Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пирамидите в Босна

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Пирамидите в Босна

Опитах се да прикача файл с презентацията на д-р Семир Османагич за пирамидите около град Високо, които е открил преди няколко години и оттогава активно изследва. (ако някой ми подскаже как става прикачването ще стане още по-интересно).

Фактите обаче са следните. Докторът е архаолог специалист в областта на пирамидите и е изледвал много такива в Северна и Южна Америка и естествено в Египет.

След като приключват войните в Босна, той се заема с един хълм над град Високо, който прилича на пирамида. Според Османагич се оказва, че той наистина е такава. Той твърди, че това че пирамидата е покрита с почва и растителност е нормално и показва снимки на подобни случаи в Мексико.

Самата пирамида е по-висока от Хеопсовата, има правилна форма със стени ориентирани към четирите посоки на света и според него е строена с големи монолитни блокове достигащи до 3-4 тона, като е опасана с павирана пътека и тераси. Във втрешността й има тунели, а върхът й е плосък и според археолога там е имало светилище, до което води нарочен път по западната страна на комплекса.

Геологическо изследване на района доказва наличето на общо 9 по-малки пирамиди в Босна, като 5 от тях са в долината около Високо. А три са свързани в правилна геометрична фигура с най-високата, описана горе.

Според датировката те трябвада са на 7 000 години преди Христа, което освен най-високите, ги прави най-старите пирамиди в света. Ученият спира на сантиметри пред това да каже, че са строени от древните босненци, но нищо чудно и това да стане ако бившите бюрмци докажат, че са потомци на Александър Велики.

Шегата настрана, но за населението построило тези чудеса не се знае нищо, въпреки че авторът показва някакви камъни със знаци открити в тунелите и около голямата пирамида. Имената дадени на обектите са плод на авторската фантазия на археолога и те са "пирамида на Слънцето", на "Луната", на "Дракона" и на "Любовта".

Порових се малко в архивите на форума, които не са никак малко и изискват доста време, с което не разполагам, но не намерих нищо написано за въпросните пирамиди. Ако не съм догледал нещо моля да бъда простен.

Интересно ми е мнението на специалистите сред вас дали това е сериозно откритие или е някаква шарлатания?
    Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

Гюстав Льо Бон

Геологически образувания.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Доказателства?
      Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

Гюстав Льо Бон

Comment

Sula написа Виж мнение
        Доказателства?
        По-скоро ти трявба да представиш доказателства. Поне това диктува логиката.
        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Месир,

Мисля, че направих това, като писах за разположението им, за площадките, за блоковете, от които са построени и тунелите в тях. Ще приведа и още едно споменато в презентацията на археолога, а то е че при направена термична снимка на региона от Космоса се вижда, че въпросните хълмове набедени за пирамиди изстиват вечерно време много по-бързо от съседните масиви, което е признак на това, че са изкуствени структури.

По въпроса за изкуствения им произход имаше научна конференция, на която учени от Русия и Египет потвърждават изкуствения характер на конструкцията.

И въобще, Месир, ако не е станало ясно от първият ми постинг, аз въобще не съм убеден в характера на тези пирамиди и затова ми е трудно да застана зад каквито и да е доказателства. Целта на написаното от мен беше да прочета какво мислят други членове на този уважаван форум, които може би знаят по въпроса повече от мен. Отговори като този на Торн не са сериозни.

Гюстав Льо Бон

Comment

да не забравяме, че уважяваният Сула, привежда доказателствата на самият археолог! Китов също разтръби за подземия и галерии в Косматакта, а малко преди смъртта си се провали печално търсейки ги!
            Всичко просто може да са си големи естествени хълмове-има ги на изток то Шуменското плато.

Comment

Преди известно време се мотах по тия места. Един познат си купил вила, с идеята да я дава под наем на ентусиазирани туристи. Кокетна така, с всички базисни удобства за сливовица и други алкохолни предизвикателства. А пирамидата - трябва да имаш очи да я видиш.

Ето обаче някои размисли по въпроса.

И тия пък не са искали да я видят.

Comment

за пирамидите има доста материали

Здрасти!
                Например.
                for more information, videos and music:http://www.myspace.com/projectnightfallhttp://www.youtube.com/nightfallproject2012

Comment

Да, Гладиаторе, така е затова избягвам да съм убедителен, защото да се преразказват аргументите на едната страна, когато нямаш свои може да служи само за провокация за разговор, а не за издигане на теза.

В този смисъл писмото преведено от SRH е много интересно и полезно, за да се види и другата страна в спора. С него обаче имаедин проблем: ако се докаже, че босненските пирамиди са човешко твориние, то те ще са по-голяма атракция от египетските, защото са по-стари и едната от тях е по-висока. Откакто е направено откритието мястото е посетено от 400 000 туристи, ако се докаже сензационността му, то техния брой ще е много по-голям и това може да стане за сметка на Египет. В този смисъл официалните власти в тази страна не са много заинтересовани от развитието на босненския проект.

Във въпросното писмо липсват каквито и да е научни доводи в подкрепа на твърдението, че пирамидите са естествени. Лошо впечатление правят личните нападки срещу "учените" работещи по проекта (честно казано босненския археолог и на мен не ми вдъхва много доверие), а така не се прави наука, защото хора с принос като Шлиман, Наполеон и целия му Институт изгарят като достижение.

В този смисъл, за да научим повече, ще ми е интересно да чуя мнения на хора с познания по въпроса. Чувал ли е някой за датировки на камъните? Османагич твърди, че ги е пращал за проби в Белград, Германия и Англия.
                  Може ли да се приемат резултатие от термалния тест за консумацията на топлина, за който писах? (На мен ми се струва доста иновативен т.е. непроверен научно). Според мен всяка каменна структура независимо дали е естествена или изкуствена би трябвало да консумира повече топлина и да изстива по-бързо от другите... и въобще много въпроси около аргументирането на случая.

Гюстав Льо Бон

Comment

Оставам скептичен.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

И аз съм, Торн, само че това не разрешава въпроса.

Гюстав Льо Бон

Comment

За т.нар. Пирамида в Босна

Sula написа Виж мнение
                        Доказателства?
                        "Ние долуподписаните професионални археолози от всички части на Европа искаме да изразим силният си протест срещу продължаващата подкрепа от страна на Босненските власти за т.нар. Проект "Пирамида" изпълняван по хълмовете близо до Високо. Тази акция е груба измама срещу неподозиращото обществено мнение и няма място в света на истинската наука. Това е прахосване на оскъдни средства които биха могли да бъдат по-добре използвани за защита на оригиналното археологическо наследство. Освен това по този начин се отвлича вниманието от належащите сериозни проблеми които ежедневно притискат професионалните археолози в Босна и Херцеговина."

Становището е от декември 2006 година и е подисано от мастити археолози ръководители на националните археологически институти на Германия, Холандия, Франция, Полша, Чехия, Великобритания. От българска страна документа е подписан от проф. Васил Николов - директор на Института по археология към БАН.

Становището е публикувано на уебстраницата на Европейската Асоциация на Археолозите и може да бъде видяна на адрес http://www.e-a-a.org/statement.pdf

С уважение,
                        "Никой народ не е бил победен в собствените си учебници" - Will Durant - американски историк и философ

Comment

Г-н Станоев,

Това вече звучи по-сериозно.

Благодаря за информацията.

Гюстав Льо Бон

Comment

Здрасти!
                            Тази организация се казва европейска и мисля, че членуват в нея много повече държави от тези, чиито академици са подписали този документ. Другите защо не са го подписали.

Интересно е, че все пак се старят освен декларации да дадът натиск и по друг начин. Докоолкото препочетох в 2008 г. председателят им е отишал на гости при бошняците да ги одумва и мисля си да предложи малко статути и парички за да убеди съответните власти да подпомагат тяхната догма....

"EAA supports professional archaeologists in Bosnia-Herzegovina

Following a visit to Sarajevo by the President, Secretary and Administrator, the EAA affirms its support for the small community of professional archaeologists in Bosnia-Herzegovina and urges the authorities, both cantonal, federal and state, to uphold the standing of the profession by providing adequate resources for museums, rescue archaeology and heritage protection, and to withdraw all support for the absurd “pyramid” project which is attracting world-wide media attention, misleading the public, and diverting political support and resources from the real issues of protecting and restoring Bosnia- Herzegovina’s authentic and endangered national heritage. "

:~))))

Comment

Пирамиди, фараони и балъци за милиони...
                              sigpic

Comment

Working...
                              X