Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Полинезийски пътешествия източно от Рапа Нуи

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Ханибал може би си прав, но някъде бях срещал данни че заселването / разселването на полинезийците е станало в края на античността и ранното средновековие, а не преди това.
    Ако предположим че действително полинезийци са стигали до Южна Америка, то къде са легендите на местните (там се говори за виракоча и т.н. които е бял), а полинезийците определено са доста по-тъмни от местните. Иначе за находките мисля че бяха открили и керамика съвпадаща с тази на предимперска Япония (племена сходни с айну?) на брега на Чили.
    Все пак си мисля че би трябвало да има и съответни находки по-тихоокеанските острови (освен картофите, което е изключително силен аргумент).
    ОСвен това си мислех че темата е не за спорадични контакти (дори да кажем веднъж на поколение), а за теория за заселване?!
    Остава и отворен въпросът как са навигирали до Южна Америка само по звездите и са се връщали все пак шанса да си изпуснеш острова в Тихия океан е доста голям.
    Колкото до дългите пътувания да те са факт но имаш и "бази за презареждане на горивото"

Comment

Guy de Mont Ferrand написа Виж мнение
      Тоя последния пост съм го чел и някъде преди това
      Ще ти отговоря така:Всичко написано от мен в предишни коментари по темата си го пише в съответната литература.Който се интересува нека провери.Така,че сигурно не откривам топлата вода,а и въобще не са минавали подобни мисли през главата ми.Затова съм цитирал и литературата,от къдетото може да бъде проверено кое как е,или дали наистина е така.Искаше ми се да спомена поне още 5-6 книги и статии /например на руския учен и пътешественик Сергей Владимирович Обручев (1891-1965)/ в които има други интересни гледни точки и мнения по темата,но след подобни коментари това изглежда абсолютно безмислено.....

Comment

han asd написа Виж мнение
        Остава и отворен въпросът как са навигирали до Южна Америка само по звездите и са се връщали все пак шанса да си изпуснеш острова в Тихия океан е доста голям.
        Предполага се, че за нацелване на различните острови са използвали полета на птиците.

Comment

hanibal написа Виж мнение
          Ще ти отговоря така:Всичко написано от мен в предишни коментари по темата си го пише в съответната литература.Който се интересува нека провери.Така,че сигурно не откривам топлата вода,а и въобще не са минавали подобни мисли през главата ми.Затова съм цитирал и литературата,от къдетото може да бъде проверено кое как е,или дали наистина е така.Искаше ми се да спомена поне още 5-6 книги и статии /например на руския учен и пътешественик Сергей Владимирович Обручев (1891-1965)/ в които има други интересни гледни точки и мнения по темата,но след подобни коментари това изглежда абсолютно безмислено.....
          Не бе, споко, просто ми се стори ужасно познато, чели сме едни и същи книги значи
          A strong toun Rodez hit is,
          The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

А иначе аз съм чел и за някакви своеобразни "карти", направени от полинезийците върху рогозки.

Comment

Guy de Mont Ferrand написа Виж мнение
              Не бе, споко, просто ми се стори ужасно познато, чели сме едни и същи книги значи
              Няма проблем аз не съм от докачливите,просто ми се стори,че се държиш несериозно...А за книгите,да особенно литература по етнография и история на народите от тихоокеанските острови до преди 10-15 години почти липсваше.Имаше не повече от 20 по-сериозни и стойностни четива по темата у нас и шанса да сме чели едни и същи неща е съвсем реален....

Comment

Едно от най-новите изследвания на международен екип от учени променя значително досегашната теория за заселването на Източна Полинезия, т.е. колонизацията е с около 400 години по-късно и протича за сравнително кратко време. Проучването се основава на радиовъглеродния анализ на повече от 1400 обекта от 47 острова в региона, събрани от различни изследователи.

Полинезийските предци достигат Самоа около 800 г. пр. н.е., а колонизацията на региона зпочва едва след 1800 години на две отделни фази. Първата фаза е между 1025 – 1120 г. от н.е. и заселването е съсредоточено основно в областа на Дружествените острови. Втората е между 70 и 265 години по-късно, като са колонизирани всички останали острови, включително Нова Зеландия, Хавай и Великденския остров (т.е между 1190-1290 г. от н.е.

http://www.hawaii.edu/news/article.php?aId=4097

Comment

Значи датировките на Тур Хейердал за Великденския о-в отиват в небитието

Comment

Мда, според авторите на статията така излиза:

Over the last decade, Hunt, joined by Lipo, has done extensive field research on Rapa Nui (Easter Island), where their work revealed that the timeframe of its earliest colonization was similar to New Zealand, which had been studied in depth by Wilmshurst and Anderson. The four researchers met in Hawai`i last spring to collaborate on this new study.

Comment

Warlord написа Виж мнение
                      С експедицията "Контики" той доказа, че е имало възможност това да стане, но не и че в действителност се е случило.
                      Има някакъв прогрес в това отношение. Открили са генетични следи от южноамерикански индианци сред жителите на Великденския остров.

Early Americans helped colonise Easter Island

За съжаление изследването не е много издържано методологически:

Erik Thorsby of the University of Oslo in Norway has found clear evidence to support elements of Heyerdahl's hypothesis. In 1971 and 2008 he collected blood samples from Easter Islanders whose ancestors had not interbred with Europeans and other visitors to the island.
                      Дано да има развитие в тази посока.

Comment

Хм, то това му е проблем още на Хейердал...

Comment

Перуанските легенди разказват, че "белия бог" Контики Виракоча и групата му са дали на инките знанието и строителните си умения, след което са напуснали с балсов сал перуанския бряг в посока запад. Интересно, че в цикъла на ацтеките легендата е идентична - "белия бог" Кетцалкоатъл / Пернатата Змия / пристига с кораб от изток, след което изчезва в неизвестна посока. Маите са го наричали Кукулкан. Появил се е под името Гукуматц в Гватемала, после като Бочика в Колумбия. Всички предания го описват го като висок, светъл човек с брада и сини очи. Възможно ли е "белият бог" и спътниците му, да са част от една и съща група мореплаватели, посетили и дали познанията си на местното население на Централна и Южна Америка / Мексико,Юкатан, Перу /, а в последствие и да са е отправили на запад, към Полинезия. )

Ацтекско изображение на Бог Кетцълкоатъл, обърнете внимание на лицето, ясно са изобразени
                          брада и мустаци.
                          Last edited by Henry Sinclair; 12-06-2011, 13:04.
                          Войната е лека за зрителите...

Comment

Ще се спра върху аргумента с брадата и сините очи. Първо - имаше някакво съобщение, че в Калифорния или Аризона е намерен череп от кавказоиден тип на възраст...5000 години. Не е изключено сред първите заселници на Америка, идващи от северозапад, да е имало и европоиди. Второ - самите индианци съвсем не са толкова обезкосмени, колкото обичайно се твърди. Особено пък племената от Северозапада (според Шулц прерийните племена ги наричали "рибоядците"). Такава редичка брадичка като на изображението по-горе едва ли е била някаква изключителна гледка.

Comment

Working...
                            X