Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Римският стълб до с. Лесичери, Търновско

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Римският стълб до с. Лесичери, Търновско

    Ако някой е близо до Павликени, нека се добере до село Лесичери. Там се издига тази колона, която, поне аз мисля е доста слабо позната, а си заслужава да се види. Навремето е нарисувана от Каниц, навярно след термите в Одесос е сред най-високо запазените римски паметници у нас

    #2
    Браво gladiator! Страхотна тема! Наистина малко хора познават мястото, а още по-малко знаят, че това е била фамилна гробница на Квинт Юлий, тип хероон. Каниц говори за втори обелиск, чиито основи дори той намира и скицира. Само че неправилно го окачествява първоначално като храм на Диана. По-късно в ново време, при щателни разкопки, Църов намира основите на втория обелиск за който говори Каниц, но и ценен гръцки надпис, от който става ясно, че тоя стълб е бил само предверие към целия комплекс, който е имал стълби, мраморни лъвове, дромос и огромна гробна камера. Представете си за какви размери на гробница става дума!!! По археологически данни - края на хероона е някъде към третата четвърт на четвърти век - твърде вероятно да е разрушен при готските бунтове от 378 г. AD. Никой незнае защо и как е оцелял само този обелиск. Снимките ти са изключително ценни. Благодаря ти!
    Колко бързо изчезва всичко — и самите тела във вселената и споменът за тях във вечността. Каква е природата на всичко сетивно и особено на онова, което ни примамва с удоволствие, плаши с мъка или заслепява тщеславието на хората с празната си външност. Колко евтино, презряно, нечисто и изложено на гибел е то в оценката на умствената способност.

    МАРК АВРЕЛИЙ, "Към себе си", II, 12

    Comment


      #3
      един лъв, сега се намира в предверието на Исторческият музей-В.Търново
      а колкото до запазването, отбилоз погледнато, доста са полагали опит да го свалят и натрошат за камъти. достъпните железни свързващи скоби са махнати, оловото е изчегъркано.
      А някой байьо се е обезсмъртил-прекрасно се вижда годината 1892

      Comment

      Working...
      X