Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пелопонеските войни

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

спартанците добре си живеят със аркадците
    Кога това? По времето на безкрайните им войни с тегейците или по времето, когато цяла Аркадия се бие на страната на Епаминонд.

За мен да се харесва Спарта си е жива перверзия. Дивашка милитаристична антиутопия.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

ами ако искате да започнем с обсъждане на въоръжението на воюващите.
      -носили се все още броня
      -пелтасти
      -Ификратовият пехотинец
      -фалангата

Comment

Гладиатор веднага пренесе дискусията от политическите висини и идеологически витиеватости към пръстта, потта, хладната стомана (май ще е само преносно, но такава си е фигурата) и, разбира се, кръвта. Ама този уклон си е подходящ за форума, аз лично с интерес бих го проследил (ама само ще чета - няма какво да напиша).

ПП Вчера си взех една книжка с политически есета на Еко и в едно от тях той засягаше случая с Мелос в рамките на вариациите на аргументацията на вълка към агнето (защо ще го яде, а то трябва да се чувства виновно, че не е съгласно).

Comment

Е, за военната доблест и здравия милитаризъм нищо не казвам. Но спартанците имат страхотна армия, а хем сами я съсипват, хем не знаят за какво да ползват победата си. Хубаво, печелят войната, както си му е редът. А мирът? Него го губят.

Хубаво е, че са дисциплинирани и физически подготвени, но всъщност истинската употреба на фалангата и на пелтастите около нея започва чак след края на Пелопонеската война.

В тая връзка единственият симпатичен спартофил е Ксенофонт. И той атинянин

Комита, да не ме прехвалиш
          Луд на шарено се радва - цивилен блог

Comment

Силната им армия не печели войната. Печели я създаденият от нулата с персийски пари флот, който явно е наемнически.
            Last edited by Thorn; 30-03-2011, 09:23.

thorn

Comment

Още по-добре. Инак от историята знаем, че обикновено морската сила натупва сухоземната.

Comment

gregorianis ще ме прощтаваш, но точно тогава изгряват пелтастите, независимо дали носят щит с луновидна или -не такава форма. Дори Клеомен, е убит от пелтаст. А и определено фалангата от края на V в. пр. Хр., е доста ризлична от тази при Маратон.

Comment

Уви, от пелтасти и определенията за тях ми е втръснало, така че, извинете ме, но ще пропусна. Лека пехота много у нас. И пак извинете, но темата загуби интерес за мен. Само за протокола, Тегеа в периода е почетен съюзник на Спарта. Бунтувала се е преди и след, но не и по време.

Спартанците са варвари и дивашки милитаристични антиутописти, до степен царят им Архидам да каже:

"Никой не трябва да смята, че ако много държави не нападнат бързо една, това означава страхливост. Защото и атиняните имат немалко съюзници, които да плащат данък, а войната се води не толкова с оръжие, колкото с пари, чрез които оръжието става и по-ефикасно, особено когато става дума за война на континентална държава срещу морска. Ето защо ние трябва най-напред да си набавим средства, преди да се увлечем от думите на съюзниците си, и ние, които ще понесем най-голямата отговорност за последствията от войната при един или друг изход от нея, ще трябва спокойно да обмислим всичко."

Приятно доразвиване на темата!

Comment

Тая неохота да се помогне на съюзници е наистина типична за Спарта.

Comment

von Danitz написа Виж мнение
                      Уви, от пелтасти и определенията за тях ми е втръснало, така че, извинете ме, но ще пропусна. Лека пехота много у нас. И пак извинете, но темата загуби интерес за мен. Само за протокола, Тегеа в периода е почетен съюзник на Спарта. Бунтувала се е преди и след, но не и по време.

Спартанците са варвари и дивашки милитаристични антиутописти, до степен царят им Архидам да каже:

"Никой не трябва да смята, че ако много държави не нападнат бързо една, това означава страхливост. Защото и атиняните имат немалко съюзници, които да плащат данък, а войната се води не толкова с оръжие, колкото с пари, чрез които оръжието става и по-ефикасно, особено когато става дума за война на континентална държава срещу морска. Ето защо ние трябва най-напред да си набавим средства, преди да се увлечем от думите на съюзниците си, и ние, които ще понесем най-голямата отговорност за последствията от войната при един или друг изход от нея, ще трябва спокойно да обмислим всичко."

Приятно доразвиване на темата!
                      Анджък де. Храбрите спартански хоплити с величествената си доблест влезли в Атика и установили, че освен за сражение по почти турнирни правила, за нищо друго не стават. Дори не опитали да щурмуват достатъчно примитивните атински укрепления. А за истинска война трябват наемници и флот. За които трябват пари, както казва и Архидам.

Което абсолютно не отменя думите ми за Спарта като варварска милитаристична антиутопия.

thorn

Comment

Ааааа, вижте какво изрових оттук: bg-history.info/3248/ah-tezi-ludi-ludi-voini%21html

2398 години без мирен договор.

"По време на Пелопонеската война Атина и Спарта са от "двете страни на барикадата". Де факто войната между тях приключва през 404 година пр.Н.е., като след това двата полиса дори са съюзници по време на други конфликти. Въпреки това, никога не е открит или не е споменаван документ за подписан мирен договор. Договорът е подписан през... 1994 година от Н.е., 2398 години след края на войната между двата полиса."
                        Прави нещо, докато мислиш какво да правиш!

Comment

Аха, едно от тия куриозчета. Мисля, че и мирният договор между Картаген и Рим за края на Третата пуническа е сключен чак в ХХ в. - между общините на Рим и Тунис.

Comment

А бе хора, какво ви става? Понякога имам чувството че съм в детската градина, само дето децата са доста по искрени и ясни! "Спарта са диваци и варвари, не са ми интересни! Атина са лъжедемократи и касапи, и те не са ми интересни! Няма пък да пиша!" Ми...убу.
                            Ако искате, да си направим списък с възпитани, културни войнички и да пишем само за тях: Колониалните войни, Конкистата, изключително приятните и СПРАВЕДЛИВИ опиумни войни на славната Британска Империя ...? М?
                            gladiator написа Виж мнение
                            ами ако искате да започнем с обсъждане на въоръжението на воюващите.
                            -носили се все още броня
                            -пелтасти
                            -Ификратовият пехотинец
                            -фалангата
                            Гладиатор, аз самия не смеех да започна с това! Нямам знанията! Ще съм ти изключително благодарен ако отделиш време и нахвърляш нещо. Също така ми е изключително любопитно дали спартанците са използвали лък (все пак) Примерно обучени специално за целта илоти, Макар че...в даден момент да оставиш зад гърба си 500(примерно) съмнителни пролетарии, с презряното оръжие в ръце...Хммм?!!?
                            И най дългия път има своята първа стъпка...

Comment

Другаде веднъж прочетох, че демокрацията не можела да се налага с тупаници. Атиняните са доказали, че може Е, загубили са, но така е то - изгори, за да светиш. Дали са добър пример. Разбира се, тук се кодошим с тия неща, но и от мен друго не може да се очаква. Аз съм най-цивилният потребител на военноисторическия форум.

Comment

gregorianus написа Виж мнение
                                ...но и от мен друго не може да се очаква. Аз съм най-цивилният потребител на военноисторическия форум.
                                Я не се надувай! Май е време за един раздел тук, във форума само за цивилни! Нещо като: "Забранено за Военни" или "С патлаците - ДОТУК"
                                И най дългия път има своята първа стъпка...

Comment

Working...
                                X