Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Докладът „Кербала” загатва за известна полска немарливост

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Докладът „Кербала” загатва за известна полска немарливост



    Близките на загиналите военнослужещи в Кербала и обществеността като цяло имат право на достъп до истината за инцидента през декември 2003 година такава, каквато е тя в заключенията на специално назначената комисия.
    Няма да правя преоценки и не виждам никакви политически дивиденти в решението, което съм взел.

    С тези думи военният министър Ангел Найденов официално обяви на пресконференция във ведомството разсекретяването на доклада на комисията "Кербала".

    Припомняме, атаката на камион цистерна, пълен с експлозиви, срещу база „Индия" беше най-мощната до тогава на територията на Полската зона за стабилизиране на Ирак.
    При нападението сградата на българското командване беше разрушена, загинаха капитан Георги Качорин на 29 год., командир на рота; ст. лейтенант Николай Саръев, ст. сержант Иван Инджов на 36 год., ком. на отделение; мл. сержант Антон Петров на 26 год., командир на отделение; редник Свилен Киров 25 год., мерач.

    Найденов подчерта, че няма да търси истината с десетгодишната давност, а решението за отваряне на доклада е в отговор на обществения и журналистически интерес към изводите на тогавашната комисия. Достъпът до доклада от днес е по реда на Закона за достъп до обществена информация, като до този момент вече има 15 заявки за достъп до него.

    През 2003 година България не е разполагала с щатно сформирани организационни военни формирования за операции извън страната, констатира докладът.
    Не е била събрана достатъчно разузнавателна информация за терористичните групировки, като това се отнася общо за коалицията държави, а не само за българския контингент, посочи Ангел Найденов.

    Констатирани са слабости в комуникацията между нас и полския батальон, който ръководи многонационалната дивизия. Найденов обаче отказа да прави всякакви коментари по отношение вината на Полша и подчерта, че в доклада няма извод за такава.

    Има обаче извод за неизпълнение на пълния обем от всички указания за защита и за недостатъчен брой заграждения на всички подстъпи към базата и за непълноценно използване на свободната техника и личен състав.

    Не са отчетени огневите възможности на щатните оръжия и възможностите за укрепване на огневата система, посочва още докладът.

    Командирът на българския пехотен батальон е организирал изграждането на фортификационен батальон в съответствие със заповедите за действия при операции в чужбина, но поради ограничени възможности за доставка на материали са били поставени само телени заграждения и е бил устроен ров.

    "Смущаващ е фактът, че състоянието на фортификационното оборудване и загражденията е било инспектирано през ноември - буквално месец преди инцидента от комисия, ръководена от зам.-командирът на многонационалната дивизия и тази инспекция оценява сигурността на 85%, посочи Ангел Найденов. Въпреки високата оценка обаче са констатирани и пропуски, които стават основна предпоставка за последвалите печални събития.

    Според военния министър употребата на този доклад за вътрешно или външно политически цели ще бъде не особено добър знак и не е това смисълът на решението за разсекретяване. Комуникация с Полша не е търсена при вземането на това решение, тъй като става дума за доклад на изцяло българска комисия.

    Копие от доклада след края на работата на комисията през 2004 година е изпратен първо на Министерство на отбраната, президентът, председателят на Народното събрание, премиерът и Военно-окръжна прокуратура, а по-късно до началника на генералния щаб и комисията по външна политика към НС, МВР, МВнР и Софийска градска прокуратура.
    През 2004 година Съвета по отбрана прави заключение за изводите в доклада и преценява, че няма лица, от които да бъде потърсена дисциплинарна отговорност.

    Найденов даде да се разбере, че с отварянето на този доклад не цели "да даде пример" или да отправи призив към военната прокуратура за отваряне на досъдебното производство по случая, което също е прекратено на по-късен етап.

    Въпреки, че е имало някакви предупреждения още в средата на декември, или дни преди инцидента на 27 декември, те са били без конкретен противник и срокове. И в момента има военнослужещи изложени на риск, като въпреки всички мерки и опит, информация за заплахи има, както има и нападения, посочи Найденов.

    Става дума за военна обстановка и трудно предвидими действия на терористични групировки, което обаче не означава да скръстим ръце и да не правим нищо - точно обратното - необходима е бдителност, готовност и непрекъснато усъвършенстване на мерките по охрана и осигуряване на сигурността, завърши Найденов.

    sauce: http://news.ibox.bg/news/id_1718041852
    War, war never changes..

    #2
    Би било добре да се премести в нарочната тема - "Българският войник в Ирак".

    Comment

    Working...
    X