Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Футуролог

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Футуролог

    Един период от историята който много рядко разискваме е този който ще бъде история след 100, 200 и 500 години. Тоест това което още не е станало история но е на път да стане. Не зная до колко е на място тази тема и доколко е полезна но така или иначе вече съм я постнал. Неслучайно сложих тези дати - сигурно е че ще пробнозираме за неща които няма да видим. Давайте смело. Какво ще стане със светът великите сили Европа и България след съответно 100, 200 и 500 години?
    Един приятел руснак като се напие есто чертае пробнози за разпада на америка: Мексиканците ще се отделят в Ню Мексико и Калифорния, Тексас ще стане отново самостоятелна република. Юга ще направи конфедерация, Негрите ще окупират Ню Йорк. Средният изток ще остане за янките и разбира се мормоните ще властват в Юта и Лас Вегас. Трудно му беше само да реши дали Кубинците ще надделеят във Флорида.
    Last edited by ; 12-02-2005, 23:32.

    #2
    Определено алкохолът помага за подобни прогнози .
    По моя преценка съм обективен.

    Comment


      #3
      Samuraj написа
      Трудно му беше само да реши дали Кубинците ще надделеят във Флорида.
      Еха, ето я алфата и омегата на американскя разпад, поантата и препъникамъка на футурулогичната схема! Разрешава се с малко текила към водката. Тогава и северно сияние изгрява.

      Без алкохол може да се каже само, че вече се е оформил пълнещ се със сили нов район - Китайско-източноазиатски. Това до 20-тина години. След 100 я камилата, я камиларя.

      Comment


        #4
        За мен е интересно развитието във времето на експеримента Израел. Арабите търпеливо чакат своя час. При огромната концентрация на модерни оръжия в Близкия изток , едно поредно премерване на силите между братовчеди би имало непредсказуем характер.
        Hannibal ante portas.

        Comment


          #5
          Арабите продължават да са слаби и затова се облягат на тероризъм и радикализъм. Струва ми се, че те са в началото на края си и годността и потенциалът им изчезват. Апогеят им е бил през 70-тта, с подръжката на СССР, оръжия, съветници, организация.
          Могат обаче след време да си разменят по някоя атомна беля с Израел, ако докопат такава и ако им е толкова акъла.

          Comment


            #6
            Арабите по-скоро са във фазата на национализма, в която европейците са били някъде в края на XIX - началото на XX век. Но дали това ще успее да ги възроди е съмнително. Най-вероятно не, тъй като техните държавици и обществен строй едно, че много сковават обществото и второ, твърде много им пречат за това възраждане именно парите от нефта. А и енергията им е насочена в изцяло погрешна посока, като се замисля. Вместо да обновяват собственото си общество, те я хабят изцяло да мразят и воюват с други - САЩ и Израел в момента. Ако не я използват така, както европейците, най-вероятно отново ще се върнат към предишното си мизерно съществуване, в своята безплодна обществена формация, в която са живяли последните няколко века.
            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
            Проект 22.06.1941 г.
            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

            Comment


              #7
              Абе, струва ми се, че тези думи за арабите дето не обновявали обществото си, а хабели енергията си за омраза и войни, може напълно точно да паснат и на западната цивилизация, даже смятам, че, за съжаление, именно омразата и войната способстват за технологичния напредък, така че може би са на прав път.....
              "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

              Comment


                #8
                Съгласен съм с Меssire Woland,

                Има една фундаментална разлика между арабския и западния национализъм. 19 век е век на бурен подем и прогрес и на мощен тласък на цивилизацията. Сума ти постижения във всяка област, вкючително и в изграждането на смата тъкан на обществото, на обществената етика и морал на индустриалното общество.
                Това именно е базата на западния национализъм от 19 век.

                Арабската енергия не произвежда нищо, вярно казва Messire. Няма динамика, няма прогрес.

                Я кажете, КАКВО ПРЕДЛАГА АРАБСКИЯ ПОРИВ на света?

                Към западната цивиизация нито това, нито горното, не може да се отнесе - западът се развива, и то във все по-хуманна посока.

                Арабския възход се крепи на петролни пари, но феодализма и традицията си остават. Това е храненичество, те без запада са заминали за пет секунди, колкото и пари да имат натрупани.
                Хубавато на това е, че някои от тях съхраняват традиционния морал и култура (Йордания или Мароко, например) и се спасяват от процеса, който при индустриализацията разрушава традиционните ценности, ако в обществото тя идва отвън.
                Неслучайно тези държави са относително привлекателни.

                Обаче като цяло нищо освен бомбаджии няма да излезе.

                Comment


                  #9
                  Протичащите в момента в арабското общество процеси , катализирани от т. н. ,,война срещу тероризма" , огромният демографски потенциал , информационните технологий , и още доста фактори , рано или късно ще имат сериозни последици. Въпросът е , накъде и как ще бъде насочена тази колосална енергия.
                  Hannibal ante portas.

                  Comment


                    #10
                    Не към добро, страхувам се. Има всички предпоставки. Освен агресията и отричането на западните ценности, друго май войната с тероризма не катализира.

                    Comment

                    Working...
                    X