Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Николае Чеушеску...

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Николае Чеушеску...

Открих този доста интересен сайт за румънския комунистически вожд Николае Чеушеску и не мога да се стърпя да не ви го покажа:

Има видео и текстови записи от процеса, който го осъжда на смърт:

Truth will save the world

В тази връзка искам да ви попитам дали не знаете нещо повече за ролята на Елена Чеушеску по време на комунистическия режим. До колкото на мен ми е известно тя е била председател на Румънската академия на науките въпреки факта, че се е славила със своята необразованост. Не знам обаче нищо за това дали е имала участие в същинското управление на държавата и какви са били мащабите на нейната власт.
    Може всеки да изрази мнението си и по въпроса за това дали всеки от двамата съпрузи е заслужил съдбата си.

Comment

Николае ЧАушеску

Comment

Николас Катинат(1637-1712)

Извинявам се за допуснатата неточност.

P.S. След като си решил да постваш, защо не напишеш и нещо по темата?

Comment

Ами малко неща знам за Чаушеску.
          Един от Желязната седморка. Разстрелян на седемдесет и няколко годишна възраст. Гледах филм за екзекуцията му - не беше интересен.
          Желязната седморка е извън интересите ми

Comment

Май Елена Чаушеску беше за Румъния нещо като Лисенко за Русия. С други думи - некадърник, който не знае, не разбира, но не дава и на останалите да се занимават.
            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
            Проект 22.06.1941 г.
            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Така е. Просто искам да науча нещо повече за тях двамата. Събитията които стават в Румъния по време на падането на Чаушеску са ми най-интересни, съпоставено с всички останали през тогавашния период. Ако се вгледате в снимките ще установите, че двамата съпрузи са разстреляни с абсолютно същите дрехи, с които са били облечени по време на тяхната последна публична поява на пред манифестация само 4 дни преди това. Това е невероятен парадокс.
              Любопитен ми е отговора на много въпроси, като например как и къде двамата са били заловени, но изглежда интереса е слаб и сведения за това не могат да се открият.

Comment

Преди около половин година даваха документален филм по телевизията. Аз обаче не го гледах много много - примерно съм запомнил, че ги разстрелват веднага след като ги хващат след речта. Доколкото си спомнят даваха как ги "съдиха"... бързичко беше.
                По моя преценка съм обективен.

Comment

Е то цялата работа беше бая нагласена. И "революцията" и смехориите около нея.
                  Процеса и разстрела бяха бързи сигурно защото са били проведени от бивши близки и доверени техни хора, които след това сигурно са станали първи борци за свобода. За една нощ най-вероятно е станала тая поразителна промяна ... съвсем като тука - достатъчно е да погледнем да речем Кръстьо Петков, по-нататък какво да изброяваме ...
                  Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                  Проект 22.06.1941 г.
                  "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Для фон Цекова.

Струва ми се че не беше съвсем така. Събитието случило се на 21 декември 1989г. според мен беше неочаквано както за румънците така и за света.
                    Разбира се, веднага след това моментът беше сполучливо използван от сподвижниците на Чаушеску, а също и от военните в опита им да го свалят от власт.

Comment

Типичен балкански синдром-да съдиш и разстреляш покровителя си,този който те е създал като личност и професионалист.В едно свое произведение Алеко Константинов се присмива над такива.Тях и Историята ще ги осъди със своите свети присъди,бъдете сигурни!

Comment

За Чаушеску мога да потвърдя само, че е бил най-изперкал от всичките соц-лидери. Най-малкото народа му живее в абсолютна мизерия, докато той си строи палат, нареждащ се в редица класации като най-голямата жилищна сграда в света, и същевременно една от малкото, построени така, че да издържат на ядрена атака (за последното не съм сигурен, чел съм го по сайтове, не ме бесете, ако бъркам ). То си личи де, само в Румъния преходът е кървав...

Comment

Аз знам, че е искал да погаси външния дълг на Румъния и май почти успява, затова хората живеят зле.

В някакъв вестник четох, че имали бая злато на "съхранение" в Москва ама руснаците не им го давали . Доколко е вярно не знам.
                          По моя преценка съм обективен.

Comment

Working...
                          X