Засягам историята през периода на 5000 до 400г преди новата ера(от епоса за Гилгамеш до "Историята на народите" на Херодот) и сведенията за този период от по-късни автори(400 пр.н.е, 1200 сл.н.е) - не само европейски, но и азиатски. Има ли известни у нас египетски първоизточници( преведени), обхващащи този период?
Нека това е обща тема, засягаща връзки (линкове) към преведени на съвременен (европейски) език първоизточници от древността - цитирам по памет:
От Шумерския епос - Епос за Гилгамеш,
Гръцки: Омир
Херодот
и други които аз не знам!
Знае ли някой други произведения - хроники, епоси и пр. от неевропейски произход. Чувал съм например за епоса МАНАС, но нямам педстава за кой период от историята се отнася.
Интересуват ме възможно най-близки до оригиналните.
За езиците казах. Може в краен случай и на латински, но не и на гръцки! :aaa:
Айде да ограничим територията - предлагам само (освен български) английски, руски , като опция - френски, немски, латински езици на преводите!
Предлагам освен това да не дискутираме тук за каквото и да е а да се ограничим само до преки и обективни коментари!
Защо повдигам тази тема?
Защото в която и да е тема досега се цитират всевъзможни псевдопървоизточници, цитиращи други и цитирани от съвременните автори, което ме навежда на идеята за "кривия" телефон.
Най добре си е да пие човек вода от извора.
Така че - коленопреклонно моля :evil: И благодаря!
Нека това е обща тема, засягаща връзки (линкове) към преведени на съвременен (европейски) език първоизточници от древността - цитирам по памет:
От Шумерския епос - Епос за Гилгамеш,
Гръцки: Омир
Херодот
и други които аз не знам!
Знае ли някой други произведения - хроники, епоси и пр. от неевропейски произход. Чувал съм например за епоса МАНАС, но нямам педстава за кой период от историята се отнася.
Интересуват ме възможно най-близки до оригиналните.
За езиците казах. Може в краен случай и на латински, но не и на гръцки! :aaa:
Айде да ограничим територията - предлагам само (освен български) английски, руски , като опция - френски, немски, латински езици на преводите!
Предлагам освен това да не дискутираме тук за каквото и да е а да се ограничим само до преки и обективни коментари!
Защо повдигам тази тема?
Защото в която и да е тема досега се цитират всевъзможни псевдопървоизточници, цитиращи други и цитирани от съвременните автори, което ме навежда на идеята за "кривия" телефон.
Най добре си е да пие човек вода от извора.
Така че - коленопреклонно моля :evil: И благодаря!
Comment