Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дали Русия постепенно не се връща към Сталинизма?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    Русия изглежда никога няма да мине положението което е в момента (дано не е така) ако приемем , че това и е пика на развитие като демокрация и проблема в най-малка степен е в населението което я населява ( както и всяка страна на тази планета в момемнта :!: ).

    Аляска е продадена , вярно за смешни пари

    иначе би било ефектно да има страна с размерите на Царска Русия(1914) + Аляска и още някоя колониика

    Comment


      #32
      Незнам защо битува мнението че Аляска е било продадена за смешна цена. дори и сега тя не струва толкова колкото преди са струвами 7 млн златни долари, за които тя е била продадена. Сделката и е била чудесна. При тогавашно развитие на военната тахника Аляска не само че не е имала стратегическа ценност, но е била и в тяжест поради откъснатостта си от континентална Русия.

      Друг е въпроса че тези 7 млн са останали да лежат на морското дъно и Русия не получи нищо за Аляска фактически, поради обикновена шега на съдбата....или на някой , който се е поблазнил да присвои 7 млн долара
      Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

      请您死在地狱般的阵痛
      [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
      きさまはしんでくださいませんか
      [kisamawa shinde kudasaimasenka]

      Comment


        #33
        Геополитиката на Обединена Европа

        Всъщност (това наистина е малко извън темата) някъде четох наскоро, че сделката е била за продажба на Аляска и Алеутските острови + Калифорния, като тези земи са били продадени за срок от 99 години (а не по-принцип), като този срок е изтичал през 1966 г. НО РУсия е загубила правото да си ги иска обратно (както да речем Китай си поиска и получи Хон-Конг), защото през 1919 г. се отказва от всички дипломатически задължения и обвъзаности на Руската империя (за да се отърве от дълговете).
        Впрочем, ако ще си говорим честно, всичките тези земи (и далеч не само от Русия) са колонизирани или присвоени от местното им население преди всичко с правото на по-силния, така че сегашното им владение е по-скоро на принципа на силата и традицията, отколкото на нещо друго.
        Т.е., всичко това би могло да се промени в бъдеще както поради меографско-социални причини, така и поради военно-политически. Едва ли има "вечни национални територии" .
        Впрочем, струва ми се че дискусията доста се разми.

        ВИталий, струва ми се, че нищо в разменените реплики няма нищо общо с "демократичността" на Русия - дали ще я има или не е по-скоро проблем на руските граждани/поданици (и като какви се възприемат самите те), а не външен проблем. И придобиването или отнемането на територии и права няма пряка връзка с това, а става въпрос по-скоро за дипломация и външна политика. А вътрешното устройство на държавата си е работа на народът, който я обитава - ако така му харесва, значи всичко е ок. Аз лично не си падам по тираничните държави и не бих искал да живея в подобна, но пък това си е въпрос на лично възприятие - явно има твърде много хора, които предпочитат да разменят личната си свобода за повече сигурност (включително и психологическата да се чувстват част от "една велика държава/империя"). Какво пък - хората са различни...

        Comment


          #34
          Очень трудно осознать, что ты живешь в не демократичной стране. Как не понимает сумасшедший, что он сумасшедший. Это может оценить только нормальный человек.
          Другое дело кто нормальный? И абсолютная ли истина, что демократия в западном понимании благо для всех остальных народов? Да, это модно сейчас после победы США в «холодной войне», но ответит ли кто на вопрос- КАКАЯ ЦЕЛЬ У ДЕМОКРАТИЧЕСКИХ ОБЩЕСТВ ( в западном понимании) НА БЛИЖАЙШИЕ ДВЕСТИ - ТРИСТА ЛЕТ? Нажраться до отвала, нажимать на кнопки, смотреть шоу по TV? К этому стремиться «демократическое общество»? (Оставим в стороне вопрос о том, что на всей планете это в принципе не возможно, потому, что если все будут сыты, тогда и работать никто не будет.)
          И вопросы по территориям я задавал не серь¸зно, просто я не могу понять, что могут инкриминировать России по вопросу демократии. Это то-же самое, что говорить другому человеку: « Ты плохой, вот у меня и моего соседа уши маленькие, а у тебя большие». Мир прекрасен именно в своем разнообразии. Ну и будет в России как в США и в Болгарии, что тогда – противно даже представить. Если кто-то пытается обвинять Сталина за репрессии, то он будет не очень популярен, потому, что кроме зла Сталин сделал для жителей России и добро, он заставил поверить людей моей страны, что для них нет ничего не возможного. Хотите самую сильную армию – пожалуйста, хотите к звездам – ради бога! Хотите быть не скотами безграмотными, а получить за счет государства высшее образование – только пожелай!
          Гораздо более благодарная тема – кто виноват в геноциде негров в Африке?
          P.S Хотя я, например, с большим интересом отнесусь к теме Сталин – тиран,
          чем Бокассо – людоед.
          "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

          Comment


            #35
            Хъм, аз въобще не се опитвам да инкриминирам Русия по повод нейната недемократичност - както отбелязах, това само по себе си би могло да е съществено единствено за вас - жителите на държавата. А още по-малко се опитвам да проповядвам някаква минма всеобщност на демокрацията в западното разбиране на това понятие - въпросът за мен се корени другаде и ще се опитам да се изясня възможно най-добре.

            Най-близо до моите идеали се доближава такова държавно устройство и власт, които успяват да съчетаят функциите по запазване на устойчивост и гаранция на приемливо ниво на сигурност на гражданите, като същевременно дават максимална лична и колективна свобода на същите тези граждани. Желателно е "ръката на властта" да се усеща възможно най-слабо.
            Съответно, в никакъв случай не съм привърженик на власт и държавно устройство, които визионерски ми приписват някакви свои цели и изискват от мен аз да пожертвам своето възприятие на реалностт (и това на моите близки и приятели) в името на тези цели. Също така, не съм привърженик на властта, която изисква от мен да се откажа от свободата си, за да може тя да осигури устойчивост и сигурност на социума, както ги разбира.
            Именно поради тази причина демократичното държавно устройство ча не идеология) ми допада, защото от съществуващите (и съществували в рамките на последните няколко века) то е най-близко до този идеал, макар, разбира се, на е много далеч от него.
            Именно поради тази причина и осъждам управници като Сталин - не смятам, че погазването на човешките съдби "си струва" ако е направено в името на цели като неговите - създаване на "велика държава" (сиреч империя). Защото не само че това води до съсипването на много животи вътре в страната (а какво получават всички в замяна - единстевно възможността да се гордеят с нацията и държавата си, вместо да се гордеят от личните си дела и философия - подобно прекланяне пред колективистични миражи не ми харесва, а и го смятам за глупаво), но и води до неизбежното потъпкване на другите, в името на идеята. Това се прави от всички империи без изключение и се прави безогледно, налагайки някаква отвратителна идеология. Тук съвсем нямам предвид едниствено Русия в имперския й ипостас (не че тя е имала друг от много време насам), но и всички останали сходни империи. Естествено, има разлики в нюансите между отделните империи, но нещата са сходни в достатъчна степен.

            Така че въпросната "присъда" (макар всъщност да става въпрос единстевно за лично мнение, което въобще няма такава сила, защото по никакъв начин няма да се отрази на имперския голем) поне при мен почива на тези аргументи.
            И пак повтарям - съвсем не се прекланям пред демокрацията (старая се да избягвам въобще този род действия) и не ме вълнува нещо друго, освен свободата, която тя ми дава. Пък и не виждам с какво създаването на една милитаристична и подтисническа империя епо-хубаво като цел, от създаването на една относително свободна държава, която обаче има склонността да води масово гражданите си към затъпяване. Още повече, ако последната, за разлика от първата, поне мачка по-малко хора и дава някаква възможност за лична свобода, стига човек да изглади своя личност и да държи на това.

            Comment


              #36
              Виталий, моля те, не се обиждай, но след като прочетох какво си написал малко по-горе, окончателно се убедих, че руснаците са с дотолкова промити мозъци в продължение на тези 70 години социализъм, че вече са загубили всякаква представа за реалността и планетата, в която живеем, за това какво е добро и какво е лошо в общочовешки смисъл. Защо звучиш като уводна статия " передовая" на Правда? Може би не го осъзнаваш, но е точно така.
              "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

              Comment


                #37
                1941

                Витя, Демокрация - это не идеология. Это форма государственого управления. В демократии можеш жить и хорошо и плохо. Демократия може вести тебя и к светлому будущему и к изтребления еврев. Демократия сама по себе и не хорошая и не плохая.

                В данный момент русская демократия реально ничем не хуже американской например или даже европейской. Просто все это как уха, например. Голандци едят уху из сардины, мы из щуки. Нам может и не нравится голандская уха, а им не нравится щучья. но и мы и они едят уху. как говорится привкус национальной наследствености.
                Везде где есть общедоступные выборы и по законам страны всем гарантированы одни и теже права есть демокрация. но везде демокрация лишь приближения к идеальному состаянию демократии.

                так что есть в России демократия и работет в данный момент она очень удачно именно потому что она не холадская, а наша руская с привкусом центризма и автократии.
                Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

                请您死在地狱般的阵痛
                [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                きさまはしんでくださいませんか
                [kisamawa shinde kudasaimasenka]

                Comment


                  #38
                  Ты прав.


                  P.S. Знаешь чем уха отличается от рыбного супа?
                  "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

                  Comment


                    #39
                    Чесно говоря нет. Для меня раз суп с рыбой значит Уха Но вопрос нев этом ....возможно аналогия не правильная но смъсл думаю что ясен
                    Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

                    请您死在地狱般的阵痛
                    [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                    きさまはしんでくださいませんか
                    [kisamawa shinde kudasaimasenka]

                    Comment


                      #40
                      По темата:
                      Неокоммунизм
                      Който иска да му хвърли един поглед, това е дискусия в един руски форум по темата за комунизма.
                      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                      Проект 22.06.1941 г.
                      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                      Comment

                      Working...
                      X