Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Тракологията (критика на траколозите в България)

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Здравей, Гладиатор.
    Георги Михайлов е голям учен. Фол можеше само да му краде интелектуалната собственост, сиреч да плагиатства.
    Между другото именно Михайлов е ученът, който разби на пух и прах, теорията за мнимото елинизиране и романизиране на балканските "келтоскити". Умишлено не употребявам "траки", защото този термин, така и не е достигнал етнонимен характер, поради факта, че никога и никъде не е имало "Тракийска" държава. Разните хронисти наричат племената "траки", но както никакви мизи не са съществували в провинция Мизия, така и траки не са съществували на север от Балкана. Но да се върнем на Михайлов, който пише следното -
    " какво показва това ? Че едната част от траките се е гърцизирала, а другата романизирала? Съвсем не.Такова заключение би било не само повърхностно, но и напълно погрешно. "
    Поздрави.

Comment

RIZAR написа Виж мнение
      Но да се върнем на Михайлов, който пише следното -
      " какво показва това ? Че едната част от траките се е гърцизирала, а другата романизирала? Съвсем не.Такова заключение би било не само повърхностно, но и напълно погрешно. "
      Поздрави.

А какъв е цялостният контекст на цитата? В смисъл, кое е това "това", което Г. Михайлов оборва като аргумент за романизацията/елинизацията?

Comment

Никаква милост, да доизбием траките и да гаврим Рицаря, нищо че е симпатяга

(Фашист прелетя.)
        Луд на шарено се радва - цивилен блог

Comment

Stan написа Виж мнение
          А какъв е цялостният контекст на цитата? В смисъл, кое е това "това", което Г. Михайлов оборва като аргумент за романизацията/елинизацията?
          Комеди траксез (жалко, че няма ударения ).
          A strong toun Rodez hit is,
          The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

gregorianus написа Виж мнение
            Никаква милост, да доизбием траките и да гаврим Рицаря, нищо че е симпатяга

(Фашист прелетя.)
            Той е "Ризар", а не "Рицар"
            A strong toun Rodez hit is,
            The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Както казваше един изключително уважаван от мен преподавател: "Колеги, хайде моля ви се, каква е тази наука - десет героя на кръст..."

Comment

Повече са - само Севтовците са 4. Специално герои при траките има известни много, обаче другите данни са прекалено малко. Много вожд, малко индианец. А

Comment

Здравейте,
                  започнах да чета темата, прегледах първите постове, но не продължих докрая и затова ако повторя някого, моля извинете. Първо за Фол- не ме е срам да си призная, че малко съм чел от него и почти нищо не съм разбрал- не ми харесва стила му и мисля, че имам право. Защото, ако тракологията се води за наука, то не би трябвало да има нейно "Свето писание". Като цяло смятам, че образът на траките е доста изкривен в днешно време, но не до степен необратимо. И има хора, които работят в правилната посока. Основната причина за това (за изкривения образ), разбира се, са липсата на писмени свидетелства и многобройните излишни интерпретации, основно върху религиозните вярвания на траките. Богини майки, пещери и символики, орфици и орфически таблички и откъслечни сведения за орфическата литература...това ли е най-голямото очарование на тракийския свят? Аз съм влюбен в митологията и в приказките, но ние не сме Египет...Очарованието на траките по-скоро е подобно (говоря най-общо, разбира се) на това на галите, германските племена и викингите- срещата с "диваци" (през погледа на съвременника от развитите цивилизации), храбри воини, плетеница от племена, мимолетни царства и династии и царе, гробници и съкровища. Защо трябва траките да са построили пирамидите или да са предали религията си на гърците, щом просто нямат този потенциал? За да се правят от тракологията хубави репортажи по телевизията и хората да се радват колко сме били велики.
                  Last edited by Themightyone; 06-02-2013, 11:44.

Comment

Много добре казано. Само едно уточнение - не "колко сме били велики", а "колко са били велики"

Comment

Една от удивителните черти на мнозина от нас е социалния мазохизъм да се радваме на репортажи по телевизията "колко сме били нещастни" или "колко са били нещастни". Друга е да отричаме всичко постигнато преди нас и да си мислим, че знанинето на нещата започва от нас. В написаното от Themightyone, същественото за мен е това, че и той е съгласен, че траките трябва да се изследват. Само когато това се случва грешките на тези, които са ги изучавали преди могат да бъдат поправени на чисто научна основа. Дали това изследване ще се нарече наука "тракология" или ще си е просто част от някакъв друг раздел на историята ми е абсолютно безразлично.
                      Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

Гюстав Льо Бон

Comment

Аз мисля, че тук няма човек, който да твърди, че траките не трябва да бъдат изследвани. И няма никакъв социален мазохизъм в това да се търси истинският им образ и място в историята, а не само лъскавата фасада със съкровищата, гробниците и Орфей.

Comment

Аз не съм обвинявал никого, така, че не е нужно да се обяснявате. Търсете си истината, но не като тъпчете по труповете на умрели хора, които не могат да се защитят и които, може би, имат принос за това, че светът е разбрал въобще за траките и за нуждата те да се изучават. В противен случай наблюдението за социалния мазохизъм си остава в сила, а към него се добавя и провинциален /в световен научен мащаб, разбира се/ комплекс за малоценност.

Защото "лъскавата фасада със съкровищата, гробниците на Орфей" за траките са това, което за съвременника е "атинската демокрация" или "величието на Рим", които са стимулът накарал редица учени да се занимаван с изучаването на историята на тези култури, а до колко "демокрацията" в Атина е била всъщност демократична, и на какво се е базирало "величието" на Рим са въпроси, които са оставени на следващите поколения учени.

В този смисъл да се отхвърлят лъскавата фасада и гробниците е доста безпредметно, но да се спори къде свършват те и къде започва следващото поколение научни изследвания е далеч по-смислено. Така както няма да намерите инженер, който днес да се присмива на Джеймс Уат, че парният му двигател е примитивен или на братя Монголфие, че летатлните им апарати са абсурдни с наивността си, така не би трябвало и учените историци да се отнасят към работата на тези преди тях, особено ако те са допринесли за развитието на определен клон от науката до толкова, че днес има хора, които продължават да го изучават.

Моето мнение не се променило и то е, че трябва да се прави история, а не да се критикува вече направената от други. Така че Стан, за Бога, правете наука и Вие, и се надявайте, един ден някой да критикува Вас за Вашите фасади и гробници! Това ще значи, че сте оставили нещо след себе си.
                          Last edited by Sula; 10-02-2013, 11:26.
                          Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

Гюстав Льо Бон

Comment

Sula написа Виж мнение
                            Аз не съм обвинявал никого, така, че не е нужно да се обяснявате. Търсете си истината, но не като тъпчете по труповете на умрели хора, които не могат да се защитят и които, може би, имат принос за това, че светът е разбрал въобще за траките и за нуждата те да се изучават. В противен случай наблюдението за социалния мазохизъм си остава в сила, а към него се добавя и провинциален /в световен научен мащаб, разбира се/ комплекс за малоценност.
                            За теб явно тракология започва и свършва с Ал. Фол. Предполагам, че него визираш. Щото умрели български траколози, като М. Тачева, М. Домарадски и Хр. Данов, има много и на тях Фол неможе да им стъпи и на малкото пръстче. Така че не слагай всички в кюпа.

Колкото за провинциалният комплекс за малоценност. Ами какво друго е възвеличаването на траките, като едвали не един от столжерите на световната цивилизация?

Comment

Абу Джал видял Мохамед и казал: „Какъв грозен кучи син!”
                              Мохамед отвърнал: „Ти си груб и невъзпитан, но си прав.”
                              Абу Бакр видял Мохамед и казал: „Ти си красиво и сияйно слънце!”
                              „Ти си прав, мой приятелю. Ти виждаш същността на нещата” – бил отговорът.
                              Един човек чул всичко това и попитал: „Как е възможно и двамата да са прави, след като те изразяват противоположни мнения?”
                              Мохамед казал: „Аз съм огледало, полирано от Бог. В мен всеки вижда самия себе си.”

Това е моят отговор, скъпи Стан, защото за мен е твърде явно, че тракологията няма как да започне и да свърши с теб. Та не си давай много зор да решаваш кой на кого докъде е, преди сам да си направил нещо, за да си донякъде.
                              Last edited by Sula; 10-02-2013, 23:33.

Гюстав Льо Бон

Comment

Sula написа Виж мнение
                                Това е моят отговор, скъпи Стан, защото за мен е твърде явно, че тракологията няма как да започне и да свърши с теб. Та не си давай много зор да решаваш кой на кого докъде е, преди сам да си направил нещо, за да си донякъде.
                                Че аз никога не съм имал и най-малък афинитет към тракологията. Само не ми стана ясно, защо за теб тракологията се изчерпва с Ал. Фол?

Comment

Working...
                                X