Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Месемврия не е на Черно море?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Месемврия не е на Черно море?

thorn

Средновековните църкви в България

Thorn, какво заглавие си сложил само помислих, че е някаква статия в "автохонен" дух
    Няма място за притеснение, Месамбрия все още си е на Черно море. Работата е там, че имало и други месамбрии (за което не знаех )
    Относно въпросната Messemvria-Zone.
    Зоне (Ζώνη) се споменава от Херодот като полис, а от Псевдо-Скилакс като емпорион. Намира се на егейския бряг, срещу о.Самотраки. Основан е към VIIв. пр. Хр. от преселници от острова. По-късно взима участие в Делоския съюз.
    През 1989г. започват разкопки на антично селище, разположено край устието на р. "Shabla Dere", за което се е предполагало, че е Messemvria. В последствие го идентифицират със Зоне. Някои предполагат, че Messemvria е старото име на града.
    Няколко момента не са ми ясни:
    -откъде черпят информация за съществуването на Messemvria в този район
    -какво ги е карало да мислят, че селището е тази Messemvria
    -доколкото разбрах, селището е идентифицирано със Зоне само по монетния материал. Потърсих и изображения на монетите. Намерих това http://hellas.teipir.gr/thesis/pol_t.../mesembria.htm По-надоло пише, че в храма на Деметра са намерени различни вотивни дарове и монети. Като цъкнеш на coins се отваря нов прозорец със заглавие Ancient coins of Mesembria-Zone и снимки на монети. Обаче на пръв поглед монетите (особено тези с коринтския шлем на аверса) адски ми приличат на тези от нашата Месембрия- Понтийската. Струва ми се, че създателят на сайта, търсейки изображения на монети от Месамбрия, е попаднал на наши от Понта и ги е сложил без да е наясно
    Намеря ли свободно време, ще се заинтересувам повече.

Comment

На мен също ми беше интересно точно това, че има и друга месамбрия. Нали уж името на нашата беше специфично - личното Меса плюс брия, а се оказа разпространен модел.

thorn

Comment

[QUOTE=ΑΛΚΙ;272972]Thorn, какво заглавие си сложил само помислих, че е някаква статия в "автохтонен" дух

Здравейте,
        Рядко влизам във форум "Бойна слава" и може би не съм в крак с темите и духа на форума. Съвсем случайно кликнах на тая тема, видях че е нова и има само един отговор и именно той ме заинтересува с тоя специфичен израз "...някаква статия в автохтонен дух...". Молбата ми е да се изясни авторът - "автохтонен" нещо срамно ли е според него, нещо сбъркано или какво? Би ли посочил той самият коя теория за произхода на българите изповядва или коя е доминиращата теория в тоя форум?
        Благодаря предварително!
        ВладПомак
        Last edited by Thorn; 30-12-2010, 01:10.

Comment

Herodotus, Histories VII.108
          Xerxes from Doriscos was proceeding onwards to invade Hellas; and as he went he compelled those who successively came in his way, to join his march: for the whole country as far as Thessaly had been reduced to subjection, as has been set forth by me before, and was tributary under the king, having been subdued by Megabazos and afterwards by Mardonios. And he passed in his march from Doriscos first by the Samothrakian strongholds, of which that which is situated furthest towards the West is a city called Mesambria. Next to this follows Stryme, a city of the Thasians, and midway between them flows the river Lisos, which at this time did not suffice when supplying its water to the army of Xerxes, but the stream failed. This country was in old time called Gallake, but now Briantike; however by strict justice this also belongs to the Kikonians.
          Явно това отговаря на първия ми въпрос.
          Ще си позволя да кача една карта, мисля че няма да навреди

Ето и нещо интересно на което случайно попаднах http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%...B5%D0%B2%D0%BE
          Здравейте, VladPomak. Сам се досещате за отговора на въпросите Ви. Ако мислите, че съм казал нещо непристойно и обидно, моля обърнете се към форумната управа. Следващият път, когато имате да ми кажете нещо не по темата- нека бъде чрез лично съобщение.
          P.S. Съжелявам, че цитатът от Херодот е на английски. Ако трябва ще го преведа.
          Attached Files
          Last edited by ΑΛΚΙ; 30-12-2010, 01:15.

Comment

Обсъждането на произхода на българите на този форум е забранено. Отделно от това, практически всички, които са демонстрирали автохтонната теория на този форум или не са отговаряли на минималните стандарти за академична дискусия или са били националисти, а в огромния процент случай - и двете. Сътветно доста бързо успяваха да си заработят бан.

Опраделено автохтонната теория не е уважавана на този форум и да, би могло да се каже, че се счита за "нещо срамно" или по-точно за подразделение на фолк-хистъри. На едно ниво с теориите на Фоменко, фон Деникен, Мулдашев и т.н.

Ако са необходими допълнителни разяснения - на лични.

thorn

Comment

И от мен един кроп от Сустал, дава съвсем ясно локацията.
              Attached Files

Comment

Thorn каза
                На мен също ми беше интересно точно това, че има и друга месамбрия. Нали уж името на нашата беше специфично - личното Меса плюс брия, а се оказа разпространен модел.
                Поне така знаем от Страбон и от един надгробен релеф от Ахелой. Мелсас е епонимът на Месамбрия, Полтис на Полтимбрия и т.н.
                Може да има някаква връзка между двете Месамбрии по тракийска линия. Самотраки и неговата переа са населявани от трак. племена (саите ако не бъркам) преди колонизацията. В Месамбрия Понтика има археологически материали от ранножелязната епоха.
                Гръцка дума μεσημβρία със значение обед, пладне, се среща в Новия завет, но дали съществъва по времето на Херодот не знам.
                Last edited by ΑΛΚΙ; 30-12-2010, 17:14.

Comment

Working...
                X