Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Хетите първи използвали биологично оръжие?
Collapse
X
-
:wo-oh:Ако не бяха междувременно изчезнали, сигурно и атомната бомба щяха да измислят преди повече от две хил. години и щяха да изтребят останалия свят.:wo-oh:
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
-
IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа:wo-oh:Ако не бяха междувременно изчезнали, сигурно и атомната бомба щяха да измислят преди повече от две хил. години и щяха да изтребят останалия свят.:wo-oh:
Иначе разпространението на зараза в обсадения град си е тактически прийом, който използвали всички армии на древността. Даже и любимите ни римляни обичали да мятат трупове на коне или делви с нечистотии.
За пламването на чумата, която отнесла половин Европа, след като монголите през 1347 г. хвърлили трупове на починали от тази болест хора в обсадената от тях генуезка колония в Крим - Кафа /ант. Теодосия/, да не говорим.sigpic
Comment
-
Last roman написаВсъщност индийците са я измислили /или поне така пише в тяхната Махабхарата/.
... За пламването на чумата, която отнесла половин Европа, след като монголите през 1347 г. хвърлили трупове на починали от тази болест хора в обсадената от тях генуезка колония в Крим - Кафа /ант. Теодосия/, да не говорим.
Но пък самият факт, че са опитвали да разпространяват зарази по подобен начин показва, че древните не са били толкова неграмотни и изглежда са имали известна представа за механизма на разпространение на болестите. Така, че това - в края на статията отпада като аргумент "против".
А за бомбата щом пише в Махабхарата, значи е самата истина!
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
-
Всъщност не си спомням да има тема, посветена на биологическото оръжие, използвано във войните, затова пуснах линка. Иначе епидемиите /предизвикани съзнателно или не/ доста са влияели на хода на бойните действия и на историята на държавите. Например мога да спомена една такава, опустошила Римската империя след поредния сблъсък с партите през 166 г. и станала причина за смъртта на последния успешен император от династията на Антонините.
Или пък друга - век по-късно, отново отнела живота на добър пълководец след разгрома на готите.sigpic
Comment
-
Винаги съм се чудел, възможно ли е наистина по времето на Клавдий ²² да пламне чумна епидемия заради множеството трупове на хора, осеяли пътищата и полята, които обаче не са умрели от чума, а са убити в битка.:sm186:
Comment
-
Ами при условие, че не е пламвала епидемия от 5000-6000 разпънати на кръст по протежението на някой път... предполагам, че ако не са загинали от болест, едва ли представляват такъв род опасност.
Горното, между другото, е едно от нещата, които са ме карали силно да се усъмня в римската "цивилизованост". Вярно е, че се търси "възпитателен" ефект, но...можете ли изобщо да си представите как минавате по такъв път... :nut:
Иначе не съм сигурен, че "биологичното оръжие" е изобретение и на хетите - ако не се лъжа, още по времето на Древен Египет са използвали подобни "тактики""Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.
Comment
-
Абсолютно е възможно според мен.
Ситуацията след битката (за Клавдий ²² става въпрос) е била приблизително следната: наличие на хиляди непогребани и разлагащи се трупове - идеална среда за развитие на всевъзможни бацили; наличие и на многобройни лешояди, гризачи и всякаква подобна гад, която да стане преносител на заразата; на края на веригата идва човека (контактът със заразените животни е бил неизбежен - чрез лова, домашните животни или храната - няма значение), резултата е ясен - чума!
П.С.: За разпънатите на кръст не съм сигурен, но мисля, че все пак по някое време ги свалят и погребват/изгарят.
Comment
-
"През 270 г. Клавдий умира от чумата, разпространила се от труповете след клането при Ниш." (Уикипедия).
Цитирах Уикипедията, защото ми е най-лесно. Но същото нещо може да бъде прочетено кажи речи навсякъде, където пише за чумата по времето на Клавдий ²².
А доколкото съм запознат, чумните бактерии се разпространяват чрез кръвосмучещи бълхи, по въздушен път (кашляне, дишане) и чрез храна. Не съм сигурен дали бълхите са обичали да си похапват трупове. Но и да са обичали, за да се разпространи епидемията, труповете е трябвало да бъдат заразени.:sm186:
Comment
-
Трупове може и да не са обичали, но със сигурност са си попийвали от кръвчицата на животни, консумирали въпросната храна.
П.С.: Не съм специалист, но все пак си мисля, че и тази зараза е трябвало да възникне по някакъв начин - а каква по благоприятна среда от тази след битката при Наисус. То си е като един вид призив "бактерии от всички страни - обединявайте се!"
Comment
-
Не съм сигурен дали бълхите са обичали да си похапват трупове.
Няма как бълхите да са разпространили чумата от труповете- по вероятно е все още живите варвари да са заразили околността при придвижването и съсредоточаването за битката, тъй като бълхите не се хранят преимуществено от един гостоприемник, а след като се нахранят, се пръскат където им падне- още повече, че заразената от чума бълха развива много голямо количество бактерии в хранопровода, който се запушва от т.н. тапи, пречещи и да се храни, а глада я кара да се опитва все повече да хапе и така разпространява заразата .
Императорът е имал лошия късмет да седи в околността достатъчно дълго, за да попадне на заразена гад.
Чума няма как да се разпространи от трупове, тъй като бактерията, предизвикваща болестта е много слаба във външна среда и се нуждае от жив приносител. Най-разпространен и опасен приносител е бълхата- тя за разлика от въшката се справя прекрасно при всякакви условия и сред природата.Quae fuerant vitia, mores sunt.
Comment
-
Юлиан Август написаНяма как бълхите да са разпространили чумата от труповете- по вероятно е все още живите варвари да са заразили околността при придвижването и съсредоточаването за битката...
Comment
-
IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написаВинаги съм се чудел, възможно ли е наистина по времето на Клавдий ²² да пламне чумна епидемия заради множеството трупове на хора, осеяли пътищата и полята, които обаче не са умрели от чума, а са убити в битка.:sm186:
Иначе да - възможно е, особено ако битката е станала лятото.
А бълхите паразитират върху гризачи /плъхове и пр./. Много е лесно обаче бълхата от един гризач да се прехвърли на човек и да го ухапе /особено ако двамата си съжителстват/. Но за да го зарази, трябва да е пила кръв от жив заразоносител. Оттам нататък бубонната чума ти е гарантирана.
Айде и аз да пусна уикито, че ме мързи и мен да ровя за по-сериозна литература:
Разбира се болестта може и да не е била точно чума, а холера, дизентерия или нещо друго.sigpic
Comment
-
: Еврика!
Мисля, че вече знам как Клавдий се е справил с многобройните готски пълчища. Той е използвал срещу тях биологично оръжие. Обстрелвал ги е със заразени с чума съсели, полазени от бълхи. А после заразата е плъзнала и сред римляните. Знаем, че римляните са си отглеждали съсели в буркани и са си ги хапвали като деликатес.
Подозирам, че и Цезар е използвал при Алезия съсели, но там заразата изглежда не е обхванала римляните. А Цезар просто е премълчал това в "Записките за Галската война" и затова не знаем за никаква чума в Галия по онова време.
Last roman написаНо за да го зарази, трябва да е пила кръв от жив заразоносител.
Comment
-
Знаем, че римляните са си отглеждали съсели в буркани и са си ги хапвали като деликатес."Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.
Comment
Comment