Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Армията на антична Македония
Collapse
X
-
е не мисля да изчета вашите високо-научни спорове - въпроса беше да подтвърдите или отхвърлите в общи линии тези твърдения цитирани от мен (отбелязвам че те не са мои) Явно те са доста елементаризирани и непълниДемокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
[qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
きさまはしんでくださいませんか
[kisamawa shinde kudasaimasenka]
Comment
-
Доколкото си спомням, Александър при всички сражения прилага косата атака, като се намира на десния фланг на войските и командва тежката конница. Тя се движи сравнително бавно, зад строя на фалангата и при приближаване на противника излиза встрани и атакува едновременно с фалангата.
Самата фаланга върви напред и в дясно, като се стреми да обхване фланга на противника, независимо дали той спазва боен или разсипан строй. Конницата пробива левия фланг на противника и извива към ценъра и тила, подпомагайки атаката на фалангата.
И аз считам, че голямата дълбочина на фалангата освен за друго, служи за попълване на линията на фронта, при разтегляне и при преодоляване на препятствия и неравности на бойното поле. Когато мястото на сражението е тясно и неподходящо, фалангата удвоява дълбочината си и съответно намалява ширината на фронта.
Епаминонд пръв прилага нова тактика срещу по-многоброен и професионално по-добре обучен противник.
При Левктра, той разполага неравномерно силите си по линията на фронта, като на левия фланг строява специална, професионална част от 300 души, които както пишат древните автори, живеели по двойки, на съпружески начала. Тя имала възможността и силата при започване на сражението, сравнително бързо да пробие фронта на спартанците и да обхване неговия десен фланг, да атакува центъра им и от там да реши сражението.
Александър всъщност прилага подобна тактика, като ролята на таран изпълнява тежката му конница, разположена на десния му фланг. Така откритото и приложено за пръв път успешно от Епаминонд, неравномерно разпределение на силите по линията на фронта, се превръща в традиционен за по-късните войни, тактически и стратегически похват.
:fahr39:От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
Comment