Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Legio IX Hispana

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Legio IX Hispana

Дали някой от вас знае историята на този легион, по скоро ме интересува краят му. В един момент той просто престава да се споменава в историческите източници - как е изчезнал? Разпуснат ли е бил или е разгромен в битка? Откъде се е появило това митологизиране - "изчезналия легион" и т.н. Ако някой от вас има повече информация, ще съм му много благодарен, а в нета нещата които намерих са много общи и повърхностни - да не говорим, че си противоречат.
    Last edited by Stormbringer; 20-02-2008, 22:00.
    "Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.

We don't see things as they are, we see them as we are
    ---Anais Nin----

Comment

Да не си гледал наскоро филма "Последният легион"?:wo-oh: Според този филм, легионът си е бил жив и здрав поне докъм 480 г.

За Legio VIIII Hispana и неговото изчезване има само няколко почти сигурни неща.
      1. За последно името на този легион е документирано върху каменен надпис от Ебуракум, датиран към 108/109 г. Това означава, че към 109 г. този легион по всяка вероятност е продължавал да се намира в Британия.
      2. Към 122 г. в Ебуракум е вече Legio VI Victrix. Т. е. през 122 г. V²²²² Hispana вече не е съществувал, или е бил преместен някъде, за което не са запазени никакви сведения.
      3. Според някои изследвания, присъствието на вексилации от легиона е засвидетелствано в Долна Германия към 121 г.
      4. В един списък на римските легиони от времето на Марк Аврелий (161-180) VIIII Hispana не фигурира. Това означава, че по времето на този император V²²²² Хиспански легион по всяка вероятност вече не е съществувал.
      5. С няколко думи, за този легион можем да кажем, че е изчезнал между 121 и 180 г. по неизвестна причина.
      6. Всичко останало са само голи хипотези и спекулации.

Най-спряганата хипотеза е, че е унищожен от пиктите по времето на Хадриан (117-138), или пък, че е разформирован след някое тежко сражение с варварите. Но това не се потвърждава от никакви източници.

Ето тук са изброени повечето хипотези за съдбата на Legio VIIII Hispana. Никоя от тях обаче не почива на някакви сериозни аргументи. Ти може би си го чел този сайт. Но едва ли може да се добави нещо повече към написаното там.

P. S. Виждам, че dibo е дал вече линк. Та за да не е било писането ми напразно, ето още един сайт, в който пише горе долу същото: http://www.livius.org/le-lh/legio/ix_hispana.html

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
      It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Да, вариантите са три - или е унищожен от пиктите през 117, или е преместен на Изток и разбит от въстанниците на Бар Кохба /123 г./ или пък /най-неправдоподобната версия/ е унищожен през 162 г. в кападокия.
        Мен пък ме интересува съдбата на Legio V Alaudae. Има две противоречиви версии:
        1. Че е разформиран през 70-та година след потушаването на въстанието на Батавите /то тогава настъпват доста структурни преобразование - от 4 легиона се създават 2, при това с променени имена/.

2. Че е унищожен през 86 г. в Дакия при неуспешната експедиция на Корнелий Фускус /подкрепен от барелефа на колоната на Траян, на който легионите възвръщат пленения орел на V легион/.
        X Legio 2.0 – Десятый легион. Наиболее полный в российском и русскоязычном интернете источник по широкому спектру военно-технических тем и военно-исторических вопросов, связанных с Древними Грецией и Римом, Византией, государствами средневековой Европы.
        sigpic

Comment

Благодаря за информацията, ще прегледам линковете.
          Не съм гледал "Последния легион", само знам че е посветен на девети легион и се развиват някакви интересни теории за него. По-скоро научих за него от едно фентъзи, което е псевдоисторическо и там по-добре да не обяснявам каква теория има за него. Поразрових се и попаднах именно на това, че в периода 121-180 изчезва, което ти си написал в 5-та точка. Една от теориите на които попаднах е, че легионът всъщност се е разбунтувал, бил е смазан и за "срамното" му деяние е забранено да се споменава в по-късни текстове. Същия легион ако не се лъжа и преди не е имал много добра слава - мисля че именно той се разбунтува по времето на Цезар, при което последния е искал да избие всеки десети войник от него. ( "децимиране" май беше термина? )

Благодаря и на dibo за линка.

Last Roman - втория вариант май е по-правдоподобен - ако е сигурно участието му в похода на Фускус, то най-вероятно там е бил и краят му.
          Last edited by Stormbringer; 20-02-2008, 14:57.
          "Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.

Comment

Last roman написа
            2. Че е унищожен през 86 г. в Дакия при неуспешната експедиция на Корнелий Фускус /подкрепен от барелефа на колоната на Траян, на който легионите възвръщат пленения орел на V легион/.
            http://www.xlegio.ru/armies/legio/legio5.htm
            Въпреки, че краят и на този легион е обвит в мъгла, това ми се струва по-достоверната хипотеза. Тя като, че ли се поддържа от повечето изследователи.
            А преди да изчезне от историческата сцена, легионът е бил дислоциран в Горна Мизия. След изчезването му, на негово място се появява IIII Flavia Felix.

It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Stormbringer написа
              Благодаря за информацията, ще прегледам линковете.
              Не съм гледал "Последния легион", само знам че е посветен на девети легион и се развиват някакви интересни теории за него. По-скоро научих за него от едно фентъзи, което е псевдоисторическо и там по-добре да не обяснявам каква теория има за него.
              For a time it was believed, at least by some British historians, that the legion disappeared during its stay in Britain, presumably in conflict with the peoples of present-day Scotland. This idea was used in the novels The Eagle of the Ninth by Rosemary Sutcliff, Legion From the Shadows by Karl Edward Wagner, Red Shift by Alan Garner, Engine City by Ken MacLeod, Warriors of Alavna by N. M. Browne, and also in the movie The Last Legion.
              We don't see things as they are, we see them as we are
              ---Anais Nin----

Comment

Stormbringer написа
                Не съм гледал "Последния легион"
                Мисля, че не си загубил много. Вж тук моето подробно "мнение" за този "исторически" филм..., ако те интересува, разбира се.

Comment

Дибо, фентъзито, което аз съм чел се казва "Призрачният Крал" - Дейвид Гемел, разказва се за живота на Утер Пендрагон - естесвено пълно с магии, вещици, някви полубогове от Атлантида и прочие - елементи на всяко фентъзи. Не е лоша между другото. Там един от героите обясняваше, че Девети легион всъщност изчезва, докато се е насочвал да подкрепи силите на Африанус, потушаващ въстанието на Будика. Естествено по магически път. После обаче Утер успява да изведе легиона от странния свят където е попаднал и превзема с него Еборакум, която е бащината му крепост, завзета с предателство. Така че по същество, съвпада с теорията на филма и на посочените романи, че е изчезнал в Британия.

Цезар Аугустус, ще го прегледам, благодаря.
                  ( останах с впечатлението, че е някаква пародия подобна на Атила Дъ Хун - отказа ме )

Иначе ми направи впечатление това:

"Another suggestion, also tentative, is that the Ninth Legion acted with great cowardice during an attack from the tribes of the Caledonian Lowlands c.AD125, and that the soldiers so disgraced themselves that the legion was disbanded and the mention of its name - and therefore the recording of its fate - was forbidden."

Имало ли е такава практика по прицип в Рим и има ли случаи, когато със сигурност е приложена? Защото, то хубаво има хипотези, че е бил разбит в битка или разформирован, но пък това никой, никъде да не го запише?! Все пак Девети се сочи за един от най-старите римски легиони - заедно със седми, осми и любимия на Цезар - десети. Някак не се връзва... :sm186:
                  Last edited by Stormbringer; 20-02-2008, 21:41.

Comment

Stormbringer написа
                    Защото, то хубаво има хипотези, че е бил разбит в битка или разформирован, но пък това никой, никъде да не го запише?! Все пак Девети се сочи за един от най-старите римски легиони - заедно със седми, осми и любимия на Цезар - десети. Някак не се връзва... :sm186:
                    Може и да е било записано някъде, но просто не е достигнало до нас. А това, че този легион изчезва от всички видове източници, показва, че той е унищожен или разформирован, което на практика е почти едно и също.
                    Разформироването на един легион може да е следствие от претърпяно тежко поражение, съпроводено със силно намаляване на личния състав и загуба на орела. Загубата на орел се е смятала за голям позор и вследствие на това легионът е бил разформирован. По такива причини са били разформировани XVII, XVIII и XVIIII легион по времето на Цезар Август.

Един легион е можел да бъде разформирован и за неподчинение. През 70 г. Веспасиан е разформировал четири размирни дунавски легиона.

Comment

То от XVII, XVIII и XVIIII не останало практически нищо, така че нямало и какво да разформироват.
                      sigpic

Comment

Действително загубите, понесени от тези легиони са били твърде сериозни. Направо катастрофални. Но и по-малки да бяха, сигурно въпросните легиони пак щяха да бъдат разформировани, ако си бяха загубили орлите. Но пък орел обикновено се губи именно в резултат от подобно тежко поражение. Аз затова и написах, че азформироването на един легион може да е следствие от претърпяно тежко поражение, съпроводено със силно намаляване на личния състав и загуба на орела".
                        Но явно Цезар Август го е било повече яд за легионите, отколкото за орлите, защото понякога е крещял в пристъп на лудост: "Квинтилий Вар, върни ми легионите!"

Comment

А не е ли възможно въпросният Legio IX да е бил обединен с друг и да е получил неговото име (или пък новият обединен легион да е придобил и ново име, но за този период - 121-180, май няма данни за легиони с нови имена :sm186: )? Може би това е станало в следствие от евентуално поражение при което щетите не са били катастрофални, но все пак сериозни.

Comment

А нали имало погребан центурион в провинция Африка, от този легион, което кара специалистите да смятат, че част от легиона е била в Тунис? Има и едно легендарно твърдение за народа фулпе в Мали, че водят началото си от загубен легион. Това са все едни и същи наративи, около легионите, експлоатирани къде с успех, къде без от сценаристите на детски филми.

Comment

Sulla, и аз си мислех върху този вариант. Има един легион от 165-та: Legio II Italica, сформиран от Марк Аврелий и два от 105 сформирани от Траян - Legio II Traiana Fortis и Legio XXX Ulpia Victrix.

Comment

Working...
                              X