевен или изобщо липсва), за тероризма и т.н. се пропуска да се спомене, че Австралия стана цел на тероризма само защото тръгна с американците да води една незаконна война. Също така, той им зададе доста неудобния въпрос за държавния тероризъм. Как не се говори и за него? Всяка една страна която е нападната се бори против окупаторите. Според него американските, аnглийски, австралийски и др. войски са законна цел ('legitimate target') za иракчаните и техните съмишленици... С други думи, човека говори за нещо много просто - за истинските причини
за тероризма и как да се борят с тях, не как да се борят със следствията.
Та тука като нищо може да гръмне бомба в Сидни или Мелбърн. Хората като, че ли се уплашиха малко, особено след Бали и Лондон. Казвам им да се благодарят на президента си и неговото правителство, те ма гледат втрещено и недоумяват... Как можело, ама невинните хора не знам си кво. Еми те, че невинни, невинни, ама всеки ден умират невинни хора някъде, аз не ги чух много да се притесняват за поредната бомба в Израел или в Русия. Та искам да ви питам. Мислите ли, че все пак хората които избират тия президенти, особено като вече ги познават от предишни мандати са всъщност невинни или, че са директни или индиректни съучастници?
за тероризма и как да се борят с тях, не как да се борят със следствията.
Та тука като нищо може да гръмне бомба в Сидни или Мелбърн. Хората като, че ли се уплашиха малко, особено след Бали и Лондон. Казвам им да се благодарят на президента си и неговото правителство, те ма гледат втрещено и недоумяват... Как можело, ама невинните хора не знам си кво. Еми те, че невинни, невинни, ама всеки ден умират невинни хора някъде, аз не ги чух много да се притесняват за поредната бомба в Израел или в Русия. Та искам да ви питам. Мислите ли, че все пак хората които избират тия президенти, особено като вече ги познават от предишни мандати са всъщност невинни или, че са директни или индиректни съучастници?
Comment