Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Антични монети

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Антични монети

Занимавам се с нумизматика но за първи път виждам такава монета затова моля ако някой знае нещо за нея да го сподели с мен

Здравете, Psaxtiris! Не че съм експерт по монетите, но мога да се поразровя за тази монета (разбира се, ако не е някакъв много рядък екземпляр). Обаче от снимчицата много, много не мога да разпозная символите (ако може малко по едра). А ако знаете - какви са символите на нея?
    Last edited by Goleman; 15-06-2007, 15:32.
    "... намерих ключа и отворих вратата. Там - царството на моите сънища и мечти - беше пусто, глухо... отидох до картинаната, изтрих я от прахта, исках да видя още веднъж следите на онова, което някога мислех възможно. Но можех ли да вярвам на очите си? ..."

Comment

И не се знае каква е по народност?
      "... намерих ключа и отворих вратата. Там - царството на моите сънища и мечти - беше пусто, глухо... отидох до картинаната, изтрих я от прахта, исках да видя още веднъж следите на онова, което някога мислех възможно. Но можех ли да вярвам на очите си? ..."

Comment

Монетата е по малка от 1 стотинка и не мисля че може да излезе по добре,ако знаех
        от каква народност е и за мен щеще да е по лесно да я открия,затова потърсих помощ тук във форума,колега от Гърция предполага че е от микенския период но гърците имат навика всичко което е по загадъчно да си го пишат техно

Comment

Разбирам само от римски монети, а тази определено не прилича на такава - поне по това което се вижда от снимката, ако искаш пусни свястна снимка .... ако не мога да ти кажа каква е, поне бих ти казала каква не е с доста прилична степен на вероятност...
          чл. 39 /1/ Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин...
          /Из Конституцията на Република България/

Comment

Антични монети

Nikoi ne znae kakva e monetata ot foryma tyka,dosta y4ydvasto naistina.

Comment

Акче? Поне на такова ми прилича.
              Колкото до монети от микенската епоха - смех...

Comment

easy написа
                Акче? Поне на такова ми прилича.
                Колкото до монети от микенската епоха - смех...
                Това наистина е османска монета, но снимката не дава възможност да се датира или поне на мен не ми дава такава. Хубаво ще е също така да се потвърди, дали наистина е сребърна, за да се приеме или отхвърли предположението, че е акче.
                "...защото буквата убива, а духът животвори." (2 Кор 3:6)

Comment

Значи, османска... :tup: Браво! Сега кръгът се постесни и имаме поне насока. Кураж, psaxtiris! Не се отчайвате!

Искам още нещо да попитам. Предполагам, че монетата е стара повече от 200-300 години. Не знам как е при тези монети, но при монетите от по ново време(става дума за османските) може да се види годината(в арабски цифри и по мюсулманското летоброене), къде е осечена(град), туграта(кой е султанът), може и други. Можете ли нещо с да видите с лупа? :sm186:
                  Last edited by Goleman; 28-06-2007, 01:10. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Това, че е османска лесно се вижда от двете арабски цифри, които съм оградил в червен кръг. Те са съответно 1 и 2 т. е. числото 12. Предполагам, че датата на емисията се крие долу там където съм оградил със синия правоъгълник. Ако се направи по-добро изображение можем да имаме шанс ...
                    Разбира се, за всичко това може и да греша :sm186:
                    На тази страна на монетата личат и много други символи, които окото на специалист може да разпознае, но за съжаление аз не съм такъв!
                    Между другото ето два доста добри сайта, които могат да са от полза:

Koleksiyoncular için Osmanlı İmparatorluğu, Türkiye Cumhuriyeti ve her türlü yabancı para ile ilgili teknik veriler fotoğraflarla birlikte sunuluyor. Alman Leuchtturm firmasına ait yüzlerce ürün en uygun fiyattan temin edilmektedir. Ottoman Coins (Osmanli Paralari) is a site about Ottoman Empire coins. You can find everything about Ottoman coins here, price, technical datas, glossary, ...

Last edited by belata_a; 28-06-2007, 18:49.

Comment

Браво и аз взех да се ориентирам.
                      Знам, че на османските монети има четирици цифри - година по османското летоброене и още две, които мисля, че са години на управление на султана - не съм сигурен, обаче, дали е така. От снимката, която се вижда като че ли по-ясно, ми се струва, че четирите цифри са 1, 1, *, 7. Като направим справка може да е само 1187 или 1774г. при Абдул Хамид (а ако разсъждавам правилно може да е от 1786г.) Но не ми се струва, третата цифра не прилича на 8, а може и последната да не е точна. Единственото, което знаем със сигурност е първата - не може да е друга - при 4 цифри! И втората, ако са 4 цифрите. (Интересувам се от монети, но не съм експерт, и може и да не е правилно! Най добе е да се види от по-ясна снимка или някой, който знае повече да каже)

Comment

А пък може и да са 1,1,1,5 т.е. 1115 или 1703г., което значи от времето на Ахмед III и ако правилно предполагам(виж по-горното мнение) може да е от 1715г. Всичко зависи, кои са последните цифри. Може и да са други години 11**. (???? ????)

Благодаря на belata_a за втория сайт!(първия го знам)

Comment

Goleman написа
                          А пък може и да са 1,1,1,5 т.е. 1115 или 1703г., което значи от времето на Ахмед III и ако правилно предполагам(виж по-горното мнение) може да е от 1715г. Всичко зависи, кои са последните цифри. Може и да са други години 11**. (???? ????)

Благодаря на belata_a за втория сайт!(първия го знам)
                          Пак казвам, че не съм вещ, но доколкото аз виждам, годината е 1167. Според информацията, с която аз разполагам това трябва да е или 1753 или 1754 сл. Хр. Пак според моя информация, това означава, че монетата е емитирана по време на управлението на Махмуд I, но доколкото аз знам през 1754 г. го сменя Осман III.
                          За мен, обаче, е от по-голямо значение приблизителния размер, теглото и метала, от който е направена монетата. Ако можем да определим тези характеристики ще е по-лесно да се доближим до номиналната й стойност, което според мен е по-важното. За съжаление, човекът, който може да ни осветли (автора на тази тема), от една седмица не се е появявал ...
                          Приятелю Goleman, темата "османски монети" на мен ми е много интересна. Ако можеш да ми кажеш и други подходящи сайтове, ще съм ти много благодарен, особено ако имат и руска версия ...

Comment

Антични монети

Ne se poiaviavax zastoto biax na more .Monetata ne sam ia teglil za da znam kolko grama e,prili4a mi na bronzova i e po malka ot 1 stotinka,tia dni ste ia preteglia i ste se opitam da i napravia po dobra snimka.Blagodaria na vsi4ki za pomosta.

Comment

belata_a написа
                              Приятелю Goleman, темата "османски монети" на мен ми е много интересна. Ако можеш да ми кажеш и други подходящи сайтове, ще съм ти много благодарен, особено ако имат и руска версия ...
                              Ами, приятелю belata_a, и на мен са ми интересни темите за османските монети и монетите като цяло. За съжаление не знам други сайтове за османски монети, но кой знае...

Драги ми psaxtiris, очакваме с нетърпение развитието и идентифицирането на загадъчната монета...

Comment

Working...
                              X