Гледах "Стани богат" със специалното участие на проф.Божидар Димитров,където г-н Димитров твърдеше,че "сериозни историци" са доказали ,че Рим е опожарен от християните.Ако някой може да потвърди кои са тези "сериозни историци" и какви са доказателствата Им ще съм безкрайно благодарен.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Опожаряването на Рим
Collapse
X
-
Наистина доста интересен въпрос! В учебника за 6 или 7 клас пишеше ,че Нерон е запалил Рим. Професора спомена нещо ,че именно политическите му противници са измислили тези "неща"Човек трябва да бъде достатъчно голям, за да признае грешките си, достатъчно умен, за да
спечели от тях, и достатъчно силен, за да ги поправи!
-
На практика това са поредните празни приказки?Без някой да застане с името си и да даде доказателства на практика така излиза.Това, че съм схванал някои неща, дължа на разклатеното си здраве.
Да си болен, значи да разбираш.
Без болестта не разбираме кое е най-важно. Но можем прекрасно да разберем всичко останало.
(Емил-Мишел Чоран, "Тетрадки 1957-1972")
Comment
-
Разбира се, че са приказки и предположения. Както обикновенно Божидар Димитров побърза да се покаже колко знае. Нито е доказано, че Нерон е запалил Рим, нито че християните са го направили. Чудя се и какви причини биха имали за подобен мащабен и разрушителен заговор. Били са удобна жертва и Нерон се е възползвал да ги обвини.
Колкото до песните и танците на фона на пожара - хммм, Тацит описва поведението на императора като доста активно по отношение на спасение на хората и гасене на пожара. От друга страна той е имал поетични наклонности и нищо чудно да се е афектирал от грандиозната гледка и да е дръпнал някоя и друга рима. Останалото е плод на оскъдните ни сведения за епохата и недоказаните слухове и клюки на Светоний.Какво зората? Ние сме Урук-хай — не спираме да се бием ни денем, ни нощем... Какво зората?
Comment
-
Че Болотов да беше отворил, в билиотеките ни четирите тома ги има. История древней Церкви в издания от различни години. Тогава римляните още дори не правят разлика между евреи и християни. А изворите са ограничени като брой, преполагам Плутарх, Светоний, Тукидид (поправям си го на Тацит, да ме прощават пелопонесци и се извинявам ако някой е тръгнал да търси в обемния му том)много евентуално и още някой по косвен да има. Как ще се доказва по археологически данни наистина не ми е много ясно, вероятно някакви полицейско-следствени методики, но пак общият том за Рим на Френската академия (преведен и на български) щеше нещо да се спомене. Просто не знам какво чете Димитров?! Най-вероятно филм някакъв е гледал. Или е сънувал...Last edited by von Danitz; 14-05-2009, 20:29.
Comment
-
Аааа, сега зачетох в Болотов, излиза, че това е било формалното юридическо обосноваване на обвиненията срещу християните. Нерон ги палил, и понеже дрехите им били напластени с горивна смес, предизвиквали пожар...?! И после ги обвинили всички за запалването на града..., до тук с юриспроденцията и познанията на "професора", чел е нещо ама недочел.
Comment
-
von Danitz написа Виж мнениеА изворите са ограничени като брой, преполагам Плутарх, Светоний, Тукидид много евентуално
Comment
-
По този въпрос има подробни цитати от Тацит и Светоний("Тацит - Пожарът в Рим (Анали, кн.XV, 38 – 44" и "Светоний - «Дванадесетте цезари». Книга шеста(Нерон)
" ), най-ранните историци споменаващи това бедствие. Виж постовете на gandalf31415 в темата: "Кой запали Рим?" Пращам и линкове са по-лесно:
Comment
Comment