знаете ли нещо повече за този прочут средиземноморски кораб? Мисля че е бил арабски или турски но и другите флотилии са го използвали :sm199:
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Кораб тип "шебека"
Collapse
X
-
Ксебек (или чебек) е малък остропостроен тримачтов кораб с криъгълни платна произхождащ от забадното Средеземноморие през 17-ти век. Те са използвани за крайбрежни плавания в Средиземноморието и по океанските брегове на Испания и Португалия, и са били често въоръжавани и използвани за рейдове срещу търговски кораби. За разлика от фелуца ксебек има и квадратни и триъгълни платна (???), докато фелуца само триъгълни. Най често ксебек е бил използван от алфирските пирати.
аде една картинка от менДемокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
[qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
きさまはしんでくださいませんか
[kisamawa shinde kudasaimasenka]
-
аиде и от мен нещо вероятно саита ще ти е интересен виж и препратките.
Last edited by tonev; 09-04-2007, 23:36.Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.
Comment
-
Корабът на български се нарича "шебека" (на руски-също, впрочем). Води началото си от бързоходните римски либурни. В началото е използвано за дозор и пренасяне на съобщения между ескадрите. В последстие си го харесват пиратите от Варвария поради неговата бързина, маневреност и способността му да плава под много остри курсови ъгли спрямо вятъра. По тази причина няма как да има шебека с прави ветрила (Княже, "квадратни ветрила" няма. Общо взето ветрилата са прави и коси. Правите имат геометрична форма на правоъгълник или трапец. Оставям на страна лиселите (допълнителни платна издигани, за да увеличат площта на основните ветрила) и стакселите - платната между бушприта и фок-мачтата. Шебеката има т. нар. "латински ветрила". Те са характерни за средиземноморието и се прославят именно с възможността която дават на корабите да плават срещу вятъра. В последствие се пренесени на корабите дау.
В последствие шебеки строят испанския и френски флотове, но основно за борба с пиратите. По-късните френски шебеки загубват елегантния "галерен" форщевен и получават традиционен галюн с бушприт.Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
-
ами аз незнам какво е корабно ветрило - в английския текст от който превеждах дословно беше посочено "квадратни" и "триъгълни" платна.Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
[qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
きさまはしんでくださいませんか
[kisamawa shinde kudasaimasenka]
Comment
-
Значи съм бил прав за произношението като "шебека", а ми изтриха мнението :vb_sad:
М/у другото някой знае ли какво точно означава "шебек"? Винаги съм си го представял като нещо лукаво, закръглено и хлъзгавоA strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Днес случайно попаднах на едно обсъждане на корабен модел (галера) и се оказа, че на някои шебеки, строени 17-18 век са поставяни прави ветрила на грот-мачтата (или ако перефразирам вица за коловозите и релсите - средния кол). Така ветрилното стъкмяване с придобивало формулата - латински ветрила на фок- и бизан мачтата и прави ветрила на грота. Това, обаче вероятно не е било разпространена практика, защото подобни чертежи (реконструкции) или картини на такива шебеки не съм срещал. Арабите с 99% сигурност не са слагали, за испанците нищо не мога да кажа. Подобно ветрилно стъкмяване са имали френски шебеки.Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
-
Е, може би вече сте намерили инфо за шебека Ето малко и от мен:
http://www.geocities.com/xebecinc/info.html
И малко за произхода на думата:
Main Entry: xe·bec
Pronunciation: 'zE-"bek, zi-'
Function: noun
Etymology: modification of French chebec, from Arabic shabbAk
: a usually 3-masted Mediterranean sailing ship with long overhanging bow and stern
Comment
-
корабът се появява горе-долу през 1650 и се използва още 2 века. Дължината му варира от 25-35 метра, малкия Ксебек е въоръжен с 16, а големия с 24 оръдия.
Алжирски пирати стигат до Англия с такива кораби и осъществяват набези там.
Само че техните кораби имат и гребла.
Интересува ме дали Ксебекът е бил използван в Турската флота по онова време и какви други кораби са имали Отоманците
Comment
Comment