Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Тракийската писменост била разчетена

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Тракийската писменост била разчетена

Наскоро ми попадна обширно изследване публикувано в 3 тома от д-р Стефан Гайд със заглавие "Тракийското писмо - декодирано"
    В книгите Гайд твърди, че с трансцедентален метод и компютърна обработка на намерени археологически находки -керамични плочки от могилите в Градешница, Караново и Тартария(Румъния), успява да разчете тракийски текстове!!! Той твърди, че писмото на траките е най-ранното известно пиктографско писмо на възраст около 7000 години! То е послужило за основа на египетските йероглифи, формирани в Старото царство. На базата на запазено коптско наречие от делтата на Нил той прави разчитания на тези плочки и на други находки, предимно керамични фрагменти със запазени по тях врязани украси. Разчитанията му са в религиозно орфическа посока.
    На базата на дългогодишни проучвания той прави опит за възстановка на тракийската писменост и намира много общи неща в езика на траките и съвременния български език. Нарича общоприетото име на азбуката кирилица - сирилица и има собствена теория за приемането и за официална и процесите които е предизвикала.
    Реакцията на официалните наши специалисти от Института по тракология към БАН са отрицателни и от тях се разбира, че са опит за създаване на нова секта. Гайд(който всъщност е Гайдарски) остро полемизира в 3 том с Овчаров и Валерия Фол и отрича всякакви сектантщини и твърди че бил източно-православен.

Ако някой я е чел, може да коментира твърденията на Гайд.

:fahr39:
    От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Не съм чел книгата на Гайд, макар че е станала доста известна вече. Не ми остава време просто за подобна ексцентричност. Но съм скептичен по отношение на твърденията му (доколкото ги познавам, естествено). Ако траките имаха толкова ранна писменост, станала основа за египетската, би следвало от тези 7-8 хилядолетия да са останали безброй текстове - най-вече лапидарни надписи. Е, къде са? Аз се сещам единствено за надпис върху плочката на известния пръстен от Езерово, който акад.Владимир Георгиев се опитваше навремето да разчете. Само че - въпреки тракийския му език - надписът е изпълнен с гръцки букви.
    От друга страна: тракийското общество в много кратки периоди е било обединено, а много по-често - парцелирано по племена и територии. Последното никак не способства за възникване на някаква единна писмена система, особено пък в такова ранно време.

Comment

Пълна глупост, танкисте, не си губи времето.
      Иначе има надписи на тракийски, около 20-ина, ако не ме лъже паметта, а може би и повече, не само от територията н днешна България, всичките, както отбеляза Йончев, с гръцки букви. Някои от тях частично са разчетени, има реконструирани отделни думи и най-вече горе-долу ясна представа за фонетиката и граматиката на езика, който е без съмнение индо-европейски. Има един съвременен учен, поляк, на който не си спомням името в момента, който доста е понапреднал в тази посока, пък и по принцип си има учени, които се занимават с изследвания на тракийските надписи. У нас, след Владимир Георгиев, който отдавна почина, и Иван Дуриданов, когото миналата година на възраст, наближаваща 100-те години, блъсна кола, друг не знам да се занимава с тракийския език. Но може и да не съм информирана, все пак си има цял институт по тракология, все някой там чопли езика.

Comment

:1087: Тъй като не съм специалист, даже бих казал, че изобщо нямам понятие от древни езици, аз не мога да взема категорична страна. Обаче, ако някой прочете трите тома, може да приеме, че чрез "метода на Гайд", както той сам го е нарекъл, се откриват много сходни пиктографски и езикови думи. Така и общия смисъл, можел да се разчита на различни езици.
        Такова категорично мнение да не си губя времето, извинявай, но е най-малкото ненаучно!
        Да не стане като шопа и жирафа! :sm113: :kill_myse

:fahr39:
        От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Абе май верно за секта става дума. Пък и прегледах книжката - меко казано, писана е за балами.
          Луд на шарено се радва - цивилен блог

Comment

Понеже танкистът спомена за сходни пиктограми - ами нормално е, пиктограмите са стилизирани "картинки", предметни образи. Ако и двамата рисуваме лице, резултатът при теб може да е Мона Лиза, а при мен - Квазимодо, но все ще са лица: с очи, нос и уста.

Comment

Кьорфишек, не го мисли повече.
              Бил ли си в Харьков?
              sigpic

Comment

Знаех си че кореното население на Африка са били траки и Орфей наистина е бил негър
                Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
                [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                きさまはしんでくださいませんか
                [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

Пази боже да не те чуе някой автохтонец, че сквернословиш
                  Не 7, а 77 пъти по 7...

http://www.mathematicalanthropology.org/

Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

Comment

Когато разглеждаме подобни "теории", винаги трябва да сме наясно с образованието и квалификацията на автора им. Доколкото помня, д-р Гайд е лекар. С това въпросът би следвало да се приключи. Хана е абсолютно права за надписите на тракийски. А за плочките от Градешница - не знам какво са им се нагледали толкова много и защо се мъчат да ги изкарат тракийски. Доколкото знам, те са доста стари (4-5 хилядолетие пр. Хр., поправете ме, ако бъркам). По това време какви траки, какви пет лева?

Comment

Дам, бомбастичните псевдоисторици са все лекари, офталмолози, математици - абе хора дето се врат там където не им е мястото.
                      sigpic

Comment

Малко съм закъснял с дискусията :-) за съжаление
                        И аз останах удивен от текстовете в тази книга - имам в предвид Гайд,
                        За жалост в последно време съвсем не са малко лудите, които пишат и не по-малко тези, които ги четат - моя позната ме срещна и въодушевена заразправя как чела нова книга на Гигов за Орфей и орфизма - била "жестока"! Ако ставаше въпрос за непросветен човек, бих се съгласил, но тя съвсем не е от тези. Купих книгата и я прочетох само за половин час - просто нямаше какво да се чете....Зададох си въпроса - какво по дяволите става с нареченото културно общество щом толкова лесно се поддава на подобни болести. Не знам дали причината е в образованието, 15-те години безкултурие или умишлената профанизация на народа, но от всичко личи, че същият е загубил каквато и да била резистентност към подобни вируси

Comment

Дали е проблем, че някой е лекар по образование, ако е положил достатъчно усилия в лингвистиката? Ще ми бъде интересно тия които са чели било на Гайд, било на Гигов нещата да кажат какво именно им се е видяло погрешно като извод. Мажду другото последният е положил толкова труд относно Орфей, че т.нар. кабинетни учени могат само да се засрамят. Може да не е прав в някои прочити , но го водят любов и вдъхновение. А кой ще обясни защо цели плочи с неразчетена писменост се търкалят в праха из родопските села? На кой не му отърва България да познава древните си корени или поне да събира данните за тях?

А във връзка с това дали науката и религиозността имат общо - мисля, че който не го отчита, е силно изостанал. В днешно време физиците са най-вярващите в Невидимото хора... а ако си послужа с цитат от Уикипедия : "Айнщайн счита самия себе си за дълбоко религиозен. Неговите фрази "Науката без религия е куца, религията без наука е сляпа" и "Бих искал да знам мислите на Бог, останалото са подробности" отразяват неговата философия и вяра. Той не прекарва живота си в пост и молитва, но в същото време признава, че има вяра, която не може да се обясни с разума и че има закони на природата, които чакат да бъдат открити."

Гледали ли сте BleepDownTheRabbitHole и после да говорим за учени и наука?

Comment

Уважаева Вяра, от написаното от Вас е очевадно, че по темите, които сте засегнала, с Вас конструктивен разговор не може да се проведе.

А цитираното за Айнщайн с пълни глупости, които, дори и да допуснем възможността за верността им, са:1. извадени от контекста. 2. абсолютно неразбрани от Вас и подобните Ви 3. немеродавни

Вие май не разбирате, че основното преимущестно на науката е липсата на претенция за пълната истина, възможността за отричане и промяна. Това движи света и човечеството напред. Останалото, макар и да е било полезно в някои периоди, в наши дни говори минимум за наивност на проповедниците му.

По темата -
                            А кой ще обясни защо цели плочи с неразчетена писменост се търкалят в праха из родопските села? На кой не му отърва България да познава древните си корени или поне да събира данните за тях?
                            Това Ваше мнение в достатъчна степен дискредитира каквато и да е проява на Ваш авторитет по тази тема.

ПП - България няма древни корени, ако говорим за държавата, в която живеем. Корените й са в 19 век. Ако това е достатъчно древно за Вас. Иначе всички сме с древни корени, в което ни помагат да се убедим нашите най-близки сродници във Вселената - шимпанзетата.

Между другото, проблем ли ще бъде, ако някой, без медицинско образование, положи усилия в неврохирургията? Или някой без ядрено-инженерно образование се заеме с контрола и управлението на блок в АЕЦ?

В днешно време физиците са най-вярващите в Невидимото хора
                            Знаете ли, и за вярвам в доста невидими неща. Любовта, страха, отчаянието, звуците, рентгеновите лъчи и т.н.

Comment

Когато се появиха преди година-две писанията на Стефан Гайд (по рождение Стефан Гайдаров), ги прегледах, поне това, което беше достъпно. Вече съм позабравила какво точно беше и не съм много компетентна по отношение на тракийския език, но мога поне като завършила филилогия (не тракийска обаче ) да преценя, че човеът е много далеч от всякаква истина, меко казано, освен може би онази на зелените човечета. Спомням си, че е основал фондация или институт "за трансцедентни науки". Звучи много внушително, но само за хора, които не знаят значението на думата "трансцадентен". За които знаят - звучи смешно.

Comment

Working...
                              X