извънаредно любопитно описание! благодарско
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Партите и Рим
Collapse
X
-
Забрави само за мервския оазис и за битката на римляните с китайците. Те са мит.Last edited by Thorn; 27-11-2007, 11:31.
Comment
-
Last roman написаОдин из лучших помощников Красса, его сын Публий, со всею конницею произвел энергичный натиск на врага. Парфяне бросились бежать, завлекли римскую конницу далеко от лагеря, затем внезапно ее окружили — и после геройского сопротивления весь отряд был истреблен.
П.П. Дали пък не беше описана в цезаровите "Коментари" тая битка? :sm186:
Comment
-
В nauka.bg, прочетох, че римляните били превзели Ктезифон след битката при Рейзана по времето на Гордиан III. Това вярно ли е? Понеже никога не съм чел, на друго място такова нещо.Last edited by Mitko Popov 8; 17-02-2016, 18:30.
Comment
-
При положение, че император Юлиан не успял да превземе Ктезифон /тъй като трибуните му не последвали укрилия се зад стените противник/, а и не останал да го обсажда, фортификации определено е имало. Сасанидите, за разлика от партите могли да строят крепости и да използват обсадна техника.sigpic
Comment
-
Сасанидите са били много опасни за Рим, защото са можели да обсаждат крепости, а и са се повлияли от римляните създавайки своя пехота. Това проличава най-много от походите на Шапур първи Велики, който разгромява римляните повече от всеки партски или сасанидски цар. Но като каза това друго ми направи впчатление. Струва ми се, че партите са наблагали на конницата от катафракти и конни стрелци повече от сасанидите. Все пак техните армии са били изцяло конни и може да се каже, че при тях конницата е била малко по-силна, отколкото при сасанидите. Но аз не знам, дали е имало големи различия между партската и сасанидската конница. Какво е вашето мнение?
Comment
-
Mitko Popov 8 написа Виж мнениеМежду другото изниква един въпрос. Римляните пет пъти са превзели Ктезифон. При Траян, Марк Аврелий и Луций Вер, Септимий Север, Кар и Галерий. Ктезифон имал ли е добри укрепления или щом римляните победят партските или сасанидските армии е ставал лесна плячка за тях?
Comment
-
Thorn написа Виж мнениеПри Траян това население устройваше голямо въстание срещу римляните.
Иначе гърците и македонците в Месопотамия са пета колона на Запада още по времето на Селевкидите. Юстин например твърди, че “народите на Изтока... били възмутени от жестокостта на партския цар Арсакид, и тъй като били от отдавна привикнали към господството на македонците, с негодувание понасяли високомерието на новия народ.” Йосиф Флавий пък съобщава, че гръцките и македонските колонисти постоянно отправяли пратеничества до селевкидския цар Деметрий ²² (145–138 и 129–126 пр.Хр.) с обещания да му окажат военна помощ срещу партите стига той да навлезе със своя войска в Месопотамия.
Comment
Comment