Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кризата в Украйна 2013-2014 г.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Dinain написа Виж мнение
    Интересно, дали замисълът на украинските ВС...
    Малко е рпесилено да се търси мисъл там, иначе очевидно се опитвта да прекъснат границат акоето обаче за сега не им се отдава, отделно южната групуировка се набутва в доста явен чувал.

Иначер интересно че Моторола ан повечето снимки е с все една и съща физиономия.В смисъл охилен накриво.

Comment

Dinain написа Виж мнение
      @Торн

Единствено мога да си обясня горната лекция с обидата ти от факта, че досега не съм знаел истинското име Стрелков. Явно това е лице с култов статус за теб (сравним със световноизвестни личности като Троцки, Ленин, Сталин, дори Бен Гурион), но не е такъв за мен. Честно казано, неуместно е да ми обясняваш кое е съществено и кое не, сякаш се опитваш да ми налагаш своите разбирания като единствено правилни, както и неуместната ти забележка "че не съм в час" (господин директоре?)...? Игор Гиркин е именно главатар, командващ 1-2000 души в локален конфликт за няколко градове и села; и не ме интересува точното му име и биография, така както не ме интересуват истинските имена и биографии на разните Багдади, Шешени, Шиштани, Сулеймани и прочие главатари на арабски въоръжени организации в Близкия Изток. По същата логика никога не ме интересувало умението да разпознавам ВСВ генерали на снимка или да знам коя академия са завършили в коя година. Ако още не е станало ясно, за мен имена, снимки и биографии на личности не са съществени и никога не са ме интересували за обяснението на конфликти. Явно не съм такъв идолопоклонник. Някои са фетешисти на оръжия, други са фенове на личности, трети се интересуват от мотивацията и политическите процеси. Предполагам няма да възразиш, че всеки е свободен да се интересува от каквото иска.

А ако съм те обидил, ето, вече съм се поправил - истинското име на Игор Стрелков е 'Игор Гиркин'. Не виждам с какво обогатява това знание, но не искам да останеш обиден.

Лицето не е с култов статус за мен. Просто е важен конкретно за тази война. Иначе естествено всеки е свободен да не се интересува от каквото си иска. Включително да не се интересува от историята на съвременните конфликти. Хубаво е, че все пак има хора, които се интересуват.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Снимки и видео от центъра на Славянск:

Truth will save the world

Comment

Thorn, Dinian, я се вземе в ръце. Модератори сте, пък се дърлите като най-обикновени потребители.

Comment

Интересно, дали замисълът на украинските ВС не е да завършат очевидното обкръжение, и като прекъснат връзката на сепаратистите с руската граница, да ги заставят да сложат оръжие?
            Предполагам, че съм един от многото хора, които се чудят защо този очевиден замисъл не беше изпълнен още преди месец-два.
            Какво зората? Ние сме Урук-хай — не спираме да се бием ни денем, ни нощем... Какво зората?

Comment

Украинците съобщават, че са превзели днес още два града - Артьомовск и Дружкивка(?). На сайта на Порошенко. В Донецк опълченците щурмували затвора в търсене на оръжия.
              "No beast so fierce but knows some touch of pity."
              "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Томек написа Виж мнение
                Предполагам, че съм един от многото хора, които се чудят защо този очевиден замисъл не беше изпълнен още преди месец-два.
                Ами те руснаците наскоро предложиха наблюдатели от ОСЕ по руско-украинската граница. Явно преди това са чакали разрешение от Русия. Сега го имат. Доброволците са обречени.
                This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Amazon написа Виж мнение
                  Доброволците са обречени.
                  Възможно е. Но да не забравяме, че мнозина тук ги отписаха още на първия ден на офанзивата (средата на Април, ако не се лъжа) а, както виждаме, след два месеца и половина, те още не са неутрализирани.
                  Аз не задължава никого със свое мнение.
                  По-добре късно, отколкото още по-късно.

Comment

http://warsonline.info/ukraine/novor...2014-goda.html - Оперативна сводка за бойните действия на 6 юли 2014 г.

Comment

На повечето кадри и снимки , от последните няколко дни укр.армия е с нова , чисто нова екипировка , прилича на пустинна , може би американска .
                      Някои да знае нещо , от къде я получават , от къде са им я да ли . Екипировка , ботуши ,, а може би и стрелково оръжие ? .

Comment

Интересен анализ на ситуацията:

Освобождение Славянска: кто выиграл и кто проиграл

Comment

Jamega написа
                          Интересен анализ на ситуацията
                          За мен лично в този анализ е интересно следното: той (1) е от позициите на едната страна в конфликта и (2) авторът му разглежда конфликта като средновековен тип сблъсък между четирима магнати (макар и не съвсем открито, защото не повърхностността има и по-модерен тип символизъм). Интересно ми е в каква степен така се възприемат нещата в самата Украйна. Не от гледна точка на пропагандата/СМИ (там нещата са ясни), а извън тях.

Амазон написа
                          Доброволците са обречени.
                          В перспектива, т.е. стратегически - да. Мисля че това е така от момента, в който стана ясно, че Путин няма намерение да ги подкрепя официално. Т.е. стратегически максимума, който е възможен е да се използва постигнатото за политически компромис, който по същество ще е връщане към статуквото от преди в някаква степен. В чисто военен план максимумът вероятно е да се поддържа региона като размирна територия след формалното приключване на "антитерористичната" операция. Разбира се, това няма как да "работи" за населението на региона, т.е. то еднозначно губи от цялата ситуация (вероятно така или иначе е в губеща позиция). Затова стратегически нещата пред сепаратистите са безнадеждни, според мен.
                          Въпросът е колко време ще могат да издържат в позицията на "официална" страна, т.е. като въоръжени сили, а не партизански/терористични. Това изцяло зависи от способността им да задържат населените места и да организират и поддържат живота в тях (що-годе нормално съществуване). При положение, че няма как да контрират артилерийското и въздушното превъзходство (което според мен е решаващ оперативен фактор - не танковете, както спомена някой) на украинските въоръжени сили, не виждам как ще са в състояние да сторят това трайно. А това ги обрича да се превърнат постепенно в терористична/партизанска сила. Въпросът е доколко този регион може да поддържа подобна, особено след като бъде повече или по-малко "контролиран" от украинската армия и (след това) от магнатите-олигарси.

Що се отнася до бройките (картата на Торн от пост #5339 и коментарите към нея): това трябва да са твърде условни числа - особено по отношение на сепаратистите. Това, което реално има военно значение е каква част от тези хора са реално организирани в тактически бойни подразделения и са във физическо и психическо състояние да водят контактен бой. Това е фактор с решаващо значение, а не общите бройки (колкото и да са приблизителни). Вторият фактор е тежкото въоръжение - особено артилерията и ракетните комплекси (ПТ/ПВО).

Comment

RAMMSTEIN написа Виж мнение
                            На повечето кадри и снимки , от последните няколко дни укр.армия е с нова , чисто нова екипировка , прилича на пустинна , може би американска .
                            Някои да знае нещо , от къде я получават , от къде са им я да ли .
                            Нищо чудно да е собствено производство, оставено на склад при завръщането на 5-та механизирана бригада от Ирак. Все пак Украйна не е Сомалия, Южен Судан или друга подобна държава, която не може да произвежда за своята армия даже униформи и автомати Калашников.
                            Truth will save the world

Comment

СУ-25 у Новоросии
                              Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Возможно скоро и подводная лодка.
                              http://vseknigi.3dn.ru/publ/19-1-0-186

Comment

В ЛНР заявили о захвате украинского Су-25

според мен са избрали най-подходящият от наличните самолети (казвам така понеже ме съмнява да е инцидент). Не е притенциозан з аписта , обслужване и гориво. И може да върши практически всичко от което имат нужда + да гони хеликопЕтери
                                Много добро приобритение.

Comment

Working...
                                X