Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кризата в Украйна 2013-2014 г.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

А междупрочем така се въоръжават основно!
    Люди, называющие себя ополченцами, освободили одного из лидеров самопровозглашенной «Донецкой народной республики» Дениса Пушилина, задержанного украинскими пограничниками. Об этом в понедельник, 5 мая, сообщили представители «республики» на сайте областной администрации.

Пушилин был задержан в понедельник утром на пункте пропуска Успенка в Донецкой области.

«Приехавшие на помощь своему лидеру ополченцы освободили его. Также они забрали у пограничников огнестрельное оружие», — говорится в сообщении.

Ранее пресс-секретарь Госпогранслужбы Украины Олег Слободян сообщил, что в понедельник утром в районе пограничного пункта «Амвросиевка» сотрудники ведомства задержали некоего П. «Во время его конвоирования на пограничный наряд совершили нападение около 20 человек, которые приехали на 4 автомобилях. Гражданин П. был отбит, захвачено оружие пограничников», — цитирует слова Слободяна УНИАН.
    А пропо току що , предадоха по Росия 24 , че група опълченци с Камаз са блокирали военна част в коята се съхранява оръжие още от Отечествената война. Предполагам Соледарските солни мини. А ето и малко инфо за соледарските мини и действията там:
    В субботу, 26 апреля, десант украинской армии атаковал блокпост Донецкой народной республики в районе города Соледар (Донецкая область). Об этом сообщило РИА «Новости».

Важный для понимания ситуации момент: блокпост прикрывает дорогу от трассы Харьков-Ростов к соляной шахте имени Володарского (10 км от Соледара, 40 км от Славянска). Со времен СССР эта шахта превращена в один из крупнейших военных складов, где хранятся запасы оружия времен Первой и Второй мировых войн. Ополченцы выставили блокпост, чтобы не допустить к складам боевиков Национальной гвардии.

Бой под Соледаром получился коротким. К блокпосту стали стекаться шахтеры с окрестных шахт, вооруженные лопатами, ломами и трубами. Увидев горняков, десантники предпочли погрузиться обратно в вертолет и улететь, сделав для острастки несколько выстрелов в воздух.

Напомним: после войн первой половине ХХ века на территории Советского Союза осталось огромное количество оружия. Тогда же на вооружение был принят легендарный автомат Калашникова, и надобность в прежних арсеналах отпала. Часть устаревшего стрелкового оружия пустили на переплавку, другую отдали развивающимся странам, но изрядное количество законсервировали на всякий случай.

По оценкам экспертов, в соляной шахте Соледара находятся на хранении от 1 до 3 млн единиц оружия – «трехлинеек» Мосина, пистолетов-пулеметов ППШ-41 и ППС-43, немецких пистолетов-пулеметов MP-38/40, пистолетов-пулеметов Томсон образца 1928 года, автоматов Федорова, Маузеров Kar98k, американских Gapand M1, пистолетов Маузера и Кольта, пулеметов Дегтярева образца 1928 года, немецких MG-34, MG-42, и даже знаменитые пулеметы «Максим» и «Льюис». Плюс к тому, к каждому типу оружия имеется по паре миллионов законсервированных патронов.

Все «стволы» находятся в очень хорошем техническом состоянии – в смазке, хоть сейчас бери и стреляй. Соляные шахты уникальны тем, что в них поддерживается постоянный температурный режим и уровень влажности, потому условия для хранения оружия там идеальные.

Сейчас склады Соледара охраняются немногочисленным отрядом военнослужащих украинской армии. В свою очередь, украинский гарнизон блокируют силы самообороны Донецкой республики.
    За осъдените на живот и смъртта е приключение!

Comment

През гражданските войни се вадят какви ли не куриозни оръжия от мазета и тавани. И се правят култови снимки и колажи (Либия примерно беше богат източник - стола, китарата, Just Do It, песента Zanga-Zanga и т.н.). Затова отдавам музейните експонати на началното театро и екстравагантност. От една страна се коментира плачевното състояние на въоръжението на украинската армия (хеликоптери и БТР се самозапалват поради лоша или липсваща поддръжка), от друга страна се поддържали складове с оръжие от ВСВ и ПСВ(!), че и работещи(!!), че и с муниции за тях(!!!). Никаква логика няма в това, нито да се опитват да поддържат работещи музейни експонати, нито да са успели - щом не успяват да поддържат както трябва много по-новото въоръжение на армията. Сега очакваме сред въстанниците да се появят тачанки и трилинейки.
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Томек написа Виж мнение
        По нищо не съдя, защото не е от значение конкретния произход на оръжието, а цялостната организация за отбрана. Седмици наред - постове, отряди за нападение, отбранителни пунктове, снабдителни линии, комуникационни канали и тн. Би могло да е вътрешна организация, но това би означавало, че последните години Югоизтокът на Украйна се е готвил за въстание. Това така ли е според теб?
        И колко е минималното време за самоорганизация? А и силите, които Киев е изпратил на изток не са професионална армия, а са набързо събрани доброволци от западните части.

Comment

Хъм, една вметка: по военните складове консервирано се пази какво ли не. Поне в нашата армия беше така, съмнявам се в Украйна да е много по-различно. Поддръжка на практика не изисква - само охрана.

ПП Някой наскоро ме питаше за това как се познават политизираните позиции - едно добро упражнение ще е да се сравнят мнения по сходни теми, но където страните са сменени, така да се каже. В случая можете да прочетете мненията в тази тема и да се поровите (ако не ги помните) за мненията на същите потребители по същите въпроси но, да речем, в сирийската тема. Любопитно е сравнението. Показателно.

ППП Конт, спрял съм да модерирам в темата (реално май само Торн си прави този труд в момента). Дадох само предложение.

Comment

Някой е публикувал в руски официален сайт, че само 15% от населението на Крим са гласували!

Comment

Прочети предната страница на темата.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

По въпроса за оръжието в Соледар, вчера или оня ден Стрелков каза, че охраната не ги допуска и не е склонна да преговаря. За да ги превземе - нямало с кого и с какво.

Иначе там е пълно с оръжие от ВСВ.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

така, за Т-34-85 по нагоре- както споменах и преди- оръдието е изправно, липсва картечницата и спусковият механизъм (на оръдието), Преди малко моят приятел там се появи на линия, питах го за снаряди- каза че танкът е бил на въоръжение официално до 980ма, и че има снаряди по складовете. Колкото до археологичното оръжия- някак ме съмнява дупка от 3 линейка да кърви по-малко от дупка направена с АК.

Comment

Не, разбира се. Но оръжието трябва най-малкото да се почиства и смазва през няколко години, колкото и добре да е консервирано. Не е вярно, че не изисква никаква поддръжка. А резервни части? И как стои въпросът с патрони, произвеждани преди 70-100 години? Те това ми е много любопитно...
                    Не говоря за Т-34, ясно е че са останали на въоръжение и много след това.

ПП Сега чета, че се предполага в Соледар да се съхраняват от 1 до 3 млн. броя оръжия(!) (от ПСВ и ВСВ). Сигурно с някаква идея за извънреден запас в случай на изненадваща война. Но след 70 години наистина ще е интересно колко от това оръжие е годно за нещо.
                    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Dinain написа Виж мнение
                      Не, разбира се. Но оръжието трябва най-малкото да се почиства и смазва през няколко години, колкото и добре да е консервирано. Не е вярно, че не изисква никаква поддръжка. А резервни части? И как стои въпросът с патрони, произвеждани преди 70-100 години? Те това ми е много любопитно...
                      В казармата стреляхме основно с близо 40 годишни патрони, произведени началото на 60-те. С пистолет съм стрелял и с патрони произведени преди ВСВ(поне пистолета беше от ПСВ, за патроните не съм сигурен от кога бяха, може и по-нови да са били). Доколкото знам пада началната скорост на куршума. Друга разлика няма. Патроните в онези складове вероятно са произведени края на ВСВ, или малко след това. Не виждам защо 70-годишен патрон да не си работи.
                      Въобще по тази тема, Ник може да ни даде повече информация. Дано да намине от тук. Аз мисля че добре омазано с грес оръжие, държано на сухо, ще си стреля и след 200 години. Виждал съм кадри на стрелба с разни антики, стояли преди това на тавана.

Според мен украинската армия има голям късмет, че охраната на складовете си е на мястото и си върши работата. В определени ситуации, особено при отбрана, МГ-42, СВТ или ППШ могат да бъдат по-опасни от АК-74.
                      This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Dinain написа Виж мнение
                        ... Сега чета, че се предполага в Соледар да се съхраняват от 1 до 3 млн. броя оръжия(!) (от ПСВ и ВСВ). Сигурно с някаква идея за извънреден запас в случай на изненадваща война. Но след 70 години наистина ще е интересно колко от това оръжие е годно за нещо.
                        Для массового вооружения в условиях юго-востока Украины вопрос о годности оружия и патронов практически маловажен.
                        Достаточно дать каждому желающему оружие и 10-15 патронов - как ситуация станет полностью неконтролируемой.
                        Украинская армия слабо боеспособна.
                        А проверять на своей шкуре работоспособность десятков тысяч "стволов" мало кто посмеет в тех местах (кроме армии России или НАТО)

Amazon написа Виж мнение
                        ...Според мен украинската армия има голям късмет, че охраната на складовете си е на мястото и си върши работата. В определени ситуации, особено при отбрана, МГ-42, СВТ или ППШ могат да бъдат по-опасни от АК-74.
                        Возможно наиболее оптимально сейчас взорвать входы в шахты... до лучших времен.
                        http://vseknigi.3dn.ru/publ/19-1-0-186

Comment

Dinain написа Виж мнение

ПП Сега чета, че се предполага в Соледар да се съхраняват от 1 до 3 млн. броя оръжия(!) (от ПСВ и ВСВ). Сигурно с някаква идея за извънреден запас в случай на изненадваща война. Но след 70 години наистина ще е интересно колко от това оръжие е годно за нещо.

Мосинката от онова време ползва стандартните и днес 7.62*54r. Има ги както по военните складове, така и в оръжейните магазини. Една такава мосинка с малко компромиси си е почти адекватна снайперска пушка и днес. Един мой приятел изкара почти година в парашутната бригада с надеждата да стане снайперист и според разказите му дори сега (преди около 5 години) нашите кадрови войници се обучаваха именно с такива пушки. Естествено имаха и СВД, както и още един тип полуавтоматична пушка, която не успях да идентифицирам по разказите му (може би СВТ, която също датира от преди втората световна) но за обучение са ползвали добрите стари болтови пушки.

Comment

При определени ситуации и лъковете могат да бъдат по-опасни от автоматите, но това няма особено значение. Въпросът е, че със или без тези митични складове сепаратистите са въоръжени със съвременно макар и разнородно оръжие и притежават очевидно достатъчен запас от амуниции за него. Доколкото поне аз виждам това не са ловни пушки, а автоматично оръжие и базуки (с извинение за непознаването на конкретната армейска терминология). Как ви се струва примерно Шуменска област спонтанно да се въоръжи и да е готова адекватно да се отбранява срещу армейски сили? Между другото и затова толкова се подмятат казаци и чеченци - защото имат някаква първоначална родова паравоенна организация. Поправете ме ако греша, но въстаналите райони не могат да се похвалят с подобен бекграунд. Т.е. имаме някакво чудо против историческата логика - мирно население се самоорганизира и за няколко дена пораства на няколко века, като при това и се въоръжава от онлайн магазини и музеи.
                            Какво зората? Ние сме Урук-хай — не спираме да се бием ни денем, ни нощем... Какво зората?

Comment

Томек, да имат въоръжение но е в недостатъчни количества а попълнение на боеприпасите при толкова време сражение си е нужно. Именно поради това, според мен , си е днешният опит /пореден/ да превземат складове за боеприпаси в които се съхраняват оръжия и боеприпаси от времето на ВСВ.
                              Извода е и още един според мен - Путин никак не помага на въстанниците - все още!
                              За осъдените на живот и смъртта е приключение!

Comment

Томек написа Виж мнение
                                При определени ситуации и лъковете могат да бъдат по-опасни от автоматите, но това няма особено значение. Въпросът е, че със или без тези митични складове сепаратистите са въоръжени със съвременно макар и разнородно оръжие и притежават очевидно достатъчен запас от амуниции за него. Доколкото поне аз виждам това не са ловни пушки, а автоматично оръжие и базуки (с извинение за непознаването на конкретната армейска терминология). Как ви се струва примерно Шуменска област спонтанно да се въоръжи и да е готова адекватно да се отбранява срещу армейски сили? Между другото и затова толкова се подмятат казаци и чеченци - защото имат някаква първоначална родова паравоенна организация. Поправете ме ако греша, но въстаналите райони не могат да се похвалят с подобен бекграунд. Т.е. имаме някакво чудо против историческата логика - мирно население се самоорганизира и за няколко дена пораства на няколко века, като при това и се въоръжава от онлайн магазини и музеи.
                                Правилно. Освен това при тази ситуация щеше да е пълно с инциденти сред самите опълченци - докато се научат кое как гърми и че не е хубаво да се пуши докато си седнал върху сандъка със снаряди. Разбира се, сред тях има и бивши военни от украинската армия, ама едвали е толкова лесно от доброволци да направиш армия за няколко дена. А сега и чеченците - има ли сериозни данни, че наистина са отишли в Източна Украйна? Колкото до казаците, ще ме извинявате, ама предполагам, че тяхната боеспособност е приключила с разкулачването преди 80 г. и днес доколкоко все още може да се каже че има казаци, то те едвали представляват нещо повече от ансамбли за народни песни и показна джигитовка.

Comment

Working...
                                X