Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Траяновите градове в България

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Траяновите градове в България

Здравейте на всички. Очарован съм от високото ниво на форума и рвението, с което историци и ерудити защитават и описват тук своите тезиси. Аз, макар и малко по лаик от Вас, смея да повдигна една тема, която, надявам се, би била интересна.
    Известна е на всички Хиподамовата система, по която римляните са строили своите градове с прави улици като основните две са Cardo Maximus и Decumanus Maximus, които ориентирали север-юг и изток-запад, а при второстепенните - 4 броя затваряли една инсула, а и форум,(сравнително) централно разположен. Датите на пролетното и есенното слънцестоене, когато са били строени градовете, също са известни. Дори едната дата -18-ти септември, съвпада с рожденния ден на император Марк Улпий Траян 53 -117 AD, който завещава монументално антично строителство по нашите земи.Само че всички градове на територията на днешна България, построени от Траян след първата и втората дакийска война (Улпия Ескус, Улпия Рациария, Никополис ад Иструм, Никополис ад Нестум, Аугуста Траяна, Улпия Сердика, Марцианополис, и др.) не ни подсказват строежът да е започнал есента, а точно обратното - през пролетта. И до ден днешен се спори много сред археолози и историци за точната датировка и на двата похода на Траян срещу Децебал (101-102-103?? AD)(105 -106-107??AD), дори не се знае със сигурност как точно се е развила операцията и на кои места е пресечен Истрис, кога се включва пети Македонски легион и кога точно са построени повечето градове. Траяновата колона в Рим е красив и грандиозен източник, но без съмнение отразява еуфорията на победителите. Какво смятате Вие?
    Колко бързо изчезва всичко — и самите тела във вселената и споменът за тях във вечността. Каква е природата на всичко сетивно и особено на онова, което ни примамва с удоволствие, плаши с мъка или заслепява тщеславието на хората с празната си външност. Колко евтино, презряно, нечисто и изложено на гибел е то в оценката на умствената способност.

МАРК АВРЕЛИЙ, "Към себе си", II, 12

Мога да ти кажа нещо за Никополис.
    Няколко лета изкарах там на разкопки. Под него излиза тракийска керамика, което показва, че Траян не го е застроил на празно място.
    Другото -това, което виждаме е твърде късно-може би Константин². В последните години излизат доста данни, че ранният град е бил с доста кирпичено-дървени конструкции, които са изгорели в страшен пожар.

Comment

Ясно е, че има топографски континуитет при повечето градове - дори цели тракийски селища от късната бронзова епоха са или в по-долен стратиграфски пласт (напр.Никополис) или в непосредствена близост до римския град (напр. Ескус). Явен е и факта, че в първи век от новата ера всички римски поселения върху стари тракийски такива, преминават през стадиите: Canabae, Vicus, Castellum, Castra, Municipium, Colonia (по Теофил Иванов), като различните етапи оформят различна по степен урбанизация, строеж и благоустройство. Но както строителството от 1-ви век се различава от това при Късната Античност, така мисля в нашите земи, основаните от Траян градове едва ли са имали нещо общо с по-старата тракийска система на кирпичено-дървени конструкции. Въпросът ми е не толкова дали е бил първият ( а той определено не е бил), а кога точно е построен от римляните и как? А иначе - тази гениална урбанистична система - с пожар идва и с пожар си отива -да!
      Междудругото, Гладиатор, като каза Никополис, колегите от Нотингам работят ли с вас там още? Издадоха един много хубав труд за града на английски, който не мога да си намеря вече 3 години и който има май само в Англия.
      Колко бързо изчезва всичко — и самите тела във вселената и споменът за тях във вечността. Каква е природата на всичко сетивно и особено на онова, което ни примамва с удоволствие, плаши с мъка или заслепява тщеславието на хората с празната си външност. Колко евтино, презряно, нечисто и изложено на гибел е то в оценката на умствената способност.

Comment

Вече не.
        Има том за самият град, както и за дребните находки.
        Възможно е под града да има нещо от Домициановите войни, но като хипотеза само

Comment

Въпрос към стожерите Гладиатор, Сър Грей, Йончев, Бизънтайнър, Историк, към всички археолози: Някой от Вас има ли повече археологическа информация и представа за състоянието към есен - зима 2006 г. (или поне прави ли се нещо като спасителни разкопки и консервация) на следните обекти по Лимеса:

1. кастела Дортикум - ходих 2005 - положението е трагично. Кастел вече няма! Каква е идеята все пак там?
          2. стацио Флорентиана - направено ли е нещо от последните замервания на Станчо Ваклинов?
          3. кастела Алмус - северната стена е отнесена от Дунава, но незнам какво стана след наводненията с градежа там. А близкият кастел Цебрус? С Помодиана, с Регианум....?
          4. за Августе при Хърлец знам, че сега Спас Машов работи сериозно, но нямам представа докъде стигна - къде ще изложи артефактите и написа ли нещо по въпроса? БАН е като черна дупка за такава информация по дяволите.
          5. Какво е положението при късноантичния Ятрус сега?
          6. А с Апиария и близката гробница, С Тегра, с Нигринианис?

Пари, пари и пак пари...

Сладко е да работиш на голям обект като Ескус или като поляците от Адам Мицкевич при Нове, сладко е да взимаш 150 000 лева за сезон като Овчаров на Перперикон, а малките станции, викуси и муниципиуми - кучета ги яли!

НЕ ТАКА, ГОСПОДА!

Защото утре в Кристис ще видите не чиния от 11 век от Величково, а цялата златна посуда на Първа Критска Кохорта от 1- ви век...

метафорично казано...
          Last edited by Dobromir Rusev; 30-11-2006, 01:26. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

На "малките обекти" не се работи въобще - те не са атрактивни за АИМ, а местните музеи нямат средства за самостоятелни дейности. Колкото до възможностите за консервация и поддържане (за реставрация не става и дума) - шегуваш ли се? В скоро време ценни находки ще доставя не археологията, а полицията и митниците - когато ги залови на границата.

Comment

Съгласен съм, че иманярите са зло, но то го е имало и ще го има.
              Обществена тайна е факта за покровителстването му от най-високо ниво.
              Колкото до "малките обекти", там съм виждал иманяри да изкарват изумителни находки.

Comment

Стана нещо като офтопик, но нямам против - има връзка. Дето се вика - "ет' ти булка спасов ден!" -
                Иманярството - древен занаят, държавна политика или феномен на безхаберното ново общество?

Comment

Извинавай,
                  просто мислех, че нещата са свързани.
                  Добре е, че има международни експедиции за да се прави нещо, току виж тези градове и калета скоро са изчезнали.

Comment

Хе-хе - не се извинявай! Много ми е приятно дори, че изобщо някой прояви интерес да пообсъдим. Аз леко накланям везните не толкова към битки, стратегии и конкретни събития ( минало дешифрирано), колкото до милата ни археология (минало недешифрирано).
                    Защото, ако световната история много повече я грее факта дали Александър Македонски е бил хомосексуалист или не и дали го е правил с коня си Буцефал, то мен ме измъчва факта, че милата ни България направи едно углавно престъпление като позволи да се срине и опустоши тотално последния пристан на великия и славен 13-ти Цезаров Легион и на Конниците Далматинци Дивитийци, дислоцирани там в 3-ти век - град РАЦИАРИЯ. И колко много неща още - за ромите с булдозерите, за прекупвачите от София и за арендаторите с черни джипове, които взеха земята там и създадоха канала през Сърбия за към Холандия и Англия...

Тоз - паднал, друг ще навестим,
                    какво тук значи някакъв си римски град...?

Comment

Въпросът ми е не толкова дали е бил първият ( а той определено не е бил), а кога точно е построен от римляните и как? А иначе - тази гениална урбанистична система - с пожар идва и с пожар си отива -да!
                      Здравейте на всички тук! Ето тук http://www.nottingham.ac.uk/archaeol...ulg/bcity.html е споменато накратко за експедицията на университета в Нотингам в Nicopolis ad Istrum. Мисля, че на тая страница има отговор на въпроса.

Между другото искам да питам, има ли някъде карта на римските градове в България? Съвсем скоро видях сайт посветен на български крепости. http://www.bulgariancastles.com/ Мисля, че няма да е никак лошо да има такова нещо и за римските.

Comment

гладиатор, какво стана с карасура? станция, после тръбяха че е крепост...
                        кога е датирана знаеш ли нещо? защо нищо не се пише? а е на 500м от магистралата. добър обект може да е.
                        Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

SRH написа
                          Здравейте на всички тук! Ето тук http://www.nottingham.ac.uk/archaeol...ulg/bcity.html е споменато накратко за експедицията на университета в Нотингам в Nicopolis ad Istrum. Мисля, че на тая страница има отговор на въпроса.

Между другото искам да питам, има ли някъде карта на римските градове в България? Съвсем скоро видях сайт посветен на български крепости. http://www.bulgariancastles.com/ Мисля, че няма да е никак лошо да има такова нещо и за римските.
                          Между другото искам да питам, има ли някъде карта на римските градове в България?[quote]

В процес на разработване е проект (Tabula Imperii Romani) за създаване на подробна карта отразяваща селищния модел през РЕ - картирани са всички известни (значими) обекти от територията на Римската империя. Картата на Балканския полуостров е разделен на няколко части:Будапеща, Букурещ, Одеса, София, Филипополис, Синопе, Атина, Измир и Анкара. Аз съм виждал единствено картния лист Филипополис, обхващащ ЮИ част на Балканите. Същият е дело на Т. Спиридонов (1997-1999).

Comment

Към SRH, tonev и Karata - Карта на римската империя има ( Tabula Imperii Romani ), но трудно се намира. Аз специално съм по-запознат с лист К34 и К35, които картографират Лимеса от Дортикум до Дуросторум от Август до Маврикий (I - VI в.) по Румен Иванов. Тази карта съществува от 1961 г. и е дело на Теофил Иванов и Стоян Бешков, а по-късно и от Димитрина Митова Джонова и Йорданка Атанасова. Има ситуационни планове с археологическите обекти и топографските данни. В БАН и АИМ имат такива карти, но те не отразяват съвременното състояние на обектите - много от тях, които са поставени 40-те и 50-те години -вече са фактически унищожени. Иначе в Рим, в Музея на Римската история има подобна такава карта. Има и подробни скици и планове на стари пътешественици като Граф Луиджи Марсили в Болония и на Д' Анвий, а у нас - Д.Дякович, Каниц и Шкорпил. А що се касае до по-древните източници -тях ги знаете - копието на Певтингеровата карта от 4-ти век на Абрахам Ортелийй, тази на Йохан Харенберг, Николас Сансон и тази на Джулелмо Д' Исле. Има и много други и най-интересното е, че, каквото е имало обозначено на тях до сега - се е оказвало истина!
                            Сега за tonev - Карасура е името на главният път, свързващ Сингидунум -Сердика - Филипополис - Адрианополис - Константинопол, изграден още по времето на Тиберий (по най-нови проучвания). Има много укрепени станции ( тип stacio milliaria) по продължението му. Тази до магистралата е подобна. Не може да се даде един единствен статут на римските обекти по нашите земи от този тип, защото те еволюират и го променят, съобразно фортификационната си система от 1-ви до 6-ти век. Още няма сигурен епиграфски източник.

Comment

Dobromir Rusev написа
                              Карасура е името на главният път, свързващ Сингидунум -Сердика - Филипополис - Адрианополис - Константинопол.
                              Името на този път не е ли via Diagonalis (Диагоналния път) или via Militaris ( Военния път)

Comment

Working...
                              X