Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Войната в Украйна след есенно-зимната пауза

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Войната в Украйна след есенно-зимната пауза

    Какво става, колеги, не ви ли интересува вече войната в Украйна? Тя се превръща в класически военен конфликт от началото на 21-ви век. Вярно, че у нас трудно може да се дискутира този конфликт свободно, тъй като публиката е натоварена с филски и фобски предразсъдъци и към двете страни... Но все пак чисто хронологично конфликтът има развитие, и то е доста любопитно:


    "Американски политолог критикува украинската армия, а украинска хакерска организация потвърди с цифри думите му. По всички фронтове Киев губи войната срещу опълченците в Донбас, пише в "Бизнес ню Юръп" експертът по глобална политика от Ню-Йоркския университет проф. Марк Галеоти.
    "Какво Киев върши неправилно от военна гледна точка. Като изключим не подлежащата на съмнение решителност на отделни отряди...отговорът е следният: в момента всичко е неправилно", пише Галеоти, които иначе заема страната на Киев в украинския конфликт.

    По думите му дори Русия да е помагала на опълченците, това е недостатъчно Киев да се оправдава за военните си провали. Експертът констатира, че да се обвинява Москва да всичко е "стандартна реакция на Киев". На практика обаче нещата не са толкова елементарни: истината е, че Украйна не може да признае собствените си военни провали, подчертава Галеоти.

    Според него основният проблем на киевската армия е липсата на смислена стратегия. Киев на знае какво всъщност иска: да обкръжи опълченците и да обсади Донецк; да сдържа опълченците, разчитайки че икономическия и политически натиск върху Москва ще им помогне; значително да отдалечи фронтовата линия? Заради неубедителността и разпокъсаността на действията, войната на украинската армия прилича повече на улично сбиване, смята авторът.

    Професорът признава, че не знае кой е повече виновен за това положение: политическото ръководство, военното или пък оперативното командване. Галеоти подчертава, че не може да даде смислен отговор защо украинската артилерия обстрелва мирно население: за да го "накаже" или просто поради липса на професионализъм или точни данни за насочване на огъня към целта.

    Още един фактор, на който политологът обръща внимание, е ниският дух на украинската армия. По думите му неумението да се поддържа висок дух е характерна черта за по-голямата част от украинските войски.

    Отделно от него хакерската организация "КиберБеркут" публикува днес на сайта си секретни документи, от които става ясно, че настъплението на киевските силоваци срещу Донецк е спряно и военните понасят големи загуби. Организацията уточнява, че данните са взети от компютъра на главния военен прокурор на Украйна. В тях се посочва, че само за две седмици боеве украинската армия е загубила 1100 войници, на бойното поле са останали 100 разрушени танка, в плен са взети десетки офицери и войници.

    Освен че е спряно настъплението срещу Донецк, голяма армейска групировка е обкръжена край Дебалцево и в скоро време може да прекрати съществуването си
    . "
    /препечатано от агенция "Блиц"/


    На фона на украинското полево поражение, което е на път да се превърне в катастрофа, за Москва перспективите също не са розови с оглед на икономическия срив и обезценяването на рублата. Дали това е плод на санкциите или част от низходящата циклична права, която е нормално явление в капиталистическата икономика, не се наемам да споря. Но е факт, че за Путин също приключват розовите дни на всеобщ вътрешнополитически патриотичен възторг.

    #2
    Има ли вече какво да коментираме - това което си написал е ясно на всички. В предната тема която бе заключена мисля, че беше надълго и нашироко обсъдено всичко и в подробности с ярки фонове на русо/фило/фобски настроения. Сега гледаме просто продължаващата траги-комедия в която всички знаят и никой нищо не прави освен Русия! Единствения начин да се спре това е НАТО да стовари няколко дивизии и да смели руската армия в Украйна, при което Русия ще е морално задължена да изпрати и тя няколко дивизии за да спаси другите си дивизии, и ще почне едно наливане... А никой нежелае от НАТО да прави това - така че няма да спре тази война скоро, поне в близката година според мен и ще е разкъсана Украйна на съставните и пърчета по вина на Русия. Няма мисля какво повече да се добави.

    Comment


      #3
      На едро погледнато е ясно, но детайлите са любопитни и нетолкова ясни. Ако загубите от 100 танка и 1100 военнослужещи за една седмица са верни - това говори много зле за украинското военно командване.
      Политиката да я оставим настрана.

      Comment


        #4
        Времето по време на премирието беше ползвано и от 2-те страна за натрупване на жива сила и техника, укрепване на позицийте и сработване на личния състав - къде по-добре, къде по-зле. Ясно е, че сепаратистите са получили най-доброто от модерните ПТУР-ове, отделно сепаратистите няма от къде да натрупат толкова много стотици танкове само от трофей и ремонти, нито пък реактивна или нарезна артилерия. Просто при тази атака украйнската армия се набута сама в чувала - сега елате ни спасете викат към НАТО. Само едно не мога да разбера - как успяваха летището в Донецк толкова време да го държат "терминаторите", а на всяко друго място да се омажат до ушите?

        Comment


          #5
          Естествено, че са любопитни детайлите. Мисля че тези неща ги споменавахме и в предишната тема. Не мога да кажа, че следя внимателно събитията (особено от подновяването на конфликта), но на мен ми изглежда, че главният проблем е липсата на яснота какъв стратегически резултат се цели (и какво е реалистично, иначе казано, може да бъде постигнато наистина) от гледна точка на Украйна. Дали това е (както уж все още твърдят) COIN операция? Или е пълномащабна, макар и с ниска интензивност конвенционална война? Ако е първото, то цялата им досегашна стратегия е погрешна. Ако е второто, то явно не са готови за подобен конфликт и трябва да търсят политическо разрешение. Т.е. от много месеци поне на мен ми изглежда очевидно, че трябва да се намери политическо разрешение, но явно няма воля това да се осъзнае и преговорите се разглеждат (предполагам, че и от двете страни) единстевно като средство за отсрочка на решението, което май се вижда предимно като военно. А точно такова не може да бъде намерено.

          Comment


            #6
            Не мен не ми е известно да е вдиган мораториума от форумната управа върху темата за Украйна, така че заключвам темата. Но ако бъркам - нека модераторът отговарящ за този раздел да я отключи.
            We don't see things as they are, we see them as we are
            ---Anais Nin----

            Comment


              #7
              В момента няма такъв


              thorn

              Средновековните църкви в България

              Comment

              Working...
              X