Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Помощ за една картина

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Помощ за една картина

    Моля за вашата помощ като по-компетентни от мен.
    Имам приятел, който е художник и желае да нарисува картина с по-достоверен характер, която да е свързана с разгрома на Филип II Македонски по време на завръщането му от тъй наречения Скитски поход.Доколкото знам неговата армия е причакана от трибалите някъде в Искърското дефиле и тотално разбита, като самия македонски цар е осакатен и обезобразен. Съкровищата разграбени от македонците по време на похода са отнети от трибалите и част от тях сега са част от врачанския музей или някъде по света .
    Моята молба е да ми дадете повече яснота за самия поход, и някакви ваши и идеи и предположения за тези събития.Надявам се, че всеки един от вас ще бъде част от тази картина-импровизирайте и ви благодаря.
    здз

    #2
    Благодаря Ви за съдействието -много ми помогнахте-пасивността е чудесно качество.
    здз

    Comment


      #3
      Е, що сега тоя злобен сарказъм... Ако някой е имал възможност да окаже някаква помощ би ти оказал. Очевидно не разполагаме с необходимите на дружката ти сведения. Какъв смисъл има всеки един от хилядата и кусур потребители на БС изрично да ти пише: "Пич, не знам"....Аз лично дори не съм чувал за въпросната битка.
      Твоя приятел може би не е зле като начало да влезе в някой обикновен интернет клуб, да плати 2-3 левчета и да потърси из Гугъла, където може да се намерят например книжките на известната поредица Men at arms. Ето например тая книжка може да се намери на Amazon.com:

      Вярно е, че е за воините на Александър Велики, но тия на баща му най-вероятно не са изглеждали по-различно.

      Comment


        #4
        Добре де, с какво аз бих могъл да ти помогна, освен да ти кажа да търсиш из нета, както Николай. Потърси инфо като цяло за Филип Македонски, потърси инфо за Вергина (там е гробнцата и от нея са изровени парадните му доспехи - има разни сайтове, в които има подробни снимки), да намерите преводите на източниците, които говорят за въпросната кампания....

        Ето какво намерих в сайта на Оспрей:

        Last edited by byzantiner; 02-08-2006, 18:58. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

        THE LABARUM


        sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
        ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
        ,sevogorob eht erew ysmim llA
        .ebargtuo shtar emom eht dnA

        Бе сгладне и честлинните комбурси
        тарляха се и сврецваха във плите;
        съвсем окласни бяха тук щурпите
        и отма равапсатваха прасурси.

        Comment


          #5
          Няма никакъв сарказъм ами наистина ми погнаха, но не в този форум, а чрез него, но няма нищо- просто не сте ме разбрали.
          Та вижте какво намерих-просто цитирам по памет.
          339 пр.Хр.Филип обсажда Перинфа и Византия по черноморското крайбрежие на Кримския полуостров, а след това превзема и Херсонес. Нужно е да се отбележи, че в тази акция и 18 годишният му син Александър, който според думите на баща си е с него да се учи на война. В този момент скитският цар Атей помоли Филип за помощ-военна, която му била нужна за войната му с истрийците???? Или нещо такова.Тогава Атей обещава на Филип да го направи наследник на скитския престол и възнаграждения за войниците му. По-късно царя на истрийците умира и войната спира и Атей се отхвърля обещаното на Филип.Разбира се това накарало Филип да побеснее е да приеме наказателна акция с цел ограбването на скитите.Оказало се, че те са много беден народ и много богатства нямат. Затова македонският цар взима много роби- жени и деца, а също така 20 000 скитски коне нужни за разплод???
          Та тъй през есента на същата година Филип, а навярно с него и сина му Александър преминават през земята на трибалите и както ги нарича римския историк Юстин или Юстиниян- непокорни и непобедими – диви по своя характер войни???
          Явно трибалите са били добре осведомени за кампанията на Филип и го чакали някъде в Искърското дефиле-след Мездра казват днешните историци и явно засадата е била добре подготвена за целта.Юстин пише, че е имало преговори-ултиматум- от страна на трибалите. Те искали част от заграбеното, но Филип отказал категорично и избухва скандал при което се извадили оръжията- по думите на историка. Изненадващо за Филип бил нападнат от двете стани на пътя-прохода. Македонският цар е ранен в бедрото и Юстин казва, че нараняването било толкова жестоко, че оръжието с което е сторено това заедно с разкъсването на бедрото убило и коня на Филип-какво ли ще да е това???македонската армия от походен строй директно тръгва в бягство и погрома става тотален.Как се спасява Филип не се казва, нито пък къде е бил Александър тогава. Всичко е отнето от македонците, а конете от Скития се разбягали по дефилето. Част от заграбеното е Рогозенското съкровище, а трибалите в по-късните кампании на Александър стават негов авангард така поне казват.
          здз

          Comment


            #6
            Е, добре и какви са ти въпросите? Защо през 10- тина реда има по едно "????" ? Кажи сега, ако искаш с нещо, да се опитаме да помогнем по това, което си намерил, као имаш някакви въпроси?

            А за историкът, от който черпиш данни, се казва Юстин и е автор на книги за Филип. Ето ти тука инфо за него:



            На английски няма цялостен превод на него в нета, доколкото знам. Четеш ли руски, за да ти го потърся???

            THE LABARUM


            sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
            ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
            ,sevogorob eht erew ysmim llA
            .ebargtuo shtar emom eht dnA

            Бе сгладне и честлинните комбурси
            тарляха се и сврецваха във плите;
            съвсем окласни бяха тук щурпите
            и отма равапсатваха прасурси.

            Comment


              #7
              Ами то аз руски четох та за това са май толкова въпросителните.Истрийци-така ли е правилно да се чете?Какви са тези и от къде са?20 000 коне-тази македонска армия колко души е била или тя е заприличала на конеферма движеща се от делтата на Дунав ако не и по на север, вървяла през цяла днешна Румъния навръщане, та чак през Враца да минат?Диви войни-съгласен съм, но явно е имало организация, щпионаш и подготовка, май не са били толкова диви.Лошото е, че нищо се не знае за трибалите- просто за тогавашните историци този край е бил тъмна Индия.Доколкото знам другите тракийски племена и държави-Одрисите са плащали данък на трибалите дори и в най-високия си разцвет.
              И последното-що за оръжие от това време може да направи така, че да прободе крака и да излезе от другата му страна и да убие кон с един удар?
              А и нещо важно-интересуват ни в това ли събитие Филип е останал и без око? Ако е не, то къде се случило това.Важното е максимално да се доближим до събитието до колкото е възможно-от въоръжение, облекло, време, абе всичко подробно- та за това се допитвам до вас и все пак ви благодаря.
              здз

              Comment


                #8
                копие, съвсем нормално копие. Може би метателно.

                Истрия е гръцка колония в северна Добруджа.

                Филип е останал без око при обсадата на Метимна на Халкидическия полуостров.

                Иначе иди в Хеликон или някоя друга хубава книжарница - продават една нелоша биография на Филип. За въоръжението на траките има няколко хубави сайта, но конкретика за трибали май няма да намериш, освен в местните музеи.
                Last edited by Thorn; 03-08-2006, 23:11. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение


                thorn

                Средновековните църкви в България

                Comment


                  #9
                  Истър е името на Дунав. Може би става дума за "дунавци". Според мен правилната форма на български би трябвало да е ИСТРИ, но кой знае.

                  Текстът на Юстин:
                  Двадцать тысяч женщин и детей было взято в плен, было захвачено множество скота; золота и серебра не нашлось совсем. Тогда пришлось поверить тому, что скифы действительно очень бедны. В Македонию послали двадцать тысяч наилучших кобылиц для разведения коней [скифской породы]». Однако на пути домой воинственные трибаллы атаковали македонцев и отбили все трофеи. В этом сражении Филипп был ранен в бедро, и притом так, что оружие, пройдя через тело Филиппа, убило его коня (Юстин, 7.3).
                  Торн е прав - логично е да е копие.

                  Comment


                    #10
                    byzantiner написа
                    А за историкът, от който черпиш данни, се казва Юстин и е автор на книги за Филип. Ето ти тука инфо за него:

                    http://en.wikipedia.org/wiki/Junianus_Justinus

                    На английски няма цялостен превод на него в нета, доколкото знам. Четеш ли руски, за да ти го потърся???
                    Не знам дали е цялостен превод, но в линковете към Уикипедията има линк и към този сайт (на латински, английски, френски и частичен превод на испански)...
                    Българската държава започва да се изгражда и с това започват проблемите.
                    Бисер от кандидат-студентската кампания
                    по история на СУ 2006

                    Comment


                      #11
                      От линка на Nike:

                      With feelings thus irritated on both sides, a battle was fought. Though the Scythians were superior in courage and numbers, they were defeated by the subtlety of Philip. Twenty thousand young men and women were taken, and a vast number of cattle, but no gold or silver. This was the first proof which they had of the poverty of Scythia. Twenty thousand fine mares were sent into Macedonia to raise a breed.
                      But as Philip was returning from Scythia, the Triballi met him, and refused to allow him a passage, unless they received a share of the spoil. Hence arose a dispute, and afterwards a battle, in which Philip received so severe a wound through the thigh, that his horse was killed by it; and while it was generally supposed that he was dead, the booty was lost. Thus the Scythian spoil, as if attended with a curse, had almost proved fatal to the Macedonians.
                      Значи е имал прободна рана през бедрото докато се яздел, доколкото става ясно от превода на английски.

                      Comment


                        #12
                        Хана,Nike,Thorn
                        Благодаря ви. Получавате право на безсмъртие в картината, стига да ми пратите снимки и да ми кажете какви искате да бъдете там.
                        Разбира се се шегувам , но с добро.
                        здз

                        Comment


                          #13
                          А и един друг въпрос. Имате ли представа за някакви знамена или символика на македонците от това време?
                          здз

                          Comment


                            #14
                            Звездата от Вергина! Има я в гробниците на Филип и Александър в различни варианти /с 8 и 12 лъча...или беше с 6 и 12 лъча не помня...провери!)



                            П.П. Спомних си, че преди време при едно мое пътуване до Гърция писах един доклад за гробниците във ВергинаV Ако мислиш, че ще ти е полезен, мога да се опитам да го изровя.

                            THE LABARUM


                            sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
                            ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
                            ,sevogorob eht erew ysmim llA
                            .ebargtuo shtar emom eht dnA

                            Бе сгладне и честлинните комбурси
                            тарляха се и сврецваха във плите;
                            съвсем окласни бяха тук щурпите
                            и отма равапсатваха прасурси.

                            Comment


                              #15
                              byzantiner
                              Благодаря ти, но чак за цял доклад не си струва, но ако има нещо в него за нараняването на Филип или с какви оръжия или доспехи е погребан.Чул съм , че наколенника на дефектният му крак от нараняванията в гореспоменатите събития бил по-къс или нещо такова?
                              здз

                              Comment

                              Working...
                              X