Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Военна организация на Индия при Чандрагупта

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Skubi написа Виж мнение
    Здрасти!
    Бижу! Ами знаците над главата на йогата не ти ли се виждат познати.
    Не знам какво точно имаш предвид - напомнят ми тюркски руни А че е имало тюркски нашествия в Индия (началото на Х² век и после през Х²² век) е ясно. Имам предвид империята на Газневи. По късно Тимур също превзема Делхи (1398 г.), пък много по-рано и ефталитите са се мотали из северна Индия.

    А в империята на Газневи има силно огузко влияние, макар с времето тая държава да се "персизира". В края на Х век (976 г.) лицето Амир Себюктигин се жени за дъщерята на основателя на държавата. Газневи засилва натиска си на изток, което довежда до коалиция между държавите Канудж, Пенджап и Лахора. През 979 г. тройната коалиция устоява на атаките и не е напълно разбита, но отваря пътя на Себюктигин към цял Афганистан. През 988 г. Кабул пада, а Себюктигин продължава към Пенджап и Раджастан.

    Наследник на тоя юнак се явява Махмуд. Интересното при Махмуд е, че често циганолозите го сочат като виновник за циганското разсление, тъй като той превзема областта Канудж (с едноименен главен град) като взима много пленици, които после продава като роби. За периода от 1001 до 1027 г. той провежда 27 похода и междувременно подчинява държавите Мутан и Пенджап, макар не разширяването на територии да е била целта му.

    За походите му е писано от Ал-Утби, като той дава много точни описания на водените военни действия, какви са отвлечените, дати. В едно от описанията на пленниците пише за по-светли и по-тъмни хора. По-тъмните Marcel Courthiade приема за наследници на хуните (евентуално известните раджпути - много силно войнско съсловие в Индия). Тук могат да се отворят разни скоби и да се каже, че първо Раджявадхана и после брат му Харш (или Харшавардхана) водят много успешни битки с ефталитите. Между другото Харш приема да е наследник на раджпутите, за които се счита, че са от кралско потекло В основата на яката му държава стои именно Канудж, която изглежда е била много омешана откъм народ.

    Та тъмна Индия

    Comment


      #17
      Здрасти!
      Мерси за изчерпателният отговор. Но което и на теб веднага ти се видя ровашки знаци, част от орнаментиката на глинената плоча. Или надпис нали?
      Значи в случай на камък можем да кажем, че хееееей това е драскано много по-късно. При глината или е сътворено в едно и също време или.....

      Не си обърнал внимание на текста под нея:

      Едно от най-древните изображения на йога в Индия. Керамична плочка от Мохенджо Даро (Сев. Индия), 3-то хилядолетие пр. Хр.


      :~))))))))))

      Comment

      Working...
      X