Съобщение

Collapse
No announcement yet.

филм за убийството на Юлий Цезар, зле

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

филм за убийството на Юлий Цезар, зле

Ставам аз от леглото, пускам телевизора и попадам на началото на филм за убийството на Юлий Цезар, ама такъв от модерните дето ти шитват някакво малоумно решение и версия, кяото в един момент /о, холи годнес/ се оказва единственото възможно. преди няколко дни разглеждаха "делото исус" и да не повярвате възможните лица отговорни за вземането за решението за разпъването на кръст са 3: /четете внимателно, няма да повтарям/
    1. Пилат
    2. Каяфа
    3. Исус
    Сърце не ми дава да се спирам на детайлите. Така, че минавам на Юлката.

Някакъв полковник от карабинерите имал натрапчивата идея да разясни подробностите около смъртта на Цезар. започна изследването с местъпрестъплението. някаква дебела италианка му подсказа, че този път идите през 44 г. се провеждали на друго място, някъде след театъра на Помпей или нещо такова. не можах да запомня добре. Така и не зацепих как успяха да направят компютърна възстановка на един огромен театрален комплекс и да пресъздадат обстановката вътре. тоя момент ми се губи нещо. истината е, че показаха кадри от въздуха на рим и още определени форми показваха, че е съществувал такъв театър /или каквото беше там/. както и да е. после дебелата италианка заведе любопитния полковник в к ъ щ а т а на цезар. не знаех, че къщата съществува. стори ми се, че е огромна глупост. хайде сега, цезар е убит преди точно 2050 години, а е роден преди 2106 ако не ме лъже паметта. трябва да е истинско чудо къщата му да се е запазила или италианците са били ужасно предвидливи хора с вкоренен дух на традиция.
    После преминаха към същността на въпроса.
    1. цезар дразни аристокрацията. /о, това не го знаех наистина/
    2. популус романус обожава цезар /а, недей/
    3. касий лонгин е един комплексар, който бил пощаден от цезар обаче цезар не го бил повишил след последната гражданска война и сега касий искал да го пречука грозно
    4. обаче касий не можел сам да я свърши тая работа. трябвали му още яки копелета и се сетил, че брут ще му свърши работа. да ама брут бил умен и дълго време се чудил кое е по-хубаво - рим с цезар или рим без цезар. накрая решил, че рим без цезар е по-хубаво и се включил
    5. и така бавно, но славно се събрали 60 сенатора навитаци.
    7. цезар на всичкото отгоре бил болен от някаква форма на епилепсия. о ужас!
    8. сенаторите чакали само повод, който да създаде благоприятна ситуация и този повод се явил. цезар обидил ъъъ хорицата събрани на церемонията при която го обожествили, щото не станал. и според плутарх по-късно цезар се извинил, щото имал диария по време на цеемонията и щяло да стане мазало и грозна гледка.
    някъде по това време, ноклко седмици преди убийството когато на цезар предложили корона, той махнал с ръка в знак на отказ. после се разкрещал - "убийте ме още сега" полковникът допуска, че цезар е откачил съвсем.
    9. цезар обявява, че започва подготовка за поход към персия.

и изведнъж заявяват, че цезар /въз основа на всичките тези "факти", които не са придружени от никакви доказателства/ сам е режисирал смъртта си защото
    а) не искал да го довърши епилепсията
    б) да си осигури безсмъртие
    в) и прочие

правиха възстановки на сцената на убийството /беше жалка работа.

първо пробваха да видят колко рани могат да нанесат 23 рани /колкото са били по тялото на цезар, но само една от тях е била смъртоносна./ оказва се, че има ниска ефективност. после пробваха с 10 и накрая се спряха на варианта, че петима ръгат цезар, а останалите са ги обградили и контролират тълпата.
    начинът, по който изградиха тезата си беше основан на серия случайности и откровени нелепици. ужасен филм, направен от глупаци за идиоти. ъ, явно тенденцията е такава.

За такива теми, Док, има и подходящи форуми.
    Нещо за вестници или за лафче.
    Общо взето не съм гледал филм за древността, бил той за мит като на Херкулес, легенда, като тази за Троя или пък история, като войната между Август и Антоний, която история да не мога справедливо да охуля. И какво от това?
    Филмите са медия, идеята е да грабват потребителския интерес, а не да те учат на история. Гледаш ги за да се забавляваш, или за да си показваш пред себе си колко си напред от режисьора?

Всъщност смъртта на Цезар бележи преломен момент.
    Според мен това е датата на смъртта на римската репулика.
    Идеята, че Цезар допуска смъртта си(според мен това е охулената от теб теза - сам казваш, че Брут и Касий са искали убийството на Цезар, не че той ги е накарал като "режисьор") никак не е нова и не е на полковник Тульо. Попрочети старите автори, Светоний ли, Плутарх ли... Всек иима поне по няколко реда, които могат да те наведат на тази мисъл.
    Лично според мен проблемът е другаде, проблемът е в главата на Цезар и той в своето его и самовъзвеличаване по - скоро не е допускал, че заговорниците ще посмеят директно да му посегнат като любимец на народа, а не толкова да не е допускал, че има заговорнициили да ги е тласкал по пътя им.
    Но ако задълбаем, пак ще стане форум за антична психология, пък точно това не ми се иска.
    Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !

Comment

полковника се казваше по друг начин

по-добре форум за антична психология каквото и да значи това /аз не бих си позволил да разделям психологията на антична и каквато и да била друга, защото рим в определени отношения, а именно те ни интересуват, е твърде близък от така обичания от всички 20 в./ отколкото филми правени от идиоти за идиоти.

е, на мен не ми е проблем да махна темата и да не се обсъжда, изхабил съм 15на минути.
      цезар е задържащ механизъм, когато го "повреждат" скапват и машината на републиката, но краят й е бил сигурен независимо от времето. не може една територия с размер на империя да се ръководи като град-държава.

Comment

Не съм гледал този филм и не споделям лансираната чрез него версия за смъртта на Цезар - явно това е било по-скоро стремеж към сензация. Но някои от нещата, които Док Холидей разказа, че са представени във филма, са истина:
        1.Убийството е станало наистина близо до театъра на Помпей. Там има друга сенатска курия (общо в Рим са три, като изключим разните храмове, където също са правени заседания на Сената), т.н. курия на Помпей. Между нея и театъра се намира един огромен портик. Официалната курия на форума (т.нар. curia Hostilia, по-късно наричана curia Iulia) по време на тези събития не е използвана въобще, тъй като преди това е опожарена и все още не е била възстановена. В курията на Помпей е стояла негова статуя, съборена след битката при Фарсала, но вдигната отново на пиедестала си по заповед на Цезар след завръщането му от Изтока. Именно в подножието на тази Помпеева статуя е паднал Цезар при убийството.
        2.Домът, в който Цезар е живял по това време, наистина се знае, макар че не е запазен, разбира се - има само основи. Това е т.нар.Regia - намира се в източния край на Форум Романум, точно зад по-късно изградения храм на Цезар. Вероятно дебелата италианка е показала това.
        3.Цезар наистина е имал епилепсия.
        4.Поне една част от аристокрацията е била със сигурност недоволна от Цезар. В противен случай не би направила заговор за убийството му. (Аз, естествено, не смятам като полковника и дебелата италианка, че Цезар сам е устроил заговор срещу себе си.)
        5.Има данни, че Цезар е разполагал с информация за заговор срещу него.
        6.Цезар наистина е обявил заминаването си на поход много скоро (но не срещу персите, а срещу партите).

Comment

Мислех да ги спомена тези неща, но в общи линии реших, че няма смисъл от задълбаване на темата.
          Може да се добави и още едно .Народът наистина е обичал Цезар. Колкото и да струва тази любов. На Цезар тя е струвала например агенти в Рим още от Галия, раздаване на пари и пищни тържества. Бих казал, че именно вярата в тази любов вероятно го е накарала да се почувства малко "неуязвим"...
          Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !

Comment

Working...
          X