Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За ценностните нагласи на българите, днес...

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Какви са, според вас, ценностните нагласи на българите, днес? Кое е важно за нас, днес?

Евентуално, кое ще бъде валидно и "утре"?

Предложеният от мен примерен списък не претендира за изчерпателност...

Здравето
    Парите, собствеността и личното материално благополучие
    Човечността в междуличностните взаимоотношения
    Трудолюбието
    Професионализмът (Професионалните знания, умения и навици)
    Свободатана инициативата
    Личната свобода - свободата на слово и на действия
    Властта - духовна, политическа, икономическа,
    Високото ниво на образование, но заслуженото такова! (бакалавър, магистър, доктор и +) + интелектуалната собственост
    Развлеченията (вкл. и тези с "червена точка и "пиииииииииииииииииии")
    Благополучието на децата - свои и чужди
    Наличието на добри съседи и приятели
    Щастливоият семеен живот
    Моралът (не ПСЕВДОморала)
    Сигурността в утрешния ден
    Политиката
    Спасяването на природата
    Личното достойнство и себеуважението
    Вярата в Бог
    Чувството,че си оставил нещо (не)материално - след себе си
    Друго (какво друго?)
    Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

Много добър списък,но според мен имат малко по-различна подредба.
    Интересна тема и ако трябва да ги подредя както аз мисля ще бъдат:
    Това което е важно за повечето българи:
    Здраве
    Щастие(най-общо казано)
    Пари(благополучие т.н.)
    Удоволетворение от работата и уважение от колегите
    Съществуването на добри приятели
    Семейно щастие и добър живот за децата
    Свобода(всякаква)
    Намеса в политиката
    Успех на българския футбол
    Възможно е да съм пропуснала нещо,но в общи линии мисля,че
    останалото въпрос на лична нагласа и мнението на индивида , а не
    въпрос на български манталитет.
    Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш...

Comment

Добре, но пропускате нещо много важно, поне за мен. Веднага след здравето са приятелите. Човек няма ли приятели - загубен е.
      scharfschutze ®

Comment

Може би си прав,но ако за мен и за теб приятелите са на първо,второ или трето място,то за много хора те стоят след парите и работата.

Comment

Originally posted by "d`za"

Може би си прав,но ако за мен и за теб приятелите са на първо,второ или трето място,то за много хора те стоят след парите и работата.
          Всичко зависи от ценностната система на човека. За едни са парите, имането изобщо. Е, имат всичко материално, но са заобиколени само от пиявици, които стоят до тях само заради това, че може да падне нещо от масата на богатия.
          Едни от най-добрите приятелства се създават в казармата. За тези, които не са ходили там, може да им прозвучи шантаво и налудничаво, но е така. Не тъвърдя, че извън нея не стават.
          Човек има максимум 3-4 истински приятели, които са готови да направят всичко за него, по всяко време. Много е важно усещането, когато даваш "гръб" на някой, а също и обратното, когато някой ти помага безкористно.
          scharfschutze ®

Comment

поставянето на щастието в този списък е неуместно - всеки човек се стреми само и единствено към лично щастие, както той го разбира, а всички неща, изброени по-горе са само начини за постигането му.

а това за казармата и истинските приятели си е чисто преувеличение, според мен.

Comment

не ги ли рисувате доста розовко ценностните нагласи? все пак ценностите имат и негативна страна...като например постоянното желание да се мине по най-тънкия възможен начин във всякакво начинание. винаги съм казвал, че мразя да обобщавам, но ми се струва, че това е една от "пътеводните светлини" за много хора в България. също така неуважението към всякакви авторитети, недостатъчното зачитане свободата на другия, на отговорността, която представлява свободата...има и доста други неща, просто в момента затова се сещам. (посочвам само негативни черти, просто защото вие основните положителни сте ги изброили :tup: )
              Ти си това,което е твоето най-голямо желание,
              каквото е желанието ти,такива са и мислите ти,
              каквито са мислите ти,такива са делата ти,
              каквито са делата ти, такава е и съдбата ти.

Comment

Вярно!Аз като почнах с положителните и направо забравих ,че имало и
                отрицателни,а те не са никак малко. :cry:
                Непростима грешка от моя страна.Сега не смятам да я поправям,
                но има една книжка, която ги описва много добре.
                Озалагам се, че всички сте я чели .Казва се Бай Ганьо и въпреки че много хора я намират за забавна,според мен е по-скоро трагична,
                защото има много истина в поведението на българина,описано от
                А.Константинов.
                Най-вероятно че кажете, че това не е тема за книги,но обсъжданите
                от нас отрицателни ценности на българина не могат да се опишат
                по-изчерпателно отколкото писателят го е направил

Comment

Не мога да схвана точния смисъл на темата.. хората са горе долу еднакви по целия свят - има и такива и такива. Всичко зависи от характера и нагласата на отделния човек било то Българин, Сърбин.. Германец. И за казармата и навсякъде е същия принцип - ако си "печен" :lol: има приятели, ако си дръпнат и се правиш на много умен и оригинален - има *** :tup:

P.S. да не помислите, че пак съм се изпуснал и шефчетата са ме цензурирали. Аз вече сам се цензурирам :tup: демек работя над себе си
                  Ruhm und Ehre der Waffen SS

Comment

Разбира се, Michael Wittmann, до голяма степен си прав, на хората нищо човешко не им е чуждо, но ще ти дам един пример...когато съм говорел с американци (не са били много наистина) ми направи впечатление техния професионализъм, те живеят с работата си и се стараят да дадат всичко от себе си (макар че това донякъде им стеснява хоризонта), а за съжаление в България, дори да почнеш много ентусиазирано една работа, в даден момент като усетиш, че можеш да не я вършиш като полагаш максимални усилия и въпреки това например да получаваш същите пари, отговорности или да речем дори похвали, спираш да я вършиш...общо взето всички се заразяват от мързел :roll: . аз също, не си мислете че се изключвам от групата на мързелите... :twisted:
                    Ти си това,което е твоето най-голямо желание,
                    каквото е желанието ти,такива са и мислите ти,
                    каквито са мислите ти,такива са делата ти,
                    каквито са делата ти, такава е и съдбата ти.

Comment

Може да сме безделници, но не сме без празници.
                      Кучето скача според тоягата. Това е.
                      scharfschutze ®

Comment

Ех този scharfschutze винаги отговаря вместо мен....... scharfschutze marry me? :lol: :tup:
                        Аз също съм жив пример - във всички работи които съм вършил отначалото винаги проявявам огромен ентусиазъм но като не ми се плаща адекватно (буквално и без пари съм работил) какво да направя? Още повече като видя, че колегата ми "Вуте" се скатава и бездейства докато аз се трепя? Аз ли да съм балъка аз ли? :o

Същата работа е мързеливци и безделници има навсякъде. Но когато работиш за жълти стотинки какъв ентусиазъм ще имаш ? Все пак наистина имаме подобна черта наследена от близкото минало когато всичко беше държавно и на всички се плащаше еднакво независимо от свършената работа и качеството и. Ами да такива сме си колкото и да сме бедни пак ще даваме и последната стотинка да си правим кефа. За това са честите оплаквания на нашенците в чужбина, които казват ,че тамошните са "дървеняци" и не умеят да си правят купона. 8) Това би трябвало да са типичните Българи. Които му е добре в чужбина значи не е от "наще" Нещо такова се получава горе долу пак според характера на отделния човек. Но съществото "Българин с Германска душа" примерно е твърде стереотипно.

Comment

Хе, ако си женичка - става :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: , ама не си, така, че гориш.

Трябва да задръжиш ентусиазма, трупаш опит и ако шефът ти е печен, израстваш в йерархията, със заплатата се случва същото. Не трябва да падаш духом!
                          "Шило в торба не стои."
                          scharfschutze ®

Comment

В идеалния случай да.. но за съжаление обикновенно става точно обратното. Натегачите винаги са напред.... това си е закон. Забелязвате ли обаче, че навсякъде по темата има по едно голямо "ако", ако ако... е мръсна думичка :lol:

Comment

Прав си, натегачите и подмазвачите са доста, но малко са тези, които вършат работа...
                              "Ако" - вярно, доста го използваме. Ще трябва да използваме синоним. хехехехе

Нещата не са чак толкова черни.
                              Всичко е относително и опира до конкретния човек, място и време.
                              scharfschutze ®

Comment

Working...
                              X