Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Югославия

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Югославия

    Сегодня пять лет как НАТО напало на Югославию. Это очень поучительная тема. Американская политика двойных стандартов известна многим, для того, кто не хочет прятать голову в песок это очевидно. Все эти страны входящие в коалиции, которые вместе с США принимают участие в государственном терроризме всего лишь сборище шавок, которые слепо бегут за хозяином в надежде получить подачку пожирнее и их обвинять нет смысла.. СССР до сих пор обвиняют в каком-то пакте « Молотов-Риббентроп», забывая, про «Брестский мир». Вспоминают «Чехословацкие события», хотя на самом деле порядок там наводили войска ГДР Наверное уже нет такой страны на свете, где бы Американские военные не убили хоть одного человека. Когда Россия выводила войска из ГДР, ей было обещано, что войска НАТО не будут передвинуты на территорию восточной германии, где они сейчас? От этого жить стало совсем не безопасней. Но это мое мнение.
    Интересно узнать мнение участников форума- Бомбежки Югославии принесли пользу
    Европе или нет?
    "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

    #2
    Ами от историческа гледна точка за България, бомбардировките в Югославия бяха едно малко възмездие. В миналото Югославия (а преди това Сърбия) почти винаги е успявала да се възползва от международното статукво за сметка на България - е нека този път камъните (бомбите) да са в тяхната градина.

    Отделен въпрос е, че България не спечели много от това (е да - то от отмъщение никога не се печели). За Европа това означаваше още едно болно място, донякъде изкуствено създадено от американците. Те не го създадоха от нищо - идиотът Милошевич им даде добър повод с ненормалната си политика.

    А Виталий - ако очакваш от българите съчувствие къмРусия за загубените външнополитически позиции ... ами дълбоко грешиш )
    Последното разбира се е само мое мнение.
    Never let your sense of morals prevent you from doing what is right!
    Salvor Hardin

    Comment


      #3
      На самом деле Россия не ищет сочувствия у Болгар. Обойдемся. Этот вопрос уже тысячу раз перемыт.
      NATO. ты пишешь- Отделен въпрос е, че България не спечели много от това- А , что ты хотел заработать на крови? Территорию, деньги, или мировое уважение?
      "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

      Comment


        #4
        Което и да е ... най-добре и трите Лошото е, че интересната част, т.е. излаз на Бяло море, няма как да го получим от Югославия. А камънаците и албанците на Македония не ни вършат особена работа, въпреки че сме емоционално свързани с първите.

        Май международното одобрение го докарахме донякъде ...

        А да ... и доста мутри понамазаха от ембаргото и вкарваха конрабанда. Пък и не само мутри де - това беше препитание за цели семества в определени моменти (дори преди войната в Косово).

        Ако ме обвиняваш в цинизъм и опортюнизъм ... ами съжелявам, но сърбите не се поколебаха да вземат от нас и трите изборени от теб "благинки" по време на ПСВ и ВСВ. Да не говорим за "гениалната" идея на великия ни вожд Димитров за Сръбско-Българска федерация и регистрирането на чисти българи като македонци (под натиск на СССР). Слава богу че Сталин и Тито се изпокарват та ни е спестено поне това. (само първото - второто си е факт).
        Never let your sense of morals prevent you from doing what is right!
        Salvor Hardin

        Comment


          #5
          NATO, Че какво лошо има във велика Балканска федерация Освен, че е твърде дръзко за изпълнение и някой хора никога не биха го позволили особено след '89. Не само балканска ами United States of Europe трябва да има реално !

          Ами какво да се прави прав е Виталий ползата за Европа и за нас специално варира от нулева до отрицателна. То ако щеше да има полза самите "европейци" щяха да нападнат Югославия. Чудно как още никой не е изтропал тъпоумната теза, че се е махнал диктатор, че това щяло да привлече чужди инвестиций в региона и т.н. Все повече държавите от бившия Варшавски договор стават скапани колоний това е .
          Ruhm und Ehre der Waffen SS

          Comment


            #6
            Е, в общи линии съм съгласен с вас, макар да поглеждам нещата от малко по-различен ъгъл. От една страна, без съмнение за събитията, случващи се в Югославия от 91-ва насам са виновни самите сърби и най-вече тяхната официална политика от близо половин век насам. Без съмнение, тя довежда до големи етнически напрежения, които са налице още от създаването на Югославия в края на ПСВ. Но от тогава по-скоро се засилват и не утихват, освен за кратки периоди. Така че разпадането на държавата не ме изненадва кой знае колко и не бих го окачествил като нещо "лошо" само по себе си.
            Но без съмнение, от войната на НАТО срещу нея не произтича нищо хубаво и цялата работа беше много неприятна, особено в качеството й на прецедент в международната политика. В крайна сметка, сатващото тогава в Югославия не е много по-различно от това, което даречем Израел върши срещу палестинците. Използването на двойни стандарти винаги води до сериозни напрежения, които нямат навика да утихват току-тъй.
            Но това, във въпросната война, което според мен е най-лошо като цяло е подходът на САЩ (и покрай тях - на цялото НАТО) към конфликта - в един етнически конфликт, в гражданска война, няма "лоши" и "добри" или прави и неправи. Но те някак възприеха едната страна като "добрите", а другата - като "лошите". И всичките им действия съдържат тази тенденция - дори сега. А това не е начинът да се разреши един конфликт от тази величина и вид.

            Comment


              #7
              Виталии,аре малко статистика/въпреки че не претендирам за 100% точност на цифрите,да речем че са приблизителни.../.Югославия/или сърбия,както искаш/нпълно си заслужи бомбардировките и не им съчуствам ама грам.Даже им беше малко не теа хора,въпреки че Милошевия е главния виновник за неуспехите и нещастията на Сърбия през последните 10-12 години.Като говориме за невинна кръв
              аре да споменеме 260 000 убити в Босна,35 000 безследно изчезнали/наи вероятно убити/,между 11 и 20 000 убити във воината с Хърватия.Сърбия от краи време е водила антибългарска политика/от 1885гоина когато се обединяват Източна Румелия и кнажество България/а и акто българин поставям интересите на страната си пред всички останали,било то Русия,измислената Югославия или която и а е друга.

              А какво смята Русия за членството ни в НАТО ми е точно през.....оная работа,с извинение :evil:
              Състраданието е слабост...

              Comment


                #8
                Статистика очень обманчивая наука. Например если взять Сталинские репрессии (кто о чем, а лысый о расческе ) все последние годы в России говорилось о многих десятках
                безвинно замученных, а вот вчера, к примеру, по TV показывали презентацию компакт- диска с именами репрессированных за все сталинские годы. Презентацию устраивали наши демократы-дермократы. Так вот, как они не рыли за 15 лет, как не придумывали а смогли насобирать только 1.300.000 имен и фамилий. Это менее 0.5 процента от населения страны, так наверное и с сербами.
                Но дело не в этом, мне кажется, что с бомбардировками Югославии разрушились иллюзии у большинства людей о том, что с распадом СССР на земле будет все прекрасно. Это был какой-то перелом. Все оказалось намного прозаичнее- миром правит сила , а не гуманизм.
                Ведь применить силу против России, за ее политику в Чечне было гораздо правильней. Однако побоялись, вдруг какой-нибудь пьяный майор с комплексом С-300 завалит за полчаса с десяток их навороченных самолетов, забыв, что из Москвы не было команды на открытия огня.
                Последнее время у меня создается впечатление, что Европа, зря надеется отгородится от остального мира «Шенгенскими» границами. В старые времена, когда основная часть «черного» населения планеты было не грамотная, е¸ можно было беззастенчиво эксплуатировать. Сейчас, каждый получает новости моментально, только по разному осмысливает. В Европу сейчас лезут только с одной целью - лучше жить. И зачистив плацдарм в Европе с непокорным Югославским лидером не удастся жить спокойно и процветать отдельно от всех. Все в мире хорошо все равно жить не будут. Какая-то часть населения живет за счет другой части, это было всегда и будет еще очень, очень долго. Если не пускать легально людей в Европу, они будут лезть не легально, если поставить железный занавес, то Европа с США станет в оппозицию ко всему остальному миру. А он в один прекрасный момент покажет «Кузькину мать».
                Вообщем, я вижу, что Европа в краткосрочной перспективе выиграла от бомбежек, но а в долгосрочной конечно проиграла.
                В этнических чистках обвинять Сербов бессмысленно, у них своя правда, да и к Болгарам я думаю у них не меньше претензий чем у Болгар к Сербам.
                Кстати, у меня есть сомнение, что после насыщения благами «Единой Европы» европейцы уживутся в одном государстве, слишком неоднозначная у них история между собой.
                "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

                Comment


                  #9
                  NATO, Че какво лошо има във велика Балканска федерация Освен, че е твърде дръзко за изпълнение и някой хора никога не биха го позволили особено след '89. Не само балканска ами United States of Europe трябва да има реално !
                  Лошото на една Балканска федерация, е че няма да е никаква федерация, а просто една Югославия каквато беше тя до разпада и - т.е. тотална доминация на Сърбия и сръбската общност. Всички други общности ще бъдат принудени или да се нарекат сърби или да бъдат "втора" класа хора.

                  Говоря разбира се за подобна федерация в годините веднага след ВСВ. Сега положението е малко по-различно ... Но се съмнявам че точно такава идея може да бъде реализирана.
                  Never let your sense of morals prevent you from doing what is right!
                  Salvor Hardin

                  Comment


                    #10
                    Знам ли,сърбите си имат своята истина ама не може за една истина
                    да избиеме толко хора нали?И какъв беше резултата?Никакъв...Молошевич като за десерт подпали Косово и малоумноте европейци дооплетоха нещата,създадоха едно гнездо на тероризъм и престъпност,ум да ти заиде...Щото не трябваше да се изчаква нещата да ескалират до такава степен.А има и нещо друго което не разбирам-например какъв и е проблема на Русия с приемането на прибалтииските страни и България в нато?Ше тръгнеме да я нападаме ли?Или няма да сме толко послушни като преди?

                    Колкото до това че НАТО бомбардира Белград,нека си спомниме Унгария-1956 годин и Чехия-1968ма...Кво мислите за това?
                    Състраданието е слабост...

                    Comment


                      #11
                      Струва ми се, че ситуацията съвсем не е същата...........
                      "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

                      Comment


                        #12
                        Давай перечислять дальше- Чехия, Венгрия, Афганистан, ну и где еще Русские солдаты кровь пили? Может немного в ГДР, после войны? Слабо еще назвать парочку мест?
                        Вспомни лучше что-нибудь хорошее. Или нынешнего «гаранта мировой стабильности».

                        Ше тръгнеме да я нападаме ли? Да из Вас нападальщики…
                        Мне вспоминается случай на одной олимпиаде в Америке, которая была после распада СССР, Вообщем, когда шли представители разных стран американский комментатор комментировал их, и у него сорвалась такая фраза… А вот идут представители независимой Монголии! От которой ничего не зависит…( Свободный перевод). Конечно был скандал, да, что толку, как не зависело от Монголии ничего, так и не зависело и дальше.
                        Комментировать вхождение Болгарии и других стран в НАТО я не берусь, уже надоело. Но одно ясно, НАТО не против Бен Ладена, а против России и Белоруссии. Извини меня, но хоть какие инвестиции мне не обещали-бы, но терпеть чужих солдат на своей земле я не хочу. А весь ход истории подсказывает, что попытка этого очень вероятна.
                        Короче, по Югославии я все понял.( Только для меня было открытие, что Болгары не очень хорошо относятся к Сербам. русская поговорка:" Кто старое помянет, тому глаз вон!")
                        "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

                        Comment


                          #13
                          Е, че има много българи, които в исторически план не помнят Сърбия с добро - не е много чудно, Виталии (или поне не би трябвало да ви учудва, ако знаете достатъчно за сръбско-българските конфликти през последния век и половина). Но не бих казал, че имаме някакво лошо отношение към тях сега - по-скоро всичко е на историческа основа. И каквато и истина да имат сърбите, все пак факт е, че те притежават оспорваните земи (или за някои от тях "притежаваха"), а не България.
                          Но не знам защо винаги въпросът опира до лошото НАТО и как то искало да пороби Русия - не мисля че има подобно нещо. НАй-малкото, ако толкова искаха не ми се вярва Русия да може да се опази - най-малкото икономически. Да не говорим, че и военно Русия е нищо без ядрения си арсенал, а той безнадеждно остарява...

                          Comment


                            #14
                            За Виталий: пропусна да споменш Ангола в сметките
                            За Ам-Гъл: ядрения арсенал не е чак толкова стар, Топола-М са нови и продължават да се произвеждат.

                            Comment


                              #15
                              Може и да имат нещо новичко, но като цяло арсеналът им остарява и едва ли (поне за един период от 20-тина години) биха имали нужната ресурсна основа, за да възстановят позициите си.
                              Според мен, много време ще изтече, преди Русия отново да се домогне до положението на суперсила. Въпреки че в последно време се наблюдават много мощни (поне на мен ми изглежда така - Виталии, вие сте на място, може би ще можете да кажете повече) ревизионистични движения в Русия, вероятно родени от известен окмплекс за малоценност - в техните рамки се изгражда един идеализиран образ на имперското минало, в който по неизбежност Сталин и "неговото време" се представят като период на благоденствие. В общи линии, както при всякакви ревизионистични движения, отново се опитват да пренаписват историята си.

                              Comment

                              Working...
                              X