Че е път -път е, че е римски - римски е, че е военен и че е диагонален - няма спор - естествено - но ти знаеш - това са функционални определения на обект, а не номинални. Той е придобил името си в последствие на цялата развита инфраструктура в региона около Карасура както е със Бесапара при Синитово, Пазарджик. Вярно е, че това са синоними, да - обозначават го и така. Една груба аналогия би била както казваме днес - "пътя за София", или просто "магистралата". Но виждаш, че това са временни наименования. Живота и условията се променят, с тях и статута и имента.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Траяновите градове в България
Collapse
X
-
Колко бързо изчезва всичко — и самите тела във вселената и споменът за тях във вечността. Каква е природата на всичко сетивно и особено на онова, което ни примамва с удоволствие, плаши с мъка или заслепява тщеславието на хората с празната си външност. Колко евтино, презряно, нечисто и изложено на гибел е то в оценката на умствената способност.
МАРК АВРЕЛИЙ, "Към себе си", II, 12
-
да де ама при Карасура /чирпанската/ си има цитадела, стени и тн.
и германците правиха над 10 г проучвания по нея. та за някакви по сериозни резултати питам ако има публикувани, на хартия или из нета, само да не са на немски де.
уф саитчето за бг крепостите е бедничко още.
ама то няколко хиляди крепости с това все пак работата е безкрайно много.Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.
Comment
-
Помествам информацията от Чирпанското Археологическо дружество за всички. Дори и да я знаете - не е лошо и други да я прочетат Не е много, но толкова знам и аз засега, докато не си взема пълните изследвания за Карасура, които май още не са излезли ??? (все пак съм се фокусирал повече върху Лимеса):
Заселването на местността започва в края на неолита (около 5000 г. пр.н.е.) с едно неукрепено селище в полето. Чрез най-малко шестократно укрепяване на местността посредством насипи от пръст и чрез непрекъснатата заселническа дейност до периода от настъпването на Новата ера се е образувал един така наречен селищен хълм, или също възвишение, с височина 19 м и основа от 150 х 170 м. На този хълм днес викат "Калето". Един дълбок сондаж на възвишението, който е направен от германците, разкрива вида на праисторическите укрепления.
Що се касае до римския период, има основани множество светилища в близост до хълма. Тук е бил на почит Асклепиос, чиито постоянни спътници са били човечето с качулката - Телесфор и Хигия. Но също така и на Плутон - богът на земните богатства и на главния Бог - Аполон. Те имат издигнати храмове, от които откриха множество архитектурни фрагменти.Там пътуващите, които ползвали пътя, са оставяли жертвените си дарове като поклонници. Има също така съсредоточени множество оброчни релефи с изображението на конника Херос.
В един латински опис на пътищата - Itinerarium Burdigalense - през IV в. местността като станция на големия военен път е дадена под името Карасура.
Гръцки източници споменават горе-долу по същото време укреплението Карасура на военния път и през VI в. някаква крепост - Карастира.
Много признаци говорят за това, че през периода IV-VI в. от н.е. Карасура се е развила като епископско седалище и по този начин като град в провинция Тракия. Укреплението и неговото обкръжение играели голяма роля в обществения и културен живот на провинцията. Размерите на разкритото досега крепостно съоръжение с площ около 4 хка с неговите обществени, сакрални, жилищни и стопански сгради, както и интензивността на живота не противоречат на една такава теза. Пирони свидетелстват за покривни конструкции от дърво, а един жетвен олтар е бил приспособен за разпределяне на вода (чешма ?).
На Карасура, извън крепостните стени, е разкрита една от най-големите раннохристиянски базилики в Тракия. Втората базилика от същия период се е намирала на най-високото място на хълма Калето, и трета такава църква в северното предградие на укреплението. В голямата базилика, близо до олтарната ниша, е открит в зазидан гроб представител на висшето духовенство, най-вероятно епископ. В множество гробове под пода на църквата са намерени мъртъвци, погребани облечени в златен брокат. При други скелети са установени изменения, породени от ревматичи заболявания.
Грабежите и разрушенията, извършени от готи, авари и славяни, довеждат до насилствения край на укреплението в края на VI в. След това едни след други на Карасура се заселват арменци и славяно-българи. До 971 г. от н.е. местността е принадлежала на Българската държава. През XI век номадските племена на печенегите и куманите ограбват поселението. Постоянните нападения на гадове водят непрекъснато до укриване на ценности. Дори, както виждаме днес, техните законни собственици не успявали отново да си ги възвърнат.Така тези ценности - в случая 49 византийски анонимни монети от началото на XI век, които в пристъп на страх от печенегите са закопани в един съд - попадат в ръцете на археолозите и по този начин - където им е мястото - в музеите.
В Карасура са открити и няколко некропола. Германците разкриха и изследваха над 1000 погребения. Най-ранните некрополи датират от периода IV-VI в. Един покойник дори е идентифициран чрез надпис върху надгробната му плоча като Теодорос от Филипополис. Последното гробище документира насилственото и кърваво падение на местността чрез множеството, само повърхностно закопани и ранени на много места покойници.
През ранното Средновековие (VIII-XI в.) починалите млади момичета са били украсявани като за сватба и погребвани в техните одежди. Множество позлатени украшения от сребро говорят за богатството на живелите тук хора.В селищния слой от XII век са открити големи зазидани хранилища за жито с възможност за побиране на огромни количества. Чрез точното датиране, ги свързват с Третия кръстоносен поход на Фридрих Барбароса. Вероятно са поставени по нареждане на Византийския император за изхранване на имперската войска, която минала през Карасура. Карасура обаче привличала и много идващи отдалече търговци, които складирали на това място стоките си. Редом с китайския порцелан, откриха и цели колекции от луксозна керамика за хранене, която произхожда от Персия от XII век. Червенолаковата керамика от там засега е единствена по рода си за целия Балкански и Малоазиатски регион.Колко бързо изчезва всичко — и самите тела във вселената и споменът за тях във вечността. Каква е природата на всичко сетивно и особено на онова, което ни примамва с удоволствие, плаши с мъка или заслепява тщеславието на хората с празната си външност. Колко евтино, презряно, нечисто и изложено на гибел е то в оценката на умствената способност.
МАРК АВРЕЛИЙ, "Към себе си", II, 12
Comment
-
tonev написауф саитчето за бг крепостите е бедничко още.
ама то няколко хиляди крепости с това все пак работата е безкрайно много.
Аз правя въпростния сайт и попаднах тук, проследявайки линк от който е бил посетен, който ме доведе до тази тема.
Много съм впечатлен от форумите Бойна слава и намирам много интересни за мен неща.
А моя сайт е още в началото си и наистина има страшно много работа, а аз правя всичко сам, така че не върви бързо. Освен това не съм професионалист в областта на историята, а само любител. Тук изглежда има много хора, които се занимават професионално.
Живея в чужбина и това доста затруднява намирането на материали.
Ако някой желае да помогне с материали, мнение, градивна критика и т.н. може да се свърже с мен на мейла от профила ми.
Приятен ден и Весели Празници на всички!
Comment
Comment