Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Спецчастите на Гръцката армия

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Спецчастите на Гръцката армия

Брой на гръцката армия (данни от 2001 г.) :

Общ брой в жива сила: 174 399
    От тях на наборна военна служба: 115 088
    Сухопътни войски: 110 000
    Военноморски сили: 19 500
    Военновъздушни сили: 30 174

Наборниците служат 18 месеца в сухопътните части, 20 месеца в авиацията, и 21 месеца във флота.Съществува и 21-хилядна жандармерия, както и модерна брегова охрана на бреговете и островите.

Сухопътните сили се състоят от 5 пехотни дивизии, 5 отделни бронирани бригади, 1 лека пехотна бригада, 1 амфибийна бригада морска пехота, разузнавателни, артилерийски и авиационни части. Има исравнително многобройни специални части подчинени на 2-ри армейски корпус. Той изпълнява ролята на сили за бързо реагиране и в него са събрани най-мобилните механизирани, десантни и специални подразделения. Гръцките командоси са острието не само на корпуса, но и на цялата гръцка армия. От елитни бойци са съставени следните части:

2-ри парашутен полк
    С формирането на Парашутното училище в Аспропиргос през 1955 г. спомените за десантчиците от легендарния "Свещен отряд", сражавали се през ВСВ рамо до рамо с командосите от SAS и SBS, се възраждат гръцката армия. 10 г. по-късно са създадени 1-ви и 2-ри парашутен батальон. Заедно с поддържащите подразделения те съставляват парашутния полк, който получава сегашното си име през 1967 г. Днес щабът на частта, наброяваща около 1200 бойци, Парашутното училище и 2-ри Парашутен отряд се базират в Аспропиргос.
    1-ви Парашутен отряд е разположен в базата Малеме на остров Крит.

1-ви полк "Командос"
    Създадени през 1946 г. по британски образец, гръцките командоси упорито се бият срещу комунистическите партизани по време на Гражданската война (1946 - 1948 г.) След края на войната 3-та дивизия "Командос", включваща 2 бригади от с общо 5 батальона, е разформирована. След няколко реорганизации през 1967 г. е създаден 1-ви полк "Командос", който днес се състои от около 1600 души. Щабът на диверсионният полк се намира в Рентина. "В" отряд "Командос" се намира в Науса, гръцка Източна Македония. "Д" отряд е разположен в Рентина, гръцка Централна Македония. "Е" отряд "Командос" - в Драма, гръцка Тракия.

13-ти Амфибиен полк "Командос"
    През 1963 г. "С" отряд "Командос" е преобразуван в амфибиен. 5 г. по-късно е възстановен разформированият "А" отряд. След бойни действия на двата отряда през 1974 г. на остров Кипър срещу нахлулите турски десантчици "А" отряд също става амфибиен. През 1988 г. от двата отряда е формиран сегашният амфибиен полк, дисолциран в Холаргос до Атина. Към полка са придадени обслужващи и тилови подразделения.

Подразделение за подводна диверсия - бойни водолази (MYK)
    ...
    (\_/)
    (°_°)
    (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

...
    Подразделение зе подводна диверсия - бойни водолази (MYK)
    През 1957 г. една малка група от гръцкия военноморски флот заминава за САЩ на базово обучение по подводна диверсия. След като се връщат в Гърция, моряците създават школа по подводна диверсия, която до подготвя обучени водолази за специални задачи. През 1967 г. започва модернизирането на Групите за подводна диверсия и статутът им значително се увеличава, когато през 1975 г. в базата Скараманга е създадено подразделението за подводна диверсия (MYK). То е организирано на екипи по подобие на щатските "тюлени".
    През януари 1996 г. по време на задълбочилата се криза в гръцко-турските взаимоотношения 17 командоси водолази дебаркират на спорния остров Имия (Кардак на турски). След няколко часово напрежение 2-те страни постигат политически компромис. Турция обаче нарушава споразумението и изпраща група от 12 морски пехотинци на съседен гръцки остров. На командосите от МYК им е забранено да отговарят на провокацията и да откриват огън. На края и Гърция, и Турция изтеглят силите си от района.
    През март 1997 г. членове на МYК проникват в Албания, за да спасят гръцки бежанци от бушуващата там анархия. След като успешно изпълняват задачата, след няколко дни те повтарят акцията, но този път по молба на китайското и арабското правителство за спасяване на техни граждани.

Специален парашутен разузнавателно-диверсионен отряд ЕТА
    Освен че е създаден през 1959 г., за него не се знае почти нищо. Той възниква за изпълнението на разузнавателни мисии дълбоко в тила на противника и провеждането на стратегически специални операции по подобие на американските рейнджъри, британската SAS и други аналогични подразделения в натовските армии. Освен това отрядът съчетава и класическите рейдове, засади и диверсии в стил "Командос". Неговите членове са предимно офицери. Те преминават подготовка в центъра КЕАР (Учебен център за неконвенционални бойни действия), Парашутното училище и др. Някои от тях се обучават и при бойните водолази от MYK, както и в международното училище на НАТО за дълбоки разузнавателни патрули (LRRP), което се намира в Германия. Според някои източници ЕТА взима активно участие в конфликтите на територията на бившата Югославска федерация - Босна и Косово.
    (\_/)
    (°_°)
    (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Warlord написа
      ...
      Според някои източници ЕТА взима активно участие в конфликтите на територията на бившата Югославска федерация - Босна и Косово.
      И на чия страна?

Comment

Аз лично не мога да знам със сигурност, това е което съм чел. Имам някои подозрения, но не и доказателства. А и като се замислиш колко интереси се сблъскват там... въпросът е сложен
        (\_/)
        (°_°)

Comment

Ако искаш , сподели подозренията си. А въпроса наистина е сложен.
          Hannibal ante portas.

Comment

Ами най-вероятно е и на двете места ЕТА да действат срещу мюсюлманите, т.е. в Босна срещу бошнаците, в Косово срещу шиптарите. Гърция няма интерес от обявяването на независимо Косово, или пък от интегрирането му към Албания (макар да са спокойни, че последното няма да стане). Албанците се размножават много бързо, а както е известно в Гърция техният брой вече достига 900 000 души - концинтрирани главно в Пинд. Отделно гърците се опитват да противодействат на мюсюлманските сили на Балканите, най-вече в Босна и Косово, които са финансирани от ислямския свят. Дори в страните с мирна обстановка се пръскат луди пари за строежи на джамии и разпространяване на Исляма към Европа. Това е най-ярко изразено в България, Албания и Гърция. Възможно е гръцките части да действат в синхрон със силите на КФОР, или на НАТО.
            (\_/)
            (°_°)

Comment

Абе аз мисля за в бъдеще да сложа тема за специалните части от балканските армии, ама ще видим сега имам други работи на главата си. Ако все пак някои много се интерисува от тях ще му кажа как точно се казва книгата и от къде да си я купи. Струваше 3 лв. и беше около 60 страници.
              Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Shelenberg написа
                Абе аз мисля за в бъдеще да сложа тема за специалните части от балканските армии, ама ще видим сега имам други работи на главата си. Ако все пак някои много се интерисува от тях ще му кажа как точно се казва книгата и от къде да си я купи. Струваше 3 лв. и беше около 60 страници.
                Много ще се радвам да имам тази книга. Кажи и името и къде мога да я намеря.
                (\_/)
                (°_°)

Comment

Shelenberg написа
                  Според мен книжката не е нищо особено, има някаква информация , но също така и доста патос според мен напълно излишен в случая. Разбирам естественото вълнение и въодушевление на мнозина, когато говорим за спецчасти, но предпочитам литература по въпроса, която е малко по-суховата, но затова пък доста по информативна.
                  Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Наистина кинижката не е нещо особено, но все пак има някои интересни работи пък не и скъпа и не е дебела, така че и време няма да отнеме за четене. Така че не лошо все пак който се интерисува да я има. Книгата се казваше "Балканските спецчасти" за автора забравих но другия път ще го спомена. Значи ако си от София (аз не съм) когато бях там я видях в книжарница "Орийндж" малко по-нагоре от площад Славейков или купи си сп. "Командос" и виж как точно можеш да си я поръчаш и ако все пак не можеш да си купиш списанието другия път ще ти дам номер където да се обадиш и да си я поръчаш дори мога да ти напиша и още какви книги ще можеш да си купиш от там т.е. какво друго предлагат.

Comment

Мерси за инфо-то Шеленберг, ще проверя.
                      (\_/)
                      (°_°)

Comment

Ами значи книгата нямаше автор, пише че е от издателство "Командос" иначе ако все пак не успееш да си купиш списанието (макар че ако го вземеш можеш да си харесаш и други книги) ето номерата на които можеш да се обадиш - 02/957 40 12 и 0887/280 411

Comment

Working...
                        X