Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Протестите срещу Япония

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Протестите срещу Япония

Ето една интересна история, на която май не беше обърнато достатъчно внимание Китайското правителство продължава да се измъква много хитро от ситуацията и вече на 2 пъти отказа да се извини за нанесените щети по магазини и по посолството

Да не стане хитрата сврака...
    Днешна Япония онази Япония ли е? Не.
    В Китай може и свободно да се протестира? Не. Я същите тези демонстранти да счупят някой партиен комитет, веднаг танковете ще ги пресоват към асфалта.
    Какъв е приносът и мястото на Япония в съвременния свят? Огромни.
    Богатството й - тоже.
    Не се ли мъчи Китай:
    а) да си укрепи властта, разпалвайки национализъм?
    б) да решава чрез това външнополитически задачи?
    Да.
    Да, ама ООН ще страда, като страни като Германия и Япония са извън централните му структури. Отива, олеква, прави далавери с петрол и хайде-е. И за какво му е на Китай такова ООН? И той не знае.

Comment

За това 2 мнения няма, но ми е интересно дали ще се развие цялата история или не, и какво могат да спечелят и загубят двете страни от още потенциални спрекчвания...

Comment

Работата може да се окаже по-дебела и да сложи началото на сериозен конфикт. Интересно ми е само, това резултат на натрупаната мощ на Китай ли е, опит за удар срещу традиционните му политически съперници и конкуренти в района там ли е, или е просто националистически изблик в еволюираща натам комунистическа държава?
        Или пък е тънка азиатска хитрост Китай да изкрънка нещо от Япония, на база военни престъпления. Обаче и ония на острова не пасат трева, и те са едни такива айкидо-майстори, че знае ли човек какво ще стане.
        Па и имат реусрс.

Когато на една комунистическа държава й върви, а в Китай несъмнено върви като бърз влак, върхушката й се самозабравя. Защото е всевластна, а пък ако страната процъфтява, всевластието става самонадеяност. Дали пък не става така в Китай?

Comment

Да, скорее всего демонстрации протеста в Китае проходят под контролем властей ( иначе быть и не может, думаете у вас в Болгарии иначе?).
          Однако интересно, что позиция почти всех высказавшихся по этой теме
          "слегка" антикитайская. Наверное вам не понять, что испытывает народ
          понесший огромные унижения и потери не по своей вине, а потом вину за это сваливают на него. Так например и Вам было бы не приятно еслиб в Турции в учебниках истории написали бы, что только благодаря Османам в Болгарии научились пользоваться ложками и кроватями, а до этого Вы людей ели. А Русским так-же омерзительно когда например в Польше про них говорят и пишут- окупанты.
          "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

Несъмнено Китай има защо да протестира срещу Япония - както и последната има за какво да му се извинява. Още повече, че в японският вариант на историята на ВСВ, доколкото ми е известно, събитията са много преиначени. Впрочем, подобно нещо има във всяка национална история, така че едва ли има какво толкова да се учудваме.
            Но от друга страна, все пак от тези събития вече са минали 60 години и нито тези китайци са онези, нито японците са същите. Впрочем, този довод важи за всички подобни случаи .
            Впрочем, най-нитересното е по каква причина се припомнят тези събития - дали просто като реакция или по-скоро с определена външнополитическа цел.

А Русским так-же омерзительно когда например в Польше про них говорят и пишут- окупанты.
            Ами през 1939 г. те са си точно такива, Виталий - за поляците (виж, друг въпрос е в края на войната - там вече мненията много се разделят). Инак и японците бихме могли да ги изкараме освободители на Манджурия .

Comment

виталий написа
              Да, скорее всего демонстрации протеста в Китае проходят под контролем властей ( иначе быть и не может, думаете у вас в Болгарии иначе?).
              понесший огромные унижения и потери не по своей вине, а потом вину за это сваливают на него. Так например и Вам было бы не приятно еслиб в Турции в учебниках истории написали бы, что только благодаря Османам в Болгарии научились пользоваться ложками и кроватями, а до этого Вы людей ели. А Русским так-же омерзительно когда например в Польше про них говорят и пишут- окупанты.
              У нас е иначе с демонстрациите. А у вас?
              За спорове по учебниците такива политически кризи не стават, нито се чупят витрини. В Китай протестите не са свободни - щом ги има, значи властта ги иска.
              60 години са минали оттогава, пък и честно казано не се знае кое е военна или още по-зле-комунистическа пропаганда и кое - истина.
              Ако за такива работи се водят битка по ТОЗИ начин, народите нищо не са научили.
              Китай и Япония трябва да са съюзници като Франция и Германия. Не са, защото Китай още има комунистически рефлекси. Затова, позицията не е антикитайска.
              А пък за съжаление, СССР е окупатор на Полша.

Comment

Само да припомня - наскоро имаше скандал за богато петролно находище
                в Японско море- японски фирми започнаха да го разработват ; китайците вед-
                нага скочиха - зоната била тяхна. И много скоро след тия сьбития - протести,
                протести ... и миналото стана настояще . Но наистина е интересно кой точно
                какво иска и от кого го иска .Мисля , че Япония не може да стане пьлноправен
                член на ООН без подкрепата на Китай - та китайците го усещат , усещат и
                нуждата на японският бизнес от китайските ресурси , защото не бих казал ,
                че Япония е особенно богата на ресурси . Оттук нататьк всичко е политически
                пазарльк , в пьлния смисьл на думата .

Comment

gollum написа
                  Впрочем, най-нитересното е по каква причина се припомнят тези събития - дали просто като реакция или по-скоро с определена външнополитическа цел.
                  Или в Китай вече може да се протестира по западен маниер, или е с политическа цел. Понеже не може да се протестира, ясно е какво става.
                  Япония се извини вече 200 пъти. Ако тръгнат да търсят извинения за всички беди в историята, къде отиваме - само ще си разменяме извинения. А с тях вървят и компенсациите.
                  Не знам само каква точно е целта на разпалването на тия протести от китайска страна.

Kaiser написа
                  Само да припомня - наскоро имаше скандал за богато петролно находище
                  в Японско море- японски фирми започнаха да го разработват ; китайците вед-
                  нага скочиха - зоната била тяхна. И много скоро след тия сьбития - протести,
                  протести ... и миналото стана настояще . Но наистина е интересно кой точно
                  какво иска и от кого го иска .Мисля , че Япония не може да стане пьлноправен
                  член на ООН без подкрепата на Китай - та китайците го усещат , усещат и
                  нуждата на японският бизнес от китайските ресурси , защото не бих казал ,
                  че Япония е особенно богата на ресурси . Оттук нататьк всичко е политически
                  пазарльк , в пьлния смисьл на думата .
                  A така! Е, значи това e цялата работа. Както обикновено, it is only business,
                  Last edited by ; 20-04-2005, 13:30. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Горбатого могила исправит (шутка)
                    А пък за съжаление, СССР е окупатор на Полша. - кто так считает?Даже еслиб это было правдой и аксиомой и было бы написано на небесах огромными буквами, то это совершенно не было бы поводом
                    для самобичевания Русских, они (Поляки)нам ещ¸ за взятие Москвы в Смутное время не ответили Они первые начали . Это они окупанты

А по поводу демонстраций - я уверен, что у Вас вс¸ обстоит точно также, если даже не ещ¸ плачевней

Из-за нефтяных островов такие демонстрации не устраивают,
                    бесполезно. А вот по поводу ООН- версия на мой взгляд интересная, Японцам прийдется переписывать учебники... ( Жаль, что Поляки не претендуют на постоянное место в совете безопасности ООН )
                    "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

Ставало е дума вече, Китай колкото и да става по-силен е крайно зависим от страните-инвеститори, а Япония е третия им по големина партньор. Не вярвам да се случи нещо.
                      По моя преценка съм обективен.

Comment

виталий написа
                        Първо бих те посъветвал да не бъркаш България с Путинландия. Но аз те разбирам- все пак и аз съм изкарал 14 години от живота си в диктатура- на човек винаги му се струва, че навсякъде всичко става така както става в собствената му страна.
                        Второ- китайците са прави да изразяват негодувание, ако наистина подобни неща са се писали по японските учебници. Но си мисля, че всичко си има граници. Само с омраза не се стига до никъде . На този грешен свят всеки има да се сърди на някого за нещо и ако няма взаимно помирение-тогава има омраза, а омразата понякога кара оръжията да гърмят сами.
                        Трето- какво ако не окупация и поробване бе руското владичество над Полша от средата на 18 до средата на 20 век. За кланетата от 1831 и 1863 г., възмутили общественото мнение и в самата Русия, май е по-добре да не се сещаме, нали. Преди да се чувстваш "омерзен" от поляците се опитай да се поставиш на тяхно място.Ти как би реагирал, ако някой стори с Родината ти това, което Русия, Германия и Австрия правеха с тяхната в продължение на 200 г.? Както казваше Конфуций-не прави на другите това, което не искаш другите да правят на теб..

Comment

А по поводу демонстраций - я уверен, что у Вас вс¸ обстоит точно также, если даже не ещ¸ плачевней
                          НЕ, не бих казал - в момента всеки, който реши, може да организира демонстарция, при това без да се събразява особено с властимащите. Нещата в това отношение са се променили, в сравнение с Китай са изключително променени.

По отношение на "кой-кого и какво" във връзка с Полша и СССР/Русия - естествено всеки си има своята гледан точка. Но погледнато обективон няма съмнение, поне за мен, че СССР окупира Полша през 1939 г., т.е., огледално повтаря действията на Германия. Докато през 1944 г. СССР освобождава Полша от немска окупация, като обаче не се ограничава само дсо акта на прогонване на немците, а превръща Полша в свои сателит. Което малко намалява ореола на самото "освобождение".

Конкретно по темата - естествено, нито Китай, нито Япония биха започнали война един с друг. Това не е свързано с военната им сила (и двете държави очевидно притежават достатъчно от нея), а по-скоро с взаимната им обвързаност. Но също толкова несъменно те са и конкуренти, като явно към икономическата борба добавят и политически аспект - поне от китайска страна.
                          Мисля че в известен смисъл конкуренция има между тях и за ресурси - Монголия предсталява огромен и почти неразработен източник на всякакви природни ресурси. Същото донякъде важи и за Сибир, макар разбира се той да е част от РФ. Но това не пречи на развитието на икономическо съперничество (или пък сътрудничество).

А че китайците са прави да протестират - прави са, т.е., имат основание. И доколкото знам, наистина подобни неща пишат в японските учебници - какво да се прави, опитват се да променят спомените си за това време.

Comment

Думите на Виталий ме подсетиха за един соц-виц : срещат се българин и американец
                            /!/ , и американеца казва - " У нас е демокрация , мога да застана срещу Белият дом
                            и да викам "долу Рейгън " и никой няма да ми направи нищо " , българина отвръща -
                            " Ми то и у нас е демокрация -мога да застана пред Народното Събрание , да си викам
                            " долу Рейгън " и никой нищо няма да ми направи " . Но честно - мисля , че сега у нас
                            нещата са силно променени , и има свобода .Друг е въпроса какво е свободата в
                            съвременния свят . А Русия - Полша ... боже , докога ли ще спорят ?
                            Иначе за Китай и Япония - за драстичен разрив в отношенията не може , според мен , да става дума - това си е поредният ход от голямата партия световен полити-
                            чески шах . Не че няма случаи нещата да са се обърквали / неволно ? / - конфликти са
                            избухвали и около по- мижави поводи .

Comment

KG125 написа
                              Япония се извини вече 200 пъти. Ако тръгнат да търсят извинения за всички беди в историята, къде отиваме - само ще си разменяме извинения. А с тях вървят и компенсациите.
                              Японски представители в разни интервюта може би, но на официално равнище Япония не се е извинила нито на Китай, нито на Северна или Южна Корея...

Comment

Working...
                              X