Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Саудитска Арабия и Иран

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Саудитска Арабия и Иран

    Предлагам да започнем нова тема, посветена на напрежението между Саудитска Арабия и Иран.
    Прокси война в Йемен и ескалацията около обесеният шиитски духовник най-вероятно са само началото на изострящите се взаимоотношения на тези две държави през 21-ви век.

    Днес например Судан и Бахрейн прекъснаха дипломатическите си връзки с Иран, а ОАЕ отзова посланика си от там. В Ирак също са неспокойни. Петролът поскъпна малко, което определено е в интерес на някои, макар че е доста конспиративно да се търси причината тук.

    Дали Иран няма да решивсе пак да работи в посока на придобиване на ядрено оръжие след изострянето на напрежението и може ли то да се изостри повече, прераствайки евентуално във война?

    #2
    Саудитска Арабия наля масло в огъня

    Непосредствено преди екзекуцията на шиитския духовник Саудитска Арабия обяви края на примирието в Йемен. Иран ще реагира на този ход, като засили подкрепата си за шиитските бунтовници хути. Шиитските мюсюлманите разбират екзекуцията на своя духовен водач като ново обявяване на война от страна на водещата сила на сунитския ислям - Саудитска Арабия. По-рано престолонаследникът и министър на отбраната на Саудитска Арабия Мухамад Бин Салман ал Сауд косвено заплаши Иран с война.

    Шиитските мюсюлмани виждат екзекуцията на духовния си водач като ново обявяване на война от страна на сунитския ислям. Саудитска Арабия наля масло в огъня на религиозните напрежения, коментира Райнер Херман във ФАЦ.

    Comment


      #3
      Да но как ще засилят подкрепата си в Йемен, като има морска и въздушна блокада?
      По-назад в темата имаше снимки на арестуваната джонка, която е пренасяла противотанкови ракети, по този начин едва ли ще успеят да вкарат много оръжие. Един съфорумец беше видял нощем едни лодки как пресичат откъм Еритрея, но и там май нямат много поддръжници напоследък. Единствения начин, който ми се вижда сравнително по-сигурен, е да пратят някоя от техните подводници, но и това лесно се парира, ако американците им помагат с разузнавателна информация.

      Comment


        #4
        Тя Саудитската армия е толкова некадърна,че постояно яде шутове от хутите в Йемен,представете си я как ще воюва с Иран.Резултата от една война с Иран ще е трагична за саудитците!

        Comment


          #5
          Ако имаха сухопътна граница, разбирам, но по море и въздух техническото превъзходство няма как да се парира с боен дух.

          Comment


            #6
            vassiln написа Виж мнение
            Ако имаха сухопътна граница, разбирам, но по море и въздух техническото превъзходство няма как да се парира с боен дух.
            Това го кажи на Йеменците!

            Comment


              #7
              Така де, и мен ме впечатляват, но на тях не им се налага да преплуват Персийския залив, за да нападат саудитците

              Comment


                #8
                Темата не е историческа и за щастие не е и военна. Обаче при това положение не и е мястото във военно-исторически форум.



                thorn

                Средновековните църкви в България

                Comment

                Working...
                X