Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Има ли днес нещо останало от Никомидия и от Никея?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Има ли днес нещо останало от Никомидия и от Никея?

Това ми е първата тема, така че ако нещо съм сбъркал раздела, моля модератора да я премести.

Тази "Нова година" мисля да прекарам в Истанбул със собствена кола и ми се натрапва идеята да направя едно кръгче до Измит - Никомедия, Изник - Никея и после през Ялова с ферибота се връщам. Търсих много в нета и в Google Earth. За Никея намерих в руската Уикипедия снимки на части от крепостните стени от византийстко време. Поне е ясно, че нещо е останало. За Никомидия - нищо, ама съвсем нищо. Същия въпрос е и за Халкедон - има ли нещо запазено до днешни дни? Прочетох че Халкедон е бил около мястото на днешната гара на азиатския бряг. Естествено става въпрос за останки от късната империя и от византийско време.

Никея

Никомидия

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Никея е запазена в сравнително добър вид (съвременния град все още в рамките на византийския). В Изник се са запазили прилично голямо количество от ранно и късно средновековни сгради, като "Св.София"(тя беше музей дълги години, а уредника е впечатляващ , но в момента отново е джамия, поради новите съвременни политики), "Св.Теодора", акведукт, античен римски театър, византийска крайпътна колона, крепостните стени (са в отлично състояние) а за съхранените чудеса в музея, няма думи - уникален е ! Имах удоволствието да посещавам града често .... (ще издам и една малко тайна там за първи път видях една монетка, която породи и съответния интерес, излязоха интересни неща, но стига съм досаждала)

п.п ако вие е интересно мога да кача снимки ...
      Last edited by Арслан; 23-09-2012, 20:41.

Comment

Е, каква пък ще е тази монета /ако правилно разчитам/,но като се е отворила приказка, карай до края.....,
        "Какво ли толкова се е зачела тази свиня? - зачуди се докторът - Кое ли тъй яростно подчертава с молива?"

Comment

Има много сериозна кюфтеджийница в Изник, само това да беше пак си струва ходенето, а за гледане има много

Comment

Working...
          X