Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Съвременно робство

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Съвременно робство

    Според този сайт в момента има между 21 и 36 милиона роби. Повече от когато и да е в човешката история. Скептичен съм към доста широката им дефиниция за робство, но картата си заслужава един поглед:

    Карта на робството:
    https://www.freetheslaves.net/page.aspx?pid=375

    Кратка и не особено съдържателна статия, но има няколко интересни цифри:
    https://www.freetheslaves.net/page.aspx?pid=301
    This is my signature. There are many like it but this one is mine.

    #2
    Преди време в Косово ми предлагаха млада шиптърка за 500 евро. Видя ми се скъпо. 90-те долара от статията звучат по-човешки

    Comment


      #3
      Албанките са красавици, прецакал си се Обаче тук като гледам повече иде реч за Югоизточна Азия и Африка. Там са тези милиони. Въпреки че трябва да се прави разлика между това да си роб и това да работиш за храна. Не съм сигурен че това важно разделение го има в дадените цифри.
      В Индия например семействата от средната класа имат прислужнички. Като се има предвид доходите на тяхната "средна класа" е ясно че тези прислужнички общо-взето работят за храна.
      This is my signature. There are many like it but this one is mine.

      Comment


        #4
        Не знам как е в Индия, но аз имам познати, които в България работят за храна плюс някоя и друга сметка. Плащат се кредити, разбира се. Изобщо, робството има много лица.

        Comment


          #5
          Тук, у нас, робството има и такова измерение (освен това, за което писа Кухулин): девойки, които проституират в Западна Европа (предимно, но не само). Схемата е проста - появява се някакъв атрактивен тип, девойката го харесва и докато се усети - вече е извън страната без паспорт. Преди десетина години се говореше, че такова момиче изкарва на мафията, която го държи практически в робство, около 1 милион на година. А защо не може да избяга, която би било първата мисъл в този случай: защото мафията обяснява, нагледно, че ако не се подчинява, ще пострада семейството. И т.н. Преди около 9-10 години, може и по-рано да е било, имаше предавания на БиБиСи по въпроса. От тях излизаше, че бройката на тези хора е много висока. И че мафията е много силно свързана с държавата. След няколко такива предавания и също такова за условията в дом за сираци, държавата надигна мощен глас, че трябва излъчванията на БиБиСи на български да бъдат спрени, нещо се говореше за съд, а тогавашния президент Първанов се беше развихрил по темата, че "разваляли имиджа на България". И в крайна сметка спряха предаванията, след около година-две БиБиСи се преструктурира и пренасочи предаванията си към други държави. Такива ми ти работи. Това само идва да посочи, че цензурата не е само при социализма, а когато на олигарсите не им е изгодно да чуват критики към "бизнеса" им, може да заглушат кого ли не.
          Разбира се, схемите са много, не е само тази. Има и фалшиви обещания за работа, наред с истинските и т.н.
          Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
          Проект 22.06.1941 г.
          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

          Comment

          Working...
          X