Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Войната срещу терора - тактика и стратегия на победата

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Съвсем по темата си е, веднага ще подчертая връзката .
    Палестинците, вместо да продължават с тероризма си (който колкото вреди на Израел, толкова разрушава и собстевния им социум, водейки го към посочения от мен порочен кръг), би трябвало да се опитат да променят самите себе си и идентичността си. Т.е., да се стремят да стават по-образовани и да изразходват усилията си за подобряване на живота на сънародницитне им в съществуващите условия. Ако те дотолкова бяха успели да изменят идентификацията си, че конфликтът с израелците да изчезне (нещо, което при положение че подобен крус на действие би бил избран поначало, не би било никак трудно), то щяха да могат да живеят мирно в рамките на една и съща държава и постепенно да придобият достатъчно голямо социално и политическо влияние в страната. По еволюционен път, т.е., в продължение на няколко поколения. В крайна сметка, това би могло да стане база въз основа на която да се борят с политически средства за автономия, макар че е много възможно към съответният момент това да би се оказало излишно.
    Вярно, някой би могъл да ми възрази, че това би означавало да се откажат от родината си. Но родината или нацията не е нещо повече от информационен обект, създаден за да изпълнява определена функция. Това не е бог или нещо трансцедентно, така че е безсмислено да му се отдават поклони и т.н. Никоя идея не струва живота на дадена личност, още по-малко - на цяло поколение или народ (между другото, Лонганлон, точно тези неща наистина са коелктивни миражи, бих казал дори колективни безумия, поне в определени ситуации).

Същият пример бих могъл да дам по отношение да речем на циганите в България - пътят към разрешение на проблема (който в бъдеще може много дасе утежни - включително и в такава посока) е чрез подобни мерки те постепенно да променят както самовъзприятието си, така и начинът, по който ги възприемаме ние и така да се интегрират напълно .

Винаги има възможност за подобен род действия, макар че търгне ли се веднъж по пътя на насилието, възможността да се действа с мирни средства драстично намалява.

Comment

Да, ясно. И аз така си мисля, по принцип. Но в случая с палестинците как си го преставяш да спрат изведнъж ? Израел по инерция ще сгази две три села и ще ги направят своя територия... и това им е ясно позиция, не виждам как ще я променят. Мирните преговори хехе. Докато при циганите - нямат никакъв проблем, всичко си зависи от тях, но докато им даваме по-големи права от нашите - :cry:
      По моя преценка съм обективен.

Comment

1940

Е, трябвало е да спрат много по-рано, но дори и сега е възможно по идея - какво като израелците ще сгазят още две-три села? Но въпросът е, че те твърде отдавна са влезли в кръга на насилието, заедно с израелците и не виждам какво би могло да ги изкара оттам.

Що се отнася до циганите - това зависи не само от тях, но и от нас - винаги нещата са свръзани. Още повече, че ти сам посочи една от връзките - докато им се дават повече права, то напрежението ще расте. А какви форми ще вземе, когато нарастне достатъчно, като същевременно количеството цигани нарастне също (което постоянно става, съпроводено с оредяване на останалите)? Трудно е да се каже, но това си е сериозен проблем.

Comment

Ами Костов хубави неща каза покрай новата партия, ама медиите (безпристрастни) го плюят постоянно... то от нас си зависи.

Comment

о, хайде стига с тоя Костов, да не почвам пак. Когато партията му излезе с официална програма, тогава да се отваря по телевизията, а не да говори наизуст.

Comment

Аз го казвам не щото го е казал Костов. Просто съм съгласен с онова, което написа в статията, а медиите както винаги го оплюха. А цяла програма кой ти гледа ?

Comment

"Чеченска" дискусия (разделена от тема Новини)

как смятате да ли се засилва интензивността на терористичните прояви по света в последно време ( взривове , екзекуции , заложници и др. ) :?:

Comment

Не смятам, че има някаква сериозна промяна.

Comment

Working...
                  X