Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Испания

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Испания

чета в момента анализи на терористичния акт в Испания и как той обръща изборите, които са 3 дни след него. Новото правителство ще провежда изолационистка политика. Край на испанската подкрепа на САЩ. В дискусията това беше окачествено като една от най-големите победи на тероризма досега.
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Всъщност, доколкото разбрах, решението за намеса на Испания в иракската война на САЩ е било взето при 92%-ово неодобрение сред населението (казаха го по BBC на които аз лично вярвам).
    А, доколкото също разбрах, сегашното правителство е на власт в голяма степен заради опита на предишното такова да излъже, че зад атентатите седи ЕТА. Това явно е вбесило обикновения испанец.
    Това знам аз.
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Атентатите в Испания бяха едно от най-нечовешките и брутални действия извършванио от терористите в цялата история.

Последствията от атентата също са неприятни за борбата срещу тероризма като цяло. Дали са били Ал Кайда или не е все тая - в момента те ще си направят извода, колко лесно може да бъде уплашен един народ и да се обърне политиката на едно правителство (е ... чрез смяна на самото правителството де).

В случая, разбира се, сериозно влияние оказа и фактът, че изборите бяха непросредствено след атентатите (или сигурно е по-правилно да кажа - атентатите бяха преди изборите). Естествено в това няма нищо случайно и ми става лошо като си помисля какво ни чака нас пролетта на 2005 г.
      Never let your sense of morals prevent you from doing what is right!
      Salvor Hardin

Comment

Не ми е приятно да го кажа,но познаите коя държава е на ред.Ами България,разбира се...Хора,вижте календара и ще разберете защо мисля така.Има едни 6 месеца и една дата - 11. Да се надяваме само да не гръмнат нефтохима!!!Това освен,че ще погуби една не малка част от полуострова,но и в следващите 50 години децата ще се раждат с по две глави. 8)
        Горд съм,че съм българин!

Comment

Ако се чудите защо мисля така,много просто извинявам се за израза но:кой целува големия американски задник-Испания и България.
          Горд съм,че съм българин!

Comment

м-даааа

А не Нефтохима няма да се бара аз съм роден в Бургас представятели си града като Припят??? Аааа
            Fairness is a wonderful attribute, Major Anderson. It has nothing to do with war."
            Page 97
            "Human beings didn't evolve brains in order to lie around on lakes. Killing's the first thing we learned. And a good thing we did, or we'd be dead, and the tigers would own the earth."
            Page 241
            "I am your enemy, the first one you've ever had who was smarter than you. There is no teacher but the enemy. No one but the enemy will tell you what the enemy is going to do. No one but the enemy will ever teach you how to destroy and conquer. Only the enemy tells you where he is strong. And the rules of the game are what you can do to him and what you can stop him from doing to you. I am your enemy from now on. From now on I am your teacher."
            Page 262
            Ender's Game

Comment

не смятам, че България е на дневен ред, макар че заплаха съществува, а нашите "органи на сигурността" ме съмнява колко ефективно се борят със заплахи от такава степен. Преди България е най-малкото Полша с доста голямо участие и твърдо проамериканска политика. Но също така не е толкова лесно да се предричат целите на Ал-Кайда просто по реда на номерата. Осамата в някакво свое минало изказване се е заканил, че вини Испания за някакви събития от преди пет века, когато тя изтласква ислямските напъни за перманентно стъпване на Европейския континент.
              albireo написа
              ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Хъм. Не мисля, че испанският народ е "уплашен", по-скоро е вбесен на управниците си, които не стига, че са го натикали във война, в която не повече от 5% от испанците са желаели страната им да участва, но и сега страдат заради това. Т.е., реакцията им е срещу неправилната политика на правтилеството им (неправилна от тяхна гледна точка - и предишна, и сегашна).
                И мога донякъде да ги разбера, защото не става въпрос просто за "война срещу тероризма" (защото тероризма не е идеология, колкото и на някого да му се иска да го искара така, а е средство, което се прилага с определена цел). Бих казал, че войната на Осама и сие е насочена именно срещу САЩ. И е пряко свързана с политиката на САЩ на Арабския полуостров. Вярно, САЩ успяха да набутат във своята си война и цяла Европа, поради което вече и тя е в кюпа.
                И това на фона на една по-стара културна война, която се води, макар и не кой знае колко открито, между арабския свят и европоцентризма. Но за мен онази война си беше чисто работа между САЩ и арабите. За мое огромно съжаление, вече не е (главно благодарение на неадекватната реакция на европейските политици (което впрочем не им е за първи път - ПСВ се дължи изцяло на това)).
                Ясно ми е, че сега ще ми наскачате с разни клишета, но според мен именно така стоят нещата.

Comment

съгласен съм, но поддръжниците на концепцията за "война на тероризма" доста правилно подчертават, че няма значение каква е истинската причина за реакцията на испанския народ, а само как изглеждат нещата от гледната точка на Ал Кайда - а те виждат следното - има атентат, пада правителство. Въпросът е именно какви изводи ще си направят те и тези изводи е много вероятно да имат доста неприятни последици в лицето на други подобни атентати...
                  albireo написа

Comment

Ок, с това съм съгласен, но пък погледни нещата от друга страна - те (терористите) ще продължават да действат по тоя начин така или иначе докато не постигнат целта си или нещата не се променят, така че действията им да станат ненужни (което е много трудно за постигане). Което означава, че нищо съществено няма да се промени. Просто имаме различни методи за водене навойна и за тях този е може би единствения.
                    Разбира се, както си говорехме вчера с Воланд, тези араби се опитват да прогонят демона на западната култура и влияние, като вместо него "пускат" друг демон. Т.е., нещата се влошават обективно погледнато. Защото новият "демон" е много по-кръвожаден и очевидно способен да мотивира всякакви хора да жертват живота си в името на целта. Без да се замислят особено за смисъла й, още по-малко, за това доколко реална е тя. Но като се замисля, почти винаги и навсякъде е било така - просто формите и обложката леко се различава.

Comment

Ам-Гъл не съм много съгласен с написаното за арабите. В смисъл, че пускали нов демон. Сами по себе си арабите първо не са единни, второ тяхната позиция много зависи от племенната им принадлежност. Второ един от най-големите тръни в очите на САЩ-Иран има арабско население по-малко от 5% от населението.
                      Арабите които населяват Близкия Изток всъщност там конфликта е цивилизационен. След кръстоносните походи и християнските изцепки при Маара и около Ерусалим просто всички християни за арабите са човекоядци.Разбира се това не е определящо за политиката, но перфектно ползва пропагандата. Допълнителен "стимул" са и отношенията покрай Израел.
                      Според мен нещата бяха туширани в периода на Студената война с "цивилизоването" на някои арабски ръководители, но след краха на единия полюс, а главно след събрания опит в Афганистан, те видяха, че с терористични действия могат да сломят всяка Супер сила. И проблема не е в самоубийствените атентати. За арабите това е вековна традиция. Само сектата на асасините има 4-5 вековни корени в Сирия и Ирак. Проблемът е че с този род действия тактическите успехи (колкото и грозно да звучи това на фона на 200-та убити) само при тероризма водят до стратегически успехи-изтеглянето на испанските войски от Ирак.
                      Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                      Неизвестен руски адмирал

Comment

Ок, съгласен съм.
                        "Араби" в горния ми пост е събирателно понятие, за да не си правя труд в десет абзаца да определям точно кои имам предвид. Ще се уточня - става въпрос за социална прослойка, съществуваща във всички държави там, но различно широка в отделните страни. Тя е образувана от хора без сигурно минало, насотяще или бъдеще, при това - в социумен план. Миналото им е почти изцяло заличено от западните "демони" (след малко ще се поясня по-добре), настоящето им - от политическата обстановка, която налага своя отпечатък решително върху битието им, така че нищо в него не е сигурно или реално съществуващо. За бъдещето нещата са очевидни.
                        Когато използвам "демон", всъщност съм изчистил понятието от негативното му или религиозно съдържание - става въпрос за психосоциална сила, която подчинява индивида. Може да се каже, че "демон" в този смисъл е метод на даден "голем" (или негово проявление). Използвам "голем" в смисъла му на социално-информационно създание, което контролира някакъв аспект на социално-инофрмационната действителност (и в този смисъл, може да включва в себе си определен брой хора или социални групи и да ги използва по определен начин, без реално да притежава съзнание или направлявана воля).
                        Интересното е, че под влиянието на еднополюсната геополитика (тук съм съвсем съгласен) това, което е било цивилзационен (и предимно културен) конфликт преминава на друга плоскост - в общественото съзнание на "арабите" става въпрос за борба на два голема, всеки от тях използва своите "демони". Хората и от двете страни са пионки в тази борба. Ако на страната на единия многоглав "голем" (който в действителност е съставен от много разнородни и далеч не свързани същности и "неща" - но от гледна точка на "арабския голем" е единен) е силата, както военна и икономическа, така и инофрмационна, то другия "голем" използва слабостта на социумите си и една от силните страни на чуждите. Собствената военна и икономическа слабост и несугирност се трансполира в желанието на собствените пионки да се жертват - идеална среда за тероризъм (още повече, че животът им изглежда нереален поради споменатите причини). А стратегията на тероризма използва силата на западните СМИ за да преекспонира ефективността си.
                        Що се отнася до това - да торизистичният метод съществува от край време, но струва ми се, че прогреса в информационните и комуникационни технологии многократно засилва ефективността му. Особено ако е съчетан с подходящите "демони". Тогавашните "асасини" са тероризирали управляващата прослойка, защото тя е била от значение - тя е формирала решенията и действителността. Голема на тълпата е съществувал много кратко време и рядко е можело да се извикват неговите методи ефективно.
                        Т.е., не се е търсило сплашване на населението.
                        Сега нещата са се променили драстично - струва ми се, че в съвременното общество голема на тълпата (или еднаквостта, продобието) е неимоверно по-дълготраен, а методите му са много по-силни. И той е в основата на повечето съвременни социуми - тих и стаен,когато нещата са стабилни, но силата му нараства с нарастване на напрежението и агресивността (без значение в коя посока).

Comment

Това за Испания и спирането на арабите преди векове ми се струва смешен аргумент дори за фанатиците от Ал Кайда.
                          Проблемът е следния - страхливо се отстъпва пред насилието.
                          Е добре - да предположим, че САЩ и съюзниците изтеглят войските си от Ирак. И какво - да не мислите че с това проблемът с Осама ще се реши. Той ще стане мирен и тих и ще престане да избива невинни граждани. Ами който си го мисли това е доста наивен ...
                          На 11 септември 2001 нямаше американски войски в Ирак и пак имаше атентат и то жесток.

Аз лично мога да измисля 2-3 повода за атентати на ислямистите в България, ако изключим нашитя батальон в Ирак. Например:
                          1. Насилствената смяна на имената 1989 г. Ако ще се връщаме векове назад, какво са 15 години.
                          2. Тежкото социално положение на мюслюманите в България - ами като цяло си е истина. Е вярно, че и 90% от християните са със същото социално положение, ама на кого му пука.
                          Salvor Hardin

Comment

Както вече споменах - тук въобще няма "страхливо остъпване пред насилието" и подобна интерпретация на събътията в Испания е смешна, според мен. Те не остъпват пред насилието, а критикуват собственото си правителство за неадекватната му политика. Страх тук няма, още повече, че испанците сасвикнали малко или много с терористични актове и не са "отстъпвали". По-скоро те критикуват правителството си за това, че с погрешната си политика е превърнало една война, която няма нищо общо с Испания в испански проблем.

Както вече споменах - Ладен не напада САЩ заради американските войски там, а заради политиката им спрямо собствената му родина. В неговите очи те са я окупирали и покварили със своята култура (да не забравяме, че там има американски войски от първата война в залива, които са си там все още. И са били там на 11-ти септември 2001).

И да повторя - не оправдавам методите им, не съм съгласен и с целите им. Но те не са просто фанатици - имат определени цели, които преследват. И тези цели не са абстрактно "зли" или нещо подобно. Методите им са такива, да, но не и целите или намеренията им.
                            Проблемът е, че веднъж пуснеш ли демона на насилието е много трудно да го спреш. Ако САЩ се бяха оттеглили от Арабския полуостров напълно преди 7-8 години, вероятно точно този демон щеше да си спи. Но сега вече и да се оттеглят, едва ли нещата ще се успокоят.
                            Поводите не са съществени - важни са причините. И между другото, няма как да се пребориш с тероризма, освен физически да унищожиш целия социум, носител на дадения голем или да отстраниш причините.
                            Това е според мен.

Comment

САЩ не са се оттеглили от Европа от над 50 години. И какво - германците да не са тръгнали да гърмят наред из щатите? Чисто български територии са/са били под гръцко и Югославско управление (не бих казал окупация - все пак те са такива по международни договорености подписани от България по един или друг начин) - не се сещам за български атентати в Атина и Белград през последните десетилетия.

Значи САЩ са си наложили културата? И по какъв начин точно - че са направили McDonalds и предават MTV в Саудитска Арабия? Ами ако си нормален човек и искаш да не се "поквариш", то просто ще гледаш ислямистки телевизии и ще избягваш McDonalds. Толкова ли е трудно?
                              И фактът, че има арабски ресторанти в София, означава ли че трябва да избиваме арабите? Не мисля.
                              И мисля че целите на терористите са си точно "зли" (без абстрактно). Най-малкото защото едва ли включват одобрението на по-голяма част от населението, което те се опитват да "освободят" културно(взривявайки бомби - това ми напомня на CIV III и завладяването на градове с култура - един приятел обясняваше че Modern Armor-а има един от най-високите culrute ratings в цялата игра ).
                              Salvor Hardin

Comment

Working...
                              X