Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пътят на човечеството

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Пътят на човечеството

thorn

Средновековните църкви в България

Супер е! :tup:
    Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
    Неизвестен руски адмирал

Comment

Интересен сайт!
      Може би във форума трябва да има отделен раздел за предистория?:sm186:

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
      It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Това е форум Бойна Слава, а не боен кокал.
        sigpic

Comment

Присъединявам се към Одзава и Императора - наистина е много интересно - Торн :tup:.

Нищо че е "бойна слава", това е само първоначалната идея, реално се обсъждат много понвече неща. Може би наистина има нужда от един раздел за праистория, еволюция и всякакви други любопитни обсъждания .

Comment

Ами нека наистина да се направи такъв. Примерно наскоро четох доста интересни изследвания за характера на конфликтите в първобитните общества. Оказва се, че те са били по близо до представите на Джон Лок по въпроса, отколкото до идеалистичните идеи на Русо. По точно - излиза, че макар всяка отделна битка да е била доста ритуализирана и с минимално число жертви, то натрупването на множество дребни схватки е било такова, че в края на краищата между една трета и една четвърт от възрастните членове на всяко поколение са загивали в тях. Ниво на загубите сравнимо с това при изтребителни конфликти кат ПСВ,ВСВ или Тридесет годишната война.

Има и още много интересни неща, които биха били на място в такъв раздел.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Ако мислите, че ще има достатъчно теми да напълним цял раздел ще направим един, но проблемо
              Иначе може или тука, или в Общите дискусии
              XV mile the sea brode is
              From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Аз подкрепям тази идея с оглед на това темите по тази проблематика да са удобно събрани на едно място, така че новорегистрирали се членове на форума (или такива, които развиват интерес към тази тематика) да могат по-лесно да ги откриват и да се ориентират в тях. Така или иначе интрументите за отваряне и затваряне на групи теми позволяват на всеки потребител удобно да си настрои прозореца, така че да вижда само тези подфоруми, които го вълнуват и така че всичко да не е твърде претрупано.
                С времето предполагам, че ще се натрупа материал щом веднъж има къде да се събира. И без друго плавно форумът се измества като насоченост към по-широка историческа (и не само проблематика). А за интересуващите се само от военни дейстивя си има специализирани раздели .

Comment

С предложението си имах предвид, че ако тази тема беше, например в раздел Световна История\ Предистория (Праистория), или в Световна История\ Предистория и Античност щеше да е по-правилно като класификация. А за новите, както и за старите потребители ще е по-лесно да се ориентират. А колко голям интерес ще има, може би старите потребители по-добре могат да преценят.

По темата: Б. Димитров не случайно издаде книга със заглавие: "Българите - първите европийци".
                  ... Отделен въпрос е, дали това са били българи... А може би турците са били първите европейци?

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                  It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
                    А може би турците са били първите европейци?
                    Ако имаш предвид, че са дошли от Мала Азия - да. Само че не са били турци, а прото-индо-европейски говорящите. И са населили Балканите ок. 5000 г.пр.н.е., откъдето по-късно се пръсват, че се и връщат... Пусках линк за доста обширна и обоснована статия на английски - някъде в индо-евро-пра-българските теми.
                    "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

Ако имаш предвид, че са дошли от Мала Азия - да. Само че не са били турци, а прото-индо-европейски говорящите. И са населили Балканите ок. 5000 г.пр.н.е., откъдето по-късно се пръсват, че се и връщат...
                      Според пуснатото от Торн (а акто се замисля и други неща в подобен смисъл съм срещал) първите жители на Европа са значително по-рано от 5000 г. пр. н. е.

Comment

gollum написа
                        Според пуснатото от Торн (а акто се замисля и други неща в подобен смисъл съм срещал) първите жители на Европа са значително по-рано от 5000 г. пр. н. е.
                        Така е. Статията беше конкретно за първите индо-европейци - като се открие под-форум, може да я преведа даже.
                        "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

gollum написа
                          aз не съм срещал серозен учен да твърди друго. много ми е интерсно дали разгледахте добре на какво се основава анимацииката?
                          Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

Да, прочетох повечето допълнителни материалчета, пробелмът пир мен е, че ми липсва съответната научна подготовка, а и достатъчен набор от информация (което понякога поне може да запълни част от недостатъка), за да заключа за себе си доколко вероятно е всичко това. Особено това важи за генетичният метод, който ми е съвсем неясен (от обясеннията разбрах малко, но толкова). Затова малко или повече го възприемам на доверие.
                            Между другото, на мен по-интересна ми бе частта за климата и по-точно представата за геоклимата като една циклична система на настъпления и отстъпи, която ограничава развитието на цивилизацията, но поради твърде големия период на промяна спярмо много по-малкия за човешката цивилизация, влиянието й трудно се забелязва.

Comment

gollum написа
                              Да, прочетох повечето допълнителни материалчета, пробелмът пир мен е, че ми липсва съответната научна подготовка, а и достатъчен набор от информация (което понякога поне може да запълни част от недостатъка), за да заключа за себе си доколко вероятно е всичко това. Особено това важи за генетичният метод, който ми е съвсем неясен (от обясеннията разбрах малко, но толкова). Затова малко или повече го възприемам на доверие.
                              Между другото, на мен по-интересна ми бе частта за климата и по-точно представата за геоклимата като една циклична система на настъпления и отстъпи, която ограничава развитието на цивилизацията, но поради твърде големия период на промяна спярмо много по-малкия за човешката цивилизация, влиянието й трудно се забелязва.
                              поясни кое не е ясно, надявам се да помогна.
                              като спомена за цикличноста именно на това отдават/някои учени/ колебанията в нивото на Черно море.
                              пп. обаче включват и другия подвид на вид homo sapiens - неандерталците.
                              ппп. едно линкче - http://www2.ku.edu/~lba/Chuvash_HLA.pdf
                              Last edited by tonev; 11-06-2007, 05:54.
                              Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

Working...
                              X