Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кризата в Украйна 2013-2014 г.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Dinain написа Виж мнение
    Защо са толкова ръждясали...? .
    Kamiоните са от преди месец, БМП-то също, иначе горяла техника ръждясва много бързо.

Comment

Те са и горяли, и ръждясали (прекрасно се вижда ръждата по корпусите). Иначе е ясно, че обгорял метал, след като боята му е паднала, ще ръждяса бързо - но за такова оцветяване (като на БМП-то особено - ярка, "прясна" ръжда), според мен е нужен поне месец-два (и летен дъждец). А месец-два за мащабите на конфликта си е "отдавна".
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Dinain написа Виж мнение
        Те са и горяли, и ръждясали (прекрасно се вижда ръждата по корпусите). Иначе е ясно, че обгорял метал, след като боята му е паднала, ще ръждяса бързо - но за такова оцветяване (като на БМП-то особено - ярка, "прясна" ръжда), според мен е нужен поне месец-два (и летен дъждец). А месец-два за мащабите на конфликта си е "отдавна".
        При влажно време - от 24 до 48 часа
        И не дъжд трябва, а влага. А ако е имало корозивни материали, които в машините има доста, ръждата може да покрие метал в рамките на минути.
        Навремето използвахме домати за да разберем дали предлаганите ножове са от неръждаема стомана. Срязваш домата и ако не е нераждавейка буквално след минути избива ръждата по метала.
        Сънят е слаб заместител на кофеина!

Comment

Dinain написа Виж мнение
          Има няколко (май пет степени) в зависимост от температурата на въздействие на огъня върху метала. Последният е горене на самия метал, което също се случва. Никакви месеци, нито седмици са нужни за постигането на "ръждивия" ефект - просто няколко часа огън са достатъчни за постигане на корозионния ефект от месеци и години под слънцето и дъжда. За самата снимка - не знам кога са поразени украинските машини - в района на Дяково вече за втори път затварят голям котел с обкръжени войски. В момента самото село е под контрола на опълченците.

Comment

Аертеен , руска военна техника на композиции пътува към Ростов на Дон - http://www.youtube.com/watch?feature...&v=9aM-RUb71zE , за сравнение американската техника усилено се стоварва в Норвегия (Амбрамси, Лав-25 и др.) - замисля се нещо грандиозно.

Опълченци в Ясноватиево - http://www.youtube.com/watch?feature...&v=V4Ha74Z7nvU

Comment

кало написа Виж мнение
              Унищожени украински позииции край Дяково.

Ако техниката е от преди дни или седмици, възможно ли е тази гаубица да е същата като тази от видеото.

МСТА-Б на опълчението в действие.

Там, където ентусиазмът среща желязото.

Comment

Не е същата. Имат не една.

Казват, че това са останките от украинска позиция край Саур-Могила, вчера. Не знам какво е било, но нищо не е оставило. Вероятно Град.

Comment

http://cs613529.vk.me/v613529569/1ac01/n4fRSM0kv0U.jpg - Карта на обстановката в зоната на АТО за периода 11-17 август 2014 г.

Comment

ValBo написа Виж мнение
                    При влажно време - от 24 до 48 часа
                    И не дъжд трябва, а влага. А ако е имало корозивни материали, които в машините има доста, ръждата може да покрие метал в рамките на минути.
                    Навремето използвахме домати за да разберем дали предлаганите ножове са от неръждаема стомана. Срязваш домата и ако не е нераждавейка буквално след минути избива ръждата по метала.
                    кало написа Виж мнение
                    Има няколко (май пет степени) в зависимост от температурата на въздействие на огъня върху метала. Последният е горене на самия метал, което също се случва. Никакви месеци, нито седмици са нужни за постигането на "ръждивия" ефект - просто няколко часа огън са достатъчни за постигане на корозионния ефект от месеци и години под слънцето и дъжда. За самата снимка - не знам кога са поразени украинските машини - в района на Дяково вече за втори път затварят голям котел с обкръжени войски. В момента самото село е под контрола на опълченците.
                    Уж ми е по специалността, но да си призная не съм се задълбавал много по темата. Стандартната ръжда е смес от Fe2O3 и Fe(OH)3. За това и ръждата се появява най-вече във влажно време. Но железния оксид е компонент на ръждата, като един от железните оксиди е ръждиво червен, като произхода на името мисля че говори достатъчно. При високи температури обаче се получава плътния черен железен оксид, който всъщност защитава желязото от по-нататъшно окисление. Така се прави оксидацията на различните оръжия. Толкова от обща химическа култура. Горното обаче е в окислителна среда. При пожар средата може да не е толкова окислителна, и при по-труден достъп на кислород не знам какво ще се получи. Не съм се ровил по темата. Предполагам, че е възможно получаването на по-рехавия Fe2O3. Но при какви точно условия не мога да кажа в момента. Освен това при нарушаване на повръхността на метала се появяват активни центрове, където скоростта на химичните реакции (като ръждясването, което е окисление комбинирано с реакция на получения оксид с влагата от въздуха) се ускорява хиляди пъти.

Comment

Динайн, аз пак да си похваля единия източник - http://lostarmour.info/

Всички загубени и пленени бронирани машини от февруари насам. Общо 300+, идентифицирани САМО ако има снимков материал. Тоест реалната бройка със сигурност е между 10-50% повече от списъка. Има МНОГО, ама МНОГО пленени украински машини, както и неидентифицирани пленени (ако сме в подходящото настроение може да кажем, че са от Русия). Дава се ясна представа поне според мен на първо приближение какво е положението.

Иначе на тема въоръжение и ефективност - украинската армия явно е била основно форма на създаване на заетост - ниско обучени и мотивирани екипажи (една колона в началото на конфликта директно мина на страната на сепаратистите и оборудва Стрелков с взвод БМД), ниско ниво на поддръжка на машините, липса на координация между отделните структури, очевидно тежка бюрократична машина водена от некомпетентни генерали които не ги е грижа много за войниците (ако помните Тенюх и разговора му в ефир с един морски пехотинец). Имаше и в началото масова корупция от украинска страна, на едно място си имаше доста достоверни разкази как РПГ-та са си купувани на черно от складове на украинците (а въоръжението на националната гвардия и сепаратистите по едно време беше толкова ВСВ, че някой в соледарските складове явно въртеше бизнес). Ясно е, че с времето се покачва опита, но най-добрите им части с вече натрупан опит редовно биват обезкървявани и унищожавани по безумно глупави начини. Пример е онова обкръжение на границата с Русия където стояха седмици без заповед или неадекватното влизане на лекобронирани машини без поддръжка в Шахтерск. Националната гвардия е с по-висок морал, но при тях стои проблема, че са аматьори и ентусиасти които тепърва се учат как да се бият и съответно имат много тежки загуби в момента в който стане напечено.

От сепаратистите много от воюващите от Русия добровлци ала Стрелков са участвали в Чечня/Босна/Приднестровието/Осетия/Армения, минали са казарма (в Украйна това вече почти го няма), а и нямат тежка бюрократична машина или обоз - оттам и са много маневрени и инициативни, лесни за прегрупиране. Моралът им също е изключително висок и всички са доброволци - оттам и могат да понасят много по-високи процентни загуби спрямо противника и да продължават да бъдат боеспособни. В началото значителна част от местното СБУ мина към тях, оттам и достъп в началните фази към доста леко оръжие (макар и сигурно на склад отпреди разпада на СССР, после в Славянск гледах сандъци с Муха от 80-те ако не се лъжа). След падането на Южния котел реално плениха техника колкото сигурно за батальон-два механизирана пехота (макар и доста от техниката да е повредена), а към батальон армейци избяга през Русия, тоест захвърлили са си оръжията от украинската страна на границата (това май след сделка със сепаратистите да ги пропуснат). Естествено явно има и помощ от Русия - по руските масово има сметки за събиране на дарения за опълчението (видял съм вече къде ли не, от фейсбук през лайвджърнъл и до авиобазата), отделно се върти огромен черен пазар на оръжие в момента. Като бонус явно и Русия помага с определени количества, ако погледнеш линка на пленената бронетехника, то едно 20-50% от нея имхо не може да се обясни освен с "руснаците ни я дадоха".
                      „Аз, Драгомир, писах.
                      Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

http://www.dialog.ua/news/13742_1408385851 - Батальон "Донбас" е влязъл в гр.Иловайск(Донецка Област).Съобщава се,че половината град е в украински ръце.

Comment

iasen ianakiev написа Виж мнение
                          http://24tv.ua/home/showSingleNews.d...475721&lang=ru - Украинската армия е превзела част от гр.Луганск.
                          Тази тема беше поставена под специален модераторски надзор именно за да е избегнат пропагандни партенки, включително от сорта "унищожихме нещо, ама няма да кажем какво", "разбихме противникова част, ама няма да кажем къде" и "презвзехме населено място или квартал, ама няма няма да кажем кои".
                          Ако ще е така - моля да се пусне и следната прясна новина от украинските медии, в която поне име е назовано:
                          Click image for larger version

Name:	2545570_45826e81e592d8540aaec4daa9a6b65e.jpg
Views:	1
Size:	115.3 КБ
ID:	545653

Comment

Dinain написа Виж мнение
                            От високата температура при горенето желязото се окислява (свързва с кислорода); Образува се ръжда (железен окис), и то ведната, а не след месец-два;

Comment

На прес-конференция министърпредседателят на ДНР, Александър Захарченко е заявил, че украинската армия е употребила химическо оръжие в Донецка област:

"18.08.2014 Пресс-конференция Премьер-министра ДНР Александра Захарченко.

Премьер-министр ДНР Александр Захарченко на пресс-конференции, организованной Комитетом социальных коммуникаций ДНР, рассказал о причинах отсутствия воды в Донецке и Макеевке - украинские оккупанты повредили электроподстанцию, питающую водозабор для полуторамиллионной агломерации.
                              Также Захарчено сообщил, что украинские каратели применили химические боеприпасы в Ждановке - небольшом городке под Енакиево. Применение химического оружия запрещено всеми международными договорами.
                              Премьер-министр ДНР заявил о наличии доказательств использования украинскими военными запрещенных видов оружия, в частности, фосфорных бомб. Их противник применил в Моспино. Доказательства собраны, их предоставит министр обороны Донецкой народной Республики Владимир Кононов.
                              Кроме того, Захарченко рассказал о неизвестном химическом соединении в кассетных бомбах, выпущенным карательными войсками по селу Дмитриевка: «Теперь в этом районе вымерло все живое. Наши бойцы, которые там находились, отправлены на лечение в госпиталь, самочувствие пострадавших плохое. Мы отдали образцы на экспертизу в Донецк. По завершению огласим вывод специалистов».

Премьер-министр ДНР также рассказал о военной ситуации в Республике. По его словам, ополчению удалось освободить Ясиноватую, Горловка не является полностью заблокированной, и добавил, что все оружие, которое находится у ополчения — завоевано у противника:
                              - Все тяжелое вооружение, начиная от БТРов и заканчивая РСЗО «Град», которые стоят на вооружении у армий ДНР и ЛНР, досталось нам от украинской армии. В ходе боевых действий украинские военные зачастую просто бросают свою технику и убегают, — сообщил Александр Захарченко. — Например, вчера, таким образом, ополченцам достались 6 установок «Град». Четыре из них исправны, две находятся на данный момент на ремонте. Самое что интересное, что два автомобиля были даже заведены – военные просто убежали."

Comment

Изгаряне на знамето, което бяха поставили в Ясиноватая.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Working...
                                X