Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Римската конституция

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Хубаво де, Княже, защо убиваш пуберския порив. То интересът към историята така започва - с харесана личност или събитие, което са ти направили впечатление. После започваш да четеш и литература, различна от учебниците за 7-ми клас, да анализираш информацията и да достигаш до умозаключения, различни от първоначалните ти впечатления.
    sigpic

Comment

Пак яко сте се развихрили!
      А моята идейка бе проста: кат почнем от ''основаването на града'' та до първия признат Римски Император (според мен Октавиан) да съберем нормите по които живеят римските граждани (хммммм хайде да бъде жителите, които тогава населяват мястото, което сега ние наричаме Рим да не се впускаме пак в безплодни спорове ). Хронологиески подредено (а пропуснах да спомена, ма е много важно: известните и писаните (щото инае ще стане кат.......... Крумовите закони :p ). Какво знаи норми, закони конституции? А не (нема да влеза в това блато). Конституция бе употребено не в сегашния смисъл, а по-скоро като сбор от писаните правила по които е съществувала и се е разраствала Римската Република (след времето на царете, но и по времето, ако има сведения). Въпреки, че аз съм автора на темата не се наемам да отсявам мненията (камо ли да съм арбитър). Може да си се справите и сами. Аз пък ще чета. И ще го ползвам и препоръчвам, като полезно помагало.

Comment

Тоест идеята ти е да проследим развитието на социалната политическата и икономическата идея на римското общество от най-ранните сведения за него до принципата? Надявам се да осъзнаваш че това значи да изпишеш почти цялата история на Рим Макар че може да се сбие и по на кратко.

Ласт роман, аз нямам нищо против младежкия порив, просто този порив трява да се сдържа в рамките на елементарно приличие - тоест по-малко лозунги, по-малко емотикони и по-малко потове от рода на 10-километров цитат под който стои коментар "Мноу яку, копеле!"

Иначе всички сме почвали от там, странно ми е обаче че някои които съ смятал за по-сериозни изследователи от рода на LiquamenA, които дори ако се сещм правилно мислеха да регистрират дружества и т.н., все още смятат за интересни и нови неща от учебницит за 7 клас. Аз лично прочетох Х²² таблици доста одавна - не като да няма пълния превод и на английски и на руски, странно е че досига някои хора твърдящи че имат сериозни интереси не са ги потърсили и сега все еднооткриват тплата вода, че още и се репчат .... наистина ми е много странно.
        Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
        [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
        きさまはしんでくださいませんか
        [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

Момзен както си е преведен и на български, а предполагам, че и в германския си вариант, съвсем спокойно и конкретно си говори за конституция на Рим - именно имайки предвид формата на управление. Той няма предвид някакви специални писани правила, най-малко пък таблиците, които в някаква историческа епоха вече са били с по-скоро сакрално значение, а начина по който римляните са се разбирали по-между си.
          Има и една конкретна "конституция" - Constitutio Antoniana de Civitate от 211, или според други от 213, на Каракала. Но това е законовия акт за създаването на гражданското единство в империята - провинциалите стават граждани, т.е. от покорени, хора с равни на римските права.

Comment

Всъщност, конституцията на Антонин не е единствена. В Рим е било пълно с конституции.
            А конституцията, за която говори Момзен е аналогична на съвременната конституция на Обединеното кралство.

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
            It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Именно, или на Саудитска Арабия. По същия начин говори и за конституцията на Картаген, т.е. какъв е реда в този град или държава

Comment

Ами за такава конституция принципно говоря и аз - но Рим за разлика на Картаген например има доста динамична конституция за да се фиксира една определена за римската република. Трябва да се уточни по-конкретен период. Тъй като в различните периоди едни и същи органи на властта имат различни правомощия а някои и съвсем сменят сферата си на действие.
                Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
                きさまはしんでくださいませんか

Comment

Е, за мен беше изключително густо да ги прочета "написани", а не "преразказани" въпросните Х²²-те таблички ... Ето ви поредното доказателство, че и отпреди повече от 2000г. /не помня кога казват, че са създадени/ човека си е все един и същ - а това е най-вълнунащото, според мен.... Оказва се, че близостта им със сегашното ни право е доста голяма (това определено ме впечатли), и прочитайки ги (като текстове, а не преразказани, както казах - защото едно е око да види и т.н.), човек не може да не неправи такава аналогия.... Например, вижте уредбата на придобивната давност - римляните също са имали два вида придобивна давност: 1г. /за движими вещи/ и 2г./за недвижими вещи/, така както ние сега имаме 5г., респективно - 10г.; или пък, правилата за призоваване пред съд /до голяма степен сегашните сякаш са "преписани" от тях/....и т.н.....

Апропо, не е срамно, да признаеш своето незнание. Доста по-срамно е, човек да се прави на знаещ, а всъщност да страда от липса на компетентност по въпроса - дори е вредно и страшно, като се замисли човек. Говоря принципно, нека никой не се засяга от думите ми. А колко такива хора срещате всеки ден "знаещи" и "можещи"?...
                  А, ако е верно, че въпросните таблички ги пише в учебника за седми клас, бих казала: Горко на седмокласниците.... Както пишеше, върху едни книги, издавани преди доста време по "Бай Тошово време" - Има книги, които всеки трябва да прочете на младини. Аз бих добавила - има неща, които човек трябва да прочете /респективно - разбира/, след като достигне определена възраст и добие определен опит - иначе му звучат тъпо или са неразбрани. Предполагам, че точно така биха ми звучали и въпросните таблички, ако ги бях прочела в седми клас. :-)))))

Темата взе да става интересна....Ако някои има още нещо от сорта, да го дава, ще го оценим.....
                  Last edited by LiquamenA; 07-02-2008, 22:11.
                  чл. 39 /1/ Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин...
                  /Из Конституцията на Република България/

Comment

За незнанието съм напълно съгласен с теб - затова и си казвам направо че латински не знам и не виждам особенна нужда да го уча за да се прославя като виден любитл ан римската история

Иначе таблиците звучат актуално ако ги поставиш в контекста на културата и времето, и наистина звучат тъпо и елементарно в славнение със съвремените закони. Римските не са били токова гъвкави и изврътливи - защото отношенията тогава са били доста по-елементарни.

请您死在地狱般的阵痛
                    きさまはしんでくださいませんか

Comment

Юлий Цезар: Не знам на каква възраст си, но ако наистина имаш толкова голям интерес към латинския и античната история - на 20-тина минути път с кола от мястото където живееш има град в който можеш да ги изучаваш, при това доколкото знам преподаването им е на ниво, макар че там могат да се изкажат повече съфорумниците, някои от които знам, че учат във ВТУ. Аз самият не съм към Исторически факултет.

Княже, кой е този учебник по история в който си видял нещо подобно на поста му? Когато аз учех антична история, авторите бяха склонни да отделят повече внимание на това какво точно е изрекъл Цезар докато е минавал Рубикон, отколкото на Римското право.
                      Last edited by Stormbringer; 28-02-2008, 22:40.
                      "Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.

Comment

Working...
                      X