If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Ами като вземем това предвид, сигурно половината епидемии са били всъщност масови хранителни натравяния. Или кухнята като биологично оръжие - пренасяне в Рим на деликатеси поносими само за партските стомаси.
"Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.
И на мен така ми се струва, но навсякъде пише "труповете", та "труповете".:sm186:
От много трупове, може да плъзнат и други зарази, освен бубонната чума, например коремния тиф - също доста смъртоносна зараза. Коремния тиф се причинява от заразяване на водоизточните. Голямото количество неизгорени трупове може да доведе до замърсяване на повърхностния слой на подпочвени води. За сравнение ще ви посоча плъзналата зараза от коремен тиф в българските войски след отбраната на Дойран през 1918г.
Да, коремен тиф или холера са по-вероятни. Но ако говорим за трупове, то при обсада на крепост шанса да се появи зараза е по-голям вътре в града- чудно ми е обаче като чета за войните между Сиракуза и Картаген в Сицилия- много често обсаждащите са поразени от т.н. в изворите чума, най-често картагенците, и изключително рядко- обсадените. Кое ли предизвиква разликата ? Може би засилената консумация на всичко що мърда и не мърда в обсадния град води до падане на мишата популация ?
През късното средновековие в Западна Европа обсаждащите мятали по обсадените крепости мъртви животни(най-често коне).но не съм сигурен дали тази практика е използвана и от римляните.
Нека духът ти живее и нека ти който,обичаш Тива,да прекараш милиони години ,обърнал лице към северния вятар,докато очите ти съзерцават щастието.
Надпис от чашата с пожелания от гробницата на Тутанкхамон.
... чудно ми е обаче като чета за войните между Сиракуза и Картаген в Сицилия- много често обсаждащите са поразени от т.н. в изворите чума, най-често картагенците, и изключително рядко- обсадените. Кое ли предизвиква разликата ? Може би засилената консумация на всичко що мърда и не мърда в обсадния град води до падане на мишата популация ?
За тези епидемии, както пише Момзен, причината май е била по-скоро в природните особености на околностите на Сиракуза (блата, мочурища, тресавища и т. н.). Такава среда е доста благоприятна за развитие на всевъзможни болестотворни бацили (като причинителите на малария например), а огромните популации от комари, характерни за подобни райони, са идеалният преносител на заразата.
Не по-малко опасни в подобни случаи са и бацилите, развиващи се в замърсени или застояли водни басейни - казано иначе "а си пийнал водица от блатото, а те е тръшнала дизентерията или бог знае още какво".
Съмнявам се, че става въпрос за чума. В един момент с тази болест започват да заместват всякакъв вид епидемии, включително и маларийните. Както Сула отбеляза, Сицилия е едно от местата, които поради особения си климат и природни особености, маларията е била истински бич и в по-късните векове.
"Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.
: Еврика! Мисля, че вече знам как Клавдий се е справил с многобройните готски пълчища. Той е използвал срещу тях биологично оръжие. Обстрелвал ги е със заразени с чума съсели, полазени от бълхи. А после заразата е плъзнала и сред римляните. Знаем, че римляните са си отглеждали съсели в буркани и са си ги хапвали като деликатес.
считам шегата ви за изключително неуместна. Но все пак това си е ваш проблем.
Струва ми се, че чумата по времето на Клавдий си се е разпространила независимо от множеството непогребани трупове.
Ето два откъса от SHA и Zosimus:
"По време на консулството на Антиохиан и Орфит благословията на небесата следваше успеха на Клавдий. В голямата си част оцелелите варвари, които се бяха събрали в Хемимонт, бяха така поразени от глад и чума, че Клавдий сега с презрение отказваше да продължи с тяхното покоряване... През същия този период скитите се опитаха да плячкосат Крит и Кипър, но навсякъде техните армии бяха поразени от чума и така те бяха победени. Сега, когато войната с готите беше завършена, надлъж и шир се разпространи най-ужасна чума и тогава самият Клавдий беше поразен от болестта, и напускайки този свят, той се отправи към небесата, дом, достоен за неговите добродетели. Той тогава отиде далеч при боговете и звездите..." (SHA)
"След тази битка (При Найсус - бел. ². С. А.), варварите продължиха да се движат и бяха преследвани от римляните. Пиратите, които кръстосваха в района на Крит и Родос се оттеглиха без да направят нищо достойно за отбелязване; и бидейки атакувани от чумата по техния път към дома, някои от тях умряха в Тракия, а някои в Македония. Всички, които оцеляха бяха приети на служба в римските легиони, или им бяха предоставени земи за обработване и така те станаха селски стопани. Чумата не се беше ограничила само до варварите, но тя започна да инфектира римляните, много от които умряха, а между тях и Клавдий, личност притежаваща всички добродетели. Неговата смърт беше тежка загуба за неговите подчинени и затова те много скърбяха." (Zosimus)
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs) It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Винаги съм се чудел, възможно ли е наистина по времето на Клавдий ²² да пламне чумна епидемия заради множеството трупове на хора, осеяли пътищата и полята, които обаче не са умрели от чума, а са убити в битка.:sm186:
не.
чумата се пренася само от 1 вид плъхове! и него го няма в европа до чумните епидемии през 12- 13 в....
всъщност аз не съм много сигурен преписите и преводите... иначе ... салмонели, шигели, вибриони, бацили /антракс и ко/, е. коли, малария, лайшмании, ку- треска, кримска хеморагична треска, рикетсии, бабезии, пастьорели, псевдомонаси, протеуси, стафилококи, стрептококи... :aaa: всичко това може да е причина... а и още има ама не ми се тормози мозъка... само чума няма как да е... :vsad:
чумата се пренася само от 1 вид плъхове! и него го няма в европа до чумните епидемии през 12- 13 в....
всъщност аз не съм много сигурен преписите и преводите... иначе ... салмонели, шигели, вибриони, бацили /антракс и ко/, е. коли, малария, лайшмании, ку- треска, кримска хеморагична треска, рикетсии, бабезии, пастьорели, псевдомонаси, протеуси, стафилококи, стрептококи... :aaa: всичко това може да е причина... а и още има ама не ми се тормози мозъка... само чума няма как да е... :vsad:
Струва ми се, че под чума в античноста и средновековието са наричали всяка една по заразна болест, от грип до едра шарка. "Чумните епидемии" особенно след битка най вече се дължат на бацила на коремния тиф, как се появява вече описах май по нагоре. Пък може и да си е обикновенна дизентерия или друга заразна болест дължаща се на лоша хигиена, напимер жълтиницата и тн.
всъщност аз не съм много сигурен преписите и преводите...
В оригиналния текст на SHA на едно място е използвано "pestilentia", а на две - "morbus". В английския превод и трите са преведени като "pestilence".
"Antiochianoet Orfito consulibus auspicia Claudiana favor divinus adiuvit. nam cum se Haemimontum multitudo barbararum gentium, quae superfuerant, contulisset, illic ita fame ac pestilentia laboravit ut iam Claudius dedignaretur et vincere. denique finitum est asperrimum bellum, terroresque Romani nominis sunt depulsi... Fuerunt per ea tempora et apud Cretam Scythae et Cyprum vastare temptarunt, sed ubique morbo aeque exercitu laborante superati sunt. Finito sane bello Gothico gravissimus morbus increbruit, tunc cum etiam Claudius adfectus morbo mortalis reliquit et familiare virtutibus suis petiit caelum." (SHA)
Не зная в оригиналния текст на Zosimus, каква латинска дума е използвана за боелстта. В английския превод е употребено "plague".
В руската Википедия също е използвана думата "чума". (Клавдий ²²)
В английската Wikipedia пък пише: "epidemic of plague" (Claudius II). А кликването върху думата "plague" отвежда до статия "Бубонна чума".
В "История древнего Рима" пише "Но наред с това многото непогребани трупове предизвикали чумна епидемия, която започнала да опустошава Мизия и Панония. От чумата умрял и самият Клавдий ²² (270 г.)" (1974: 346).
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs) It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment