Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Няколко въпроса относно траките

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Няколко въпроса относно траките

Прочетох книгата на Маргарита Тачева "Царете не древна Тракия" и у мен се породиха няколко въпроса:
    По каква техноголия се е извършвало монетосеченето ?
    В книгата се говори за лицеви печати върху емисиите и за поансони, чрез които се е извършвало отсичането. Какво представляват ?
    В Google потърсих информация какво предсатвлява протомето, но ми излезе протоме на кон, протоме на елен, но смисълът на думата не ми се изясни.
    С каква цел са били трезорирани монетите ?
    В Севтополис са били открити надпечатани монети на Лизимах и Касандър.Отново въпроса ми е какво представляват ?
    Неколкократно чета за автор Псевдомаврикий. Защо пред името му фигурира "Псевдо" ?

Благодаря предварително !
    ДАЛЕКУ ОД СЛОБОДАТА
    И НЕРАЗДЕЛЕНИ ОД НЕА
    ОВДЕ ПАДНАА 40 ХЕРОИ
    НА ИЛИНДЕН

Паметна плоча, Крушево,
    ИЛИНДЕН 1953

1.Металното (монетното) ядро се поставя между двете лица на матрица и с удар върху едната страна образите се отпечатват при сплескването на метала. Това е отсичане.
    Не го обясних много ясно, май. :x
    2.Лицев печат е отпечатъкът на матрицата върху главната страна на монетата, т.нар. аверс. Поансон не се сещам какво е.
    3.Протоме е предна част на тяло - вероятно като протоме на кон си видял конско тяло до половината - с глава и предни крака, но без задница и опашка.
    4.Монетите се откриват под форма на "съкровище" (т.е. в по-голям брой), когато стопанството практикува натуралната размяна, а не толкова стоково-паричните отношения или в "смутни времена". Монетите се използват като вложение от типа "бели пари за черни дни".
    5."Надпечатани" са монети, при които върху първоначалния образ, който се получава при отсичането, е насложен друг, вторичен, т.е. минали са повторно през матрица. Когато вторичният образ или знак е значително по-малък и не покрива цялото монетно поле, той се нарича контрамарка.
    6.Става дума за едно средновековно произведение на име "Стратегикон". Навремето се е смятало, че негов автор е император Маврикий (582 - 602). Впоследствие обаче е установено, че не той го е писал, но името "Стратегикон на Маврикий" (понеже това не е единственият известен стратегикон) вече е било толкова разпространено, че и до днес мнозина си го именуват така, макар че истинският автор остава неизвестен по име. По-прецизните специалисти обаче говорят за "Стратегикона на Псевдомаврикий (лъже-Маврикий, не-Маврикий)" - по този начин е ясно за кое произведение става дума и същевременно се коригира грешката, че то е излязло изпод императорското перо.

Comment

То май си имаше отделни теми и за монетите, и за траките, ама нейсе. Ако модераторите решат могат да прехвърлят сегашната където трябва.

А сега на въпросите. С тази книга и аз наскоро се запознах, но специално страниците с нумизматичния материал (съставляващи всъчщност голяма част от целия труд) прегледах набързо и повърхностно - материята не ме вълнуваше особено, а и авторката (според личното ми мнение) задълбаваше много в техническите детайли. Все пак ще се опитам да ти отговоря, без да претендирам за изчерпателност и кой знае каква прецизност :

1. Поансоните също са един вид печат/щампа или по точно (както явно е в случая) самият инструмент/матрица служещ за отсичане на монетата.

2. Протомето е релефно изображение на животно (реално или фантастично) или на човек. Всъщност, изобразява се само предната част - глава, бюст или бюст с предните крайници. Както вероятно вече си разбрал, чрез подобни изображения се украсяват различни съдове или архитектурни елементи (при последните освен чисто декоративна, понякога имат и практическа роля).

3. Ами при липсата на развити парично-стокови отношения в Тракия (говорим за V - III век пр. н. е.) тия монети царете могат само да ги гледат, броят и да има се радват . Е, разбира се, когато се е налагало плащали са и на чужди наемни армии (най-вече гръцки).
      Ако трябва да съм малко по сериозен, то не бива да пропускаме и факта, че монетните съкровища (както между впрочем и всякакви други богатства) са служили за подчертаване на властта и силата на владетеля. Чрез притежаването нещо което обикновения тракийски селянин или дори благородник няма (в случая монети, при това с изображението и надпис с името на владетеля), тракийските царе един вид са узаконявали властта си, подчертавайки своя авторитет и по-високо положение спрямо останалите.

4. Специално това съм го пропуснал в книгата и затова не съм запознат със случая. Все пак ако разсъждаваме логично, то надпечатани трябва да означава, че върху изображенията на Лизимах и Касандър, тогавашния тракийски цар е ударил един печат със своя образ.

5. Явно защото не е доказано, че въпросното произведението наистина е на Маврикий .

П.П.: Я, Йончев ме е изпреварил. :tup:

П.П.2: Сега видях, че не съм отговорил на първия ти въпрос (за технологията на отсичане), но пък мисля, че отговорът на Йончев е достатъчно изчерпателен.

Comment

В предния пост забравих да попитам какво означава парадинаст .
        ДАЛЕКУ ОД СЛОБОДАТА
        И НЕРАЗДЕЛЕНИ ОД НЕА
        ОВДЕ ПАДНАА 40 ХЕРОИ
        НА ИЛИНДЕН

Паметна плоча, Крушево,
        ИЛИНДЕН 1953

Comment

Буквално: успоредно управляващ. В случая - лица най-често от царската фамилия, които управляват малки територии (нещо като апанажни владения, но не само),

Comment

Working...
          X