Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Деколонизацията

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Деколонизацията

Понеже през целият уйкенд по разните телевизии даваха филми по темата в мен се събудиха спомени от четените в младостта книжки.Edin ot l\bimite mi awtori e rodeziec та доста е писал по въпроса.
    Пита се вие какво мислите за процела, за поведението на "белите" държави и кой е виновен за кашата.
    Упс пропуснах да спомена имах предвид Африка конкретно.

Темата е много интересна, но уви в момента нямам много време за писане. Не знам обаче доколко коректен е въпросът "кой е виновен?". По-скоро може да се обсъжда някаква степен на "отговорност".
    Несъмнено основна отговорност носят бившите колонизатори, защото именно те унищожават и подменят държавната организация в Африка (доколкото се е формирала по време на колониазцията).
    Ако става въпрос за проблемите с африканската версия на "нещо като национализъм" - трибализма, - то тук отговорност има нивото на социална организация, в кето се е намирал континента, но и в много голяма степен начертаването на гарниците и разделянето на държавите, което се извършва отново от бившите колониални империи.
    Несъмнено се проваля проектът да се изгради държавност, подобно н атази в метрополията, за съжаление на африканците се проваля и проектът за изграждане на общоафриканско политическо пространство. Тук вина имат и самите африканци, и отново бившите колониални сили.
    Абе въобще - сложна работа и голяма мешавица.

Comment

Чакай сега защо европейците да са виновни? Във френските колонии има референдум и цветнокожите казват "искаме да сме свободни и бед вместо богати роби", полуичават точно каквото искат. Ама не, някой друг им бил виновен
      После в белгийските: какво става с "белите" съветници, учители, офицери???? стават на меню. В ЮАР нщата се крепя, ама на каква цена (визирам апартейда)

Comment

- аз не случайно уточних, че става въпрос за "отговорност", не за "вина". "Белите", сиреч колонизаторите, са отговорни за това, че са прекъснали естественият процес на развитие на социалните отношения в Африка, в резултат на което африканците нямат абсолютно никакви тардиции по отношение на управлението и нямат друг елит, освен този, създаден от самите колонизатори (т.е., образовани в Европа или по европейски аборигени и "бели" преселници-колонизатори). И изведнъж са оставени сами на себе си, единствено с европейският модел пред очите си, но без никаква реална възможност да го осъществят. Резултатът съвсем не е изнедаващ и сходни неща се случват почти навсякъде с бившите колонии - разликата е в интензитета ипродължителността на този "преходен период". Там където са се запазили собстевин държавнически традиции и елит отпреди колонизацията този процес е по-кратък и преодолим. В Африка обаче...
        Отговорност виждам и на още едно място - в очертаването на границите, които въобще не се съобразяват с племенното деление, което е единствената местна социална структура. Резлтатъ е жестоки племенни войни.
        Да не говорим за намесата в африканските дела от страна на бившите колонизатори - особено около движението за африканско единство, което впорчем и така вероятно е било обречено на неуспех, н опоне е било опит да нещо по-различно.

Comment

Великолепна тема! Деколонизацията ми е ако не любим период, то този, в който имам доста сериозни интереси. Дипломната ми работа е за Южна Африка (пиша я в момента и ако вие хитреци такива не престанете да ми отвличате вниманието с такива хубави теми даже има шанс и да я напиша!). Хайде дайте ми малко време и ще "разцъкаме" и френския и английския модел, какво става в Алжир - войната, чернокраки, легиона, бунта на армията, ОАС, и какво стана в Конго (Катанга и Касай, Чомбе, Наемниците!!!, белгийци, Касавубу, симба, Лулумба, кубинци (Че Гевара - да и той се е моткал там), кубинци-противници на режима на Кастро, ЦРУ и накрая Мобуту). После Биафра, Мозамбик, Ангола, РОДЕЗИЯ (Гоги Ян Смит ли е автора, но и да не е той каквото имаш го искам) гражданската война там със всичките му Селуски Скаути и т.н., Намибия и Южно Африканско -Кубинския конфликт там - със всичките му Recces и Koevoet и пр. та чак до Южна Африка....
          От темата излизат поне два сериозни клона. Един за общи теоретични разсъждения за деколонизацията и един за анализ на COIN операциите. Е нещата са омешани, може и още работи да ни изкочат, но на мен тези ми се струват най-важните.
          ..уф това го написах на един дъх - давайте вие по темата а аз ще се включвам от в почивките ми :mhehe:
          Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Working...
          X