Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Истина ли е това или пореднаталъжа?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Истина ли е това или пореднаталъжа?

Как мислите?
    Transcendent Analysis is a new (yet very ancient in origin) concept and scientific theory about the entity called Human in its multiple and complex interrelated dimensions, which with their transcending nature define all the personal and societal states and developments.

Д-р Стефан Гайд - лингвист от български произход, живеещ в Америка, твърди, че е разкодирал знаците върху глинени съдове, намерени у нас, и е установил, че става въпрос за най-старата писменост в света. Според него тя предхожда тази на Шумер и Египет с около две хилядолетия.
    Две от плочките, датирани от петото и четвъртото хилядолетие преди новата ера, са били открити край селата Градешница (Врачанско) и Караново (Сливенско) още през 60-те години на миналия век от родни археолози. "Съмнения за образци на протописменост са били нееднократно загатвани, но до този момент такава не е била оповестена никога като задоволително декодирана" - твърдят от Института по трансцендентна наука, основан в Калифорния от д-р Гайд.
    Въпросните глинени съдове са били изследвани от най-добрите траколози през последните 40 години. Никой от работещите в тази сфера не е намерил върху тях следи, които категорично да доказват твърдението на д-р Гайд.
    "Тази тема е един твърде хлъзгав терен, по който явно някой е решил да омагьосва хората - според директора на Института по тракология проф. Кирил Йорданов. - Аз не познавам този Стефан Гайд и за мен той е голям мистификатор. Подобни твърдения като неговите са безкрайно несериозни и спорни. Ако тези знаци бъдат разчетени, то трябва да бъдат наградени с "Нобел" по лингвистика."
    Глинените плочки от Градешница и Караново е изучавал и прочутият специалист Владимир Георгиев, но той не е открил нищо, което да потвърждава хипотезата за тракийско писмо, предхождащо всяка друга писменост по света. Анализ на съдовете от ранния и късния халколит е включен в том първи от "История на България", издаден през 1979 г.

дискът от Фестос: http://koivu.oulu.fi/~histwww/faistos.jpg
    Last edited by delibero; 27-07-2006, 16:58. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
    Историята не обединява хората. Историята никого с нищо не задължава. Но без нея всичко се лишава от основи.

Comment

Да го наречем меко - една мнооооого спорна хипотеза.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Eми слред като пише институ за трансцендентна наука......

THE LABARUM

sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
        ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
        ,sevogorob eht erew ysmim llA
        .ebargtuo shtar emom eht dnA

Бе сгладне и честлинните комбурси
        тарляха се и сврецваха във плите;
        съвсем окласни бяха тук щурпите
        и отма равапсатваха прасурси.

Comment

Определението "трансцедентна" ме притеснява и мен. За това съм малко резервиран към откритието (ако има такова въобще).
          http://mamkamu.blog.bg/
          http://gledam.blogspot.bg/

Comment

Аз четох в някакъв вестник, че това откритие е направено от български местен учител, а "ученият" ("професор" или "доктор", или "професор - доктор"?) Стефан ГАЙД(аров?/аджиев?) е плагиатствал откритието му. Възможно е да са стигнали до еднакви резултати независимо един от друг, а "ученият" Гайд просто да е публикувал пръв данните си.

Трансцедентна наука не ми говори нищо, свързвам го с индуистката секта "Трансцедентална медитация" и с индуистко - християнската секта "Сциентология" (Наукология – църквата на Л. Рон Хабърд).
            Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

Comment

На мен също ми звучи крайно съмнително. Първо - датирането на керамичните фрагменти рядко може да бъде сигурно, макар че от друга страна самата керамика (като тип, чистота на материала, форми и пр.) се използва за датиране в археологията.
              Освен това - ако имаше възможност да се развие подобна бомбастична хипотеза, нашите специалисти щяха да го направят още преди 70 години или поне щяха да се върнат към проблема във времето на откриването на халколитния некропол при Варна, който вдигна голям шум навремето.
              И на последно място: тези знаци са проучвани от акад. Владимир Георгиев, който бе един от водещите палеолингвисти в Европа - изключително прецизен и коректен специалист. Фактът, че той се е въздържал от категорични заключения, според мен е много показателен.

Comment

Поредната мистификация. Заявявам го съвсем отговорно и без да съм историк, просто на базата на здравия разум и скептичното отношение. В момента ме мързи да обяснявам защо, но и сам можеш да стигнеш до този извод - хората са описали накратко своя метод на "разшифроване" и лесно може да се видят проблемите в него.

Comment

Ами направо ще ви го обясня това нещо без да си губите времето- не е вярно. Този дядка го виждах лично и говорих с него, когато идва във Враца.Имам двама приятели- археолози- доктори в същата област-Нарцис Торбов и Добрин Митов.Та тогава тези двамата деликатно му обясниха, че за този период за който говори в книгата си по тези места не е имало траки и въпроса приключи с почерпка. Просто на човека му се иска да напише нещо сензационно и го прави , но си неразбира човека. Странно тогава говори , че е от Канада сега пък бил американец.Плочката не се я разкодирали, а пък и тая в музея е дубликата, а и тази на книгата му- все пак почерпи. Стана ми жал за нашите археолози-казаха , че за тези пари, които дядката е дал за книгата е щяло един сезон да копаят.
                  здз

Comment

И аз си мисля, че тоя ги е писал тия неща само с комерсиална цел. Къде ги сравнява египетските йероглифи с траките? Пак поредната мистификация която наблюдаваме свързана с траките, а като се замисля колко по-хубава беше модата с прабългарите, че били едва ли не първите хора. :beatdeadh

Comment

Working...
                    X