Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Македонската и елинистическата фаланга :

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Същият автор твърди, че в могилата при Херонея има върхове за копия но не и за сариси. Идеята, е че същинската фаланга е след Гавгамела, главно през Елинизма

Comment

gladiator написа
      Идеята, е че същинската фаланга е след Гавгамела, главно през Елинизма
      Ми че то това не е ли ясно? Като под "същинска фаланга" разбираме онова трудноподвижното чудовище с дългите копия, дето легионерите така се накефват да изколят. Елинистичната фаланга другояче казано .
      То просто предвид, че фалангата е в постоянен процес на развитие като начин на бой и въоръжение да се слагат граници от рода "До Гавгамела не е фаланга, после е" е силно съмнително. Остави дето не е много ясно кога точно се счита вече за елинистическа. От определена дължина на копията? Ми че то както не се знае всъщност колко са били дълги... Пък и тя дължината бая се джътка напред назад .
      А ако трябва да сме сериозни, то първо трябва да отбележим, че дължината на копията не е и най-важната характеристика за елинистична фаланга или не. Стремежът за по-дълги копия се явява резултат от промяна в начина на бой на фалангата, както и начинът на бой се променя в резултат на по-дългите копия, те двете неща са свързани. Та процесът започва от момента, в който хоплитската фаланга като формация на бойци, способни и екипирани за единична схватка , започва от Филип нататък да се превръща във формация, способна и предвидена само на групов бой, което според мен е основната характеристика на елинистичната фаланга. За тази промяна във философията на фалангата дължината на копията няма никакво значение - сарисимите може да имат съвсем същите копия като хоплитите, но ако не са обучени и не могат да се бият по хоплитския "индивидуалистичен" начин, то това си е чиста елинистична фаланга. И Филип, поради некачествената си пехота тръгва (дали волево или случайно не е от значение) именно по този път - да оформя фалангата като общо и неделимо цяло (поне на теория - в момента, в който се раздели и отделните индивиди нямат бойна стойност вече). Съответно след като тези нови фалангити така или иначе не е предвидено да са особено умели с копието (за умение се изисква малко копие, което да може да се контролира), то съвсем естествено е да им се даде и по-дълъг прът, че да ръчкат от по-далече. И това развитие е започнато от Филип (а може и от по-рано, особено в доктринален аспект) и процесът набира скорост през Александър и нататък. Докато се стига до абсурдите с безумно дълги пики и тотална липса на гъвкавост, които и се оказват пагубни за фалангата в края на Елинизма.
      Като обобщение може да се каже, че фалангата доктринално е набутана в задънена улица от елинистичните наследници на Филип и Александър. Докато по тяхно време удължаването на копията и акцентирането върху груповия начин на бой е в начален стадий (и главно и доста по-важно - фалангата не се използва като офанзивно оръжие), то по-късно едната дължина се обявява един вид за тоталното решение и зарад нея се изхвърлят и последните остатъци на гъвкавост при фалангата и последната се обявява за основен биткопечелещ род войска, с извесни резултати.
      XV mile the sea brode is
      From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Идеята на Маркъл, е че никъде нямаме данни за сариса по времето на Филип в пехотните формации.
        Не мисля, че легионерите така са се кефили, както се изразяваш да колят . на практика легиона в атака също образува стена от щитове. Ако не е бил неразумно избраният терен и случайността при Пидна и Ксеноскефале, познай кой е щял да легни в братските могили?

Comment

gladiator написа
          Идеята на Маркъл, е че никъде нямаме данни за сариса по времето на Филип в пехотните формации.
          Нека е така, какво следва от това? Че фалангитите на Филип не са носели по-дълги копия от останалите хоплити. Но това не означава по никакъв начин, че доктриналната промяна в начина на бой и мястото на фалангата не е в ход вече, промяна която доста по-късно наистина ще доведе и до дългата сариса.
          С това искам просто да изтъкна, че отделните изолирани факти колко дълги и дебели са били еди какви си копия, дали са били с еди какви си върхове в еди коя си битка е несъмнено полезно знание, но само по себе си, без поставянето му в контекста на протичащите мащабни процеси не може да ни каже особено много за историческото развитие. И да се изваждат такива категорични деления "до Гавгамела няма - после има" както този прави издава само прекалено опростенческо виждане или още по-лошо, незапознатост с историческите процеси (с извинение за рязкото изказване - не съм чел за какво точно говори и е най-вероятно да греша).
          А че фалангата на Филип повече е напомняла класическата хоплитска, отколкото късната елинистична е повече от очевидно (макар че като оффтопик бих изтъкнал, че все пак съществува една много важна разлика между македонската фаланга и класическата гръцка - първата е дефанзивна, втората е офанзивна. НЕ че не сме го казвали вече де )

Не мисля, че легионерите така са се кефили, както се изразяваш да колят . на практика легиона в атака също образува стена от щитове. Ако не е бил неразумно избраният терен и случайността при Пидна и Ксеноскефале, познай кой е щял да легни в братските могили?
          Ами най-вероятно пак фалангитите. По това време тактическата гъвкавост на легиона е на светлинни години пред мутиралата и изродена елинистична фаланга. Всъщност една победа на фалангата би било учудващо изключение спрямо балансът на бойната ефективност и потентност. Но и това май е друга тема Ще видя дали мога да намеря от някъде писанията на този, да видя по-подробно какви ги пише
          XV mile the sea brode is

Comment

Като говорим ца елинистическата фаланга ето части от един устав намерен в Амфипол. По-точно са изброени глоби и задължения от времето на Филип V.

“Ще се налагат, според записаното, глоби на тези, които не носят оръжия от изброените:
            -за котфиб – 2 обола; за шлем също; за сариса-3 обола; за махайра също; за наколенници-2 обола; за щит-драхма.
            Ако тези, които нямат нужното оръжие са офицери ще плащат двойна сума за изброеното и 2 драхми за броня и 1 драхма за полуброня.
            Граматеите и архиперетите ще внесат глобата в хазната, след като доложят за нарушителите на владетеля.”

Интересно е, че ниските суми показват една по-скоро глоба, която обаче едва ли покрива действителната стойността на оръжието.
            Счита се, че котфиб е ленената броня.

Явно не съм бил разбран. Не твърдя, че елинистическата фаланга е върха на бойната техника, но и легиона през 3-2 в. пр.Хр. не е нищо повече от сбирштина селяни.
            Самата македонска и елинистическа фаланга не е както се мъчи да докаже сър Грей проста работа. |Имаме свидетелство за Филип V, че е събирал хората си по половин година и ги е обучавал.
            Обучение с пика има и по-късно при швейцарци, ланскнехти и др.
            Не е проста формация.
            Last edited by gladiator; 08-10-2006, 12:36. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Ее, хайде сега, легионите минали през Пуническите войни са много далеч от "сбирщина селяни". Поне докато не се изгубва опита на ветераните де, ама тоя проблем идва по-късно. Но това е странична тема

Иначе не твърдя, че фаналгата е проста работа, по-скоро че е прекалено "тясно специализирана". И при елинистичната фаланга именно тази прекалена специализация към определени условия и начин на бой, плюс пълното отказване от междуродово войсково комбиниране (което както отбеляза ти е основата на успеха на Филип и Александър) води до закономерния и залез.
              XV mile the sea brode is

Comment

като примирие - нещо уникално
                скоро излезе статия за шлем беотийски тип от музея в Русе. Най-вероятно от нремето на Александър или малко след него

Comment

доспехи от епохата-края на 4 в.пр. Хр. - 3 в. пр. Хр.

87
                  Last edited by gladiator; 09-10-2006, 12:41. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Доста се е изписал и едва ли бих могъл да засегна всеки или дори повечето въпроси, но имам няколко любими - фаланги, легиони и т.н.

На първо място на мен ми е интересно по какъв точно начин се датира превръщането на хоплитското копие в сариса. От една страна това вероятно става по археологически находки - накрайници и т.н. Друг вариант предполагам са някакви предмети на изкуството. Третият вероятно са писмените сведения.

У мен остава впечатлението, че въпроса е доста сложен, а предложените решения спорни. Ако някой има поподробна информация по тези въпроси ще се радвам да я сподели, а дотогава аз бих желал да изкажа някои съображения.

На първо място аз многократно съм писал за непоносимостта си към сравнението на "фаланга" и "леигон", даже специална тема бях пускал, а това не ми се случва често(за щастие на форума).

Подобно е и отношението ми към сравняването на оръжия. Ако някой си мисли, че с гладиус ще съм по-ефективен отколкото с мехайра или сариса, много се лъже. В крайна сметка смятам, че човека използващ определено оръжие е доста по важен от конкретното оръжие. Малък пример - Ханибал по думите на Полибий сменил въоражението на пехотата си с трофейно римско. Доколко може да се вярва на това сведение не знам, ясно е само, че не е много ясно какво има предвид гръка. Едно обаче е ясно - и преди и след това пехотата му е имала отчетливо превъзходство над противника, тоест влианието на оръжието не е решително.
                    От тази гледна точка дори римските легионери да са мъкнели сариси, а фалнгитите къси мечове, резултата според мен би бил сходен. И тук нямам предвид реултата от войната(който очевидно е предрешен), а само този от сраженията.
                    Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

Най-ранните сариси като върхове ги хващат в некропола на Вергина, но не в гробницата.
                      Колкото до превъзходството фаланга-легион, та както писах веднъж никой не казва но людете Анибалови са си елинистическа фаланга

Comment

gladiator, можеш ли да дадеш по-подробно инфо за археологическите находки и например по какво се различават върховете на сарисите от нормалните хоплитски копия (и как от само върха се извежда какво и колко дълго е било копието)?

Иначе Ханс, несъмнено си прав, още повече пък с
                        В крайна сметка смятам, че човека използващ определено оръжие е доста по важен от конкретното оръжие.
                        Но допълнително организацията е по-важна дори и от материала Или поне също толкова важна. А в организацията различните фаланги и различните легиони доста се различават, което ни позволява и да ги сравняваме донякъде. Пък организацията от своя страна по онова време донякъде се е определяла и от оръжията на бойците, както и обратното, та това взаимодействие заслужава поне споменаването
                        Но всъщност май тогав организацията на армията най-много зависи от пълководеца, та генерални обобщения и характеристики трудно да се измъкнат По тая линия и вметката на гладиатор
                        но людете Анибалови са си елинистическа фаланга
                        не е хич вярна - людете наистина са си Анибалови и елинистическата фаланга има малки заслуги за успехите и неуспехите им Но в по-общия смисъл, който той имаше (предполагам), че не толкова екипировката, колкото войнишкия материал и организацията/пълководеца са важни май всички сме на едно мнение.
                        XV mile the sea brode is

Comment

За сарисите просто писъх какво смятат хората-по дължината и тежината на острието.
                          Колкото до Анибал, съра да не се сърди, ама си е фаланга. Елинизма си е разпространен и в Картаген.Ксантип даже го викат да ги школува по последен модел.
                          нещо за теб, Сър

Comment

Амигос, не оспорвам Анибал, думата беше за фалангата и .....

Comment

Оставаше и да се сърдя Няма такова нещо, споко
                              Иначе че е ел. (не електрическа обаче) фаланга, ел. е. Погледнато откъм екипировка, обучение и строй - сиреч това, което ти имаше предвид. Обаче организацията и е малко по-друга и то не толкова вътрешната, ами "външната" - мястото и задачите и в армията като цяло. Знаем какво е основното оръжие на Ханибал
                              Мисля, че дължа малко по-дълго обяснение - аз под "елинистична фаланга" не разбирам само конкретното въоръжение и построение, ами и мястото на тази фаланга в организацията на армията. За ел. фаланга е характерно, според мен, че тя е основния и дори единствения род войска, на който се коренят всички надежди за победа, офанзивни и дефанзивни. Докато фалангата на Ханибал, макар и да не се е различавала по облик от елинистичната фаланга, всъщност изпълнява съвсем друга роля в армията (роля, много по-добре съобразена с характерните особености на това бойно тяло). По същия начин не смятам и фалангата на Александър за "елинистична", дори и ако се окаже, че са носели най-дългите сариси
                              XV mile the sea brode is

Comment

СЪР, СПОДЕЛИ С НАС КЪДЕ Е ТАЗИ ФАЛАНГА В ТОЛКОВА ЧИСТА ФОРМА. вИНАГИ ПРЕЗ ЕЛИНИЗМА Е ПЪЛНО С ПЕЛТАСТИ, ПРАШКАРИ, КАТАФРАКТИ И ДР. ИЗРОДИ

Comment

Working...
                                X